Ajwain / Jeera Paratha este tot o painita indiana, tot o Paratha. Singura deosebire fata de Paratha simpla consta in faptul ca in interiorul ei se presara cateva seminte de Ajwain sau de Jeera, dupa preferinta.
Jeera Parathas au un gust fin, rafinat si destul de diafan, mai greu sesizabil daca nu sunt mancate simple. In schimb Parathas cu Ajwain sunt mai puternice la gust, mult mai aromate – intotdeauna Ajwain emana o aroma foarte puternica, care se potriveste grozav de bine la aceste painite. Singurul aspect mai delicat e acela al obisnuintei cu acest condiment.
De obicei, persoanele care intalnesc Ajwain pentru prima oara tind sa-l respinga pentru ca are un miros foarte puternic, neobisnuit pentru noi. Vestea buna este ca acea aroma este facuta mult mai agreabila in cadrul acestor painite si recomand tuturor sa incerce Ajwain Parathas.
timp de realizare: 40 minute
rezulta 6 Parathas
INGREDIENTE
1 1/2 cana faina integrala
1/4 lingurita sare
2 lingurite seminte de Ajwain sau de Jeera
1/3 cana apa
putin ulei sau Ghee
METODA
Nu mai detaliez inca o data cum se fac Parathas. Aveti o prezentare foarte detaliata, cu poze, la reteta de Parathas simple, pe care o puteti consulta.
Singurul element in plus este cel al semintelor.
Recomand sa coaceti uscat 2 minute semintele de Jeera inainte de a le folosi. Le puneti intr-o tigaie (de fonta sau cu fund dublu) incalzita la foc mediu-mic si le tot amestecati cu o lingura de lemn prin tigaie pana ce emana un miros puternic, aromat. Apoi le rasturnati pe o farfurie si le lasati sa se racoreasca 5-10 minute.
In acest fel aroma lor este potentata si facuta si mai placuta.
Pentru Ajwain nu este necesar acest lucru.
Dupa ce ati intins un disc de aluat, ungeti o jumatate din el cu putin ulei si pe acea parte presarati semintele pe care le doriti, sau chiar un amestec al celor doua, daca asa preferati.
Apoi impaturiti discul. Ungeti din nou cu putin aluat jumatate din el si indoiti din nou.
Puneti deoparte triunghiul astfel obtinut si purcedeti sa faceti la fel cu toate celelalte discuri de aluat.
Apoi le intindeti din nou si le coaceti in tigaie, stropindu-le la final cu Ghee sau ulei.
Serviti-le calde.
Din punct de vedere Ayurvedic: Jeera Parathas sunt Tridoshice in schimb Ajwain Parathas sunt recomandate doar tipologiilor Vata si Kapha – persoanele Pitta ar fi bine sa le evite.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
daca adaug putin lapte/lamaie in care am stins un varf de cutit de bicarbonat de sodiu, ca sa o pot pune la cuptor …ce s-ar putea intampla rau ayurvedic
Iese mult prea uscata si tare = peturba Vata. Nu-ti doresti perturbari suplimentare ale lui Vata… Daca Regina (Vata) este dezechilibata, intregul regat (corp) se dezechilibreaza. Peste 80% din boli sunt cauzate de Vata perturbata.