Makki ki Roti – Paine Punjabi din Faina de Porumb

Makki ki Roti

Makki ki Roti sau Makkai ki Roti sunt niste painite din Punjab, stat din nord-vestul Indiei. Makki inseamna malai in Punjabi, limba locala. Ele se fac in mod traditional numai din faina de porumb, insa reteta de mai jos este dintr-un amestec de malai cu faina de grau, unde malaiul predomina. Asta din cauza ca faina de porumb nu contine gluten, ceea ce face greoaie operatiunea de a forma un aluat din ea. Si de asemenea din cauza ca la noi malaiul nu este nici pe departe la fel de fin ca in India.

Asa cum v-ati obisnuit deja cu painitele indiene, si acestea sunt tot plate si fara drojdie. De obicei se prepara in timpul iernii si se servesc alaturi de un fel de mancare numit Sarson ka Saag, care se face din frunzele verzi de la planta de mustar.

Aceste Rotis se pregatesc si in Uttar Pradesh, stat din nordul Indiei, unde se servesc traditional alaturi de o mancare de spanac si se stropesc cu unt.

Makki ki Roti nu este o paine care sa se laude cu un gust exceptional si de aceea se adauga la ea ghimbir, chilli verde sau ceapa tocata fin, verdeata si chiar ridiche data pe razatoare ori cateva seminte de Ajwain. In reteta de mai jos sunt prezente ghimbirul si chilli-ul verde. Voi puteti face ce combinatii doriti.

sursa: Archana’s Kitchen

timp de preparare: 35 minute

rezulta 10 Rotis

INGREDIENTE

1 + ½ cani Faina de Porumb / Malai cat mai fin

½ cana Faina de Grau integrala (Atta)

1 Chilli verde proaspat – eu n-am pus

1 lingurita Ghimbir proaspat dat pe razatoarea mica

sare

Ghee sau ulei

1 cana apa aproximativ

METODA

Indepartati cotorul de la chilli (si semintele daca doriti mai putin picant) si tocati-l fin.

Curatati ghimbirul de coaja si dati-l pe razatoarea mica.

Amestecati malaiul + faina de grau + sarea + chilli-ul verde + ghimbirul. Adaugati apa cate putin, pana se formeaza un aluat omogen.

Stropiti-l cu 1 lingurita ulei si mai framantati in continuare cateva minute.

Important e sa rezulte un aluat cat mai elastic – de aceea e nevoie de un malai cat mai fin.

Lasati-l sa stea acoperit 10 minute sub o bucata de hartie prosop umeda.

Apoi luati-l inca un pic la framanatat si impartiti-l in 10 bile egale.

Puneti o tigaie de fonta pe foc mediu. Pana se incalzeste, pregatiti Roti:

Pentru a intinde Rotis-urile puteti folosi fie o bucata de panza de bumbac umezita, fie hartie de copt ori pergament, fie o punga groasa de plastic unsa cu putin ulei.

Daca aveti pricepere si maiestrie, puteti face aceasta operatiune intre palme, insa e mai dificil.

Umeziti-va putin mainile si aplatizati bila. Puneti-o pe panza si incepeti sa o tapotati cu degetele ca s-o intindeti cat de cat sub forma unui disc. Puteti folosi si sucitorul insa umeziti-l bine inainte pentru ca altfel se va lipi aluatul de el.

Eu am ales varianta in care tapotez si intind cat pot aluatul cu degetele si la final dau peste el cu sucitorul, ca sa se aplatizeze si sa nu se mai vada urmele de degete.

Intindeti fiecare bila in acest fel asa incat sa rezulte un disc cu diametrul de aproximativ 7-8 cm, si gros de 3-4 mm.

Luati bucata de panza pe care ati intins prima bila si rasturnati-o in tigaia bine incalzita in prealabil. Desprindeti usurel panza/hartia de disc si mergeti sa formati alt disc.

Lasati primul Roti sa se coaca cam 1 minut pe o parte, apoi intoarceti-l pe partea cealalta. Cand observati sa incep sa apara puncte maronii, atunci e momentul sa il stropiti cu putin ulei si apoi sa-l intoarceti din nou si sa-l stropiti si pe partea cealalta.

In total, fiecare Roti se intoarce de cate doua ori pe fiecare fata. Dureaza cam 4 minute daca tigaia are temperatura adecvata – focul trebuie sa fie mediu (pentru tigaie de fonta). Important e sa nu le coaceti la foc automat pentru ca atunci nu se vor face in interior, vor fi crude.

Coaceti fiecare Roti pana ce devine usor uscat si crocant. Puteti coace cate 2 sau 3 odata – eu asa fac. Apoi le scoateti pe o bucata de hartie prosop pe care ati asezat-o dinainte pe un platou (sau mai bine intr-un vas care are si capac etans).

Serviti Makki ki Roti calde, proaspete – atunci sunt cele mai bune. Insa sunt gustoase pe parcursul intregii zile. Important e sa le tineti acoperite ermetic.

Daca doriti sa experimentati gustul autentic punjabi, atunci adaugati peste Rotis-urile calde o bucatica de unt!

Makki ki Roti_

OBSERVATIA 1: Cantitatea de faina de grau care trebuie adaugata variaza mult. Astfel, daca aveti un malai grunjos, va trebui sa adaugati mai multa faina de grau pentru ca altfel aluatul nu se leaga. Cu cat este mai fin malaiul, cu atat este nevoie de mai putina faina de grau. In India malaiul este macinat foarte bine, aproape ca o faina fina.

OBSERVATIA 2: Nu am mai postat poze cu procesul de realizare pentru ca persoana de la care am preluat reteta are pe site un mic video foarte explicit cu felul in care se face. Deci mergeti pe linkul indicat sus, la Sursa, si urmariti video-ul, chiar daca este in engleza.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceste Rotis sunt foarte potrivite pentru persoanele Kapha, insa renuntand la untul care se topeste deasupra Rotis-urilor. Sunt un pic prea uscate pentru Vata insa merg sa fie consumate ocazional, mai ales daca se foloseste Ghee in loc de ulei si se adauga unt deasupra, la servire. Pentru Pitta nu sunt recomandate.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

KULCHA

KULCHA

Mamaliga A-la-Hindi

Mamaliga A-la-Hindi

CHAPATI

CHAPATI

Ajwain / Jeera PARATHAS

Ajwain / Jeera PARATHAS

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: