Nu am fost niciodata mare fan mamaliga. Nu mi-a placut nicicum gustul ei fad, simplu, “fara sare si pier”. Cu mare reticenta am facut din nou mamaliga dupa multi ani, doar asa, ca sa variez un pic. Evident, experienta gustativa a fost identica, ca o amintire veche neplacuta. Oricum, o faceam doar ca sa o mai trag apoi prin putin ulei…altfel nu-mi placea.
Asa ca m-am apucat sa improvizez. L-am vazut acum ceva ani pe Jaime Oliver ca o “drege” cu unt si parmezan, dar e cam kaphagenica (adica perturba Kapha).
Intre timp am trecut pe alimentatia indiana/ayurvedica unde mamaliga nu exista. Indienii nu au asa o reteta (sau daca au, eu n-am auzit de ea). Pana la urma am reusit de curand sa ajung la o “formula” ideala (pentru noi cel putin), botezata cu condimente in stil indian, care sa faca mamaliga o prezenta frecventa si gustoasa pe masa noastra. Sper sa va placa si voua!
timp de preparare: 30 minute
pentru 4-6 portii
INGREDIENTE
6 pumni de malai
1,5 litri apa
5 linguri ulei (de oricare)
1 lingurita turmeric
2 lingurite praf de usturoi (sau 2-3 catei usturoi zdrobiti)
1 lingurita pulbere de Curry
1 lingurita sare grunjoasa (de muraturi)
METODA
E identica cu metoda de obtinere a mamaligii obisnuite, doar ca in momentul in care apa incepe sa fiarba, inainte de a pune malaiul, turnati in apa sarea, turmericul, usturoiul, curry-ul si uleiul. Abia apoi turnati malaiul “in ploaie” cu o mana iar cu cealalta amestecati mereu cu un melesteu/lingura de lemn.
Dupa ce ati pus destul malai si mamaliga a inceput sa se ingroase, acoperiti-o cu un capac ca va incepe sa va improaste. Dati flacara la mic spre mediu. Tineti pe foc 10 minute. Important e sa folositi o oala cu fundul dublu sau suficient de gros ca mamaliga sa nu se arda. Amestecati ocazional.
Rasturnati-o pe un platou sau intr-un vas cu marginile mai inalte.
Mamaliga A-la-Hindi este delicioasa si rece.
Din punct de vedere Ayurvedic: Mamaliga nu este recomandata persoanelor Vata si Pitta decat ocazional, insa cele Kapha pot s-o includa frecvent in alimentatie.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Bun gasit!
Foarte inspirat si util site-ul tau. Ma ajuta mult in acest moment pentru ca de ceva vreme am ceva tulburari pe care nu am reusit sa le aduc la normalitate prin variantele medicinii naturiste clasice. Din 2001 sunt vegetariana si adopt medicina naturista de ceva timp, pentru ca am renuntat la medicina alopata de vreo 6 ani.
Povestea mea este ca de acum 6 ani, cand am schimbat tara de locuit, de la persoana care digera tot si orice la orice ora, si avea un tranzit intestinal impecabil, am ajuns sa am balonari si constipatie cronice.
Recent am fost la un consult ayurvedic si am un dezechilibru cu Vata dublu accentuat si Kapha nivel unu accentuat…adica Vata marit mai mult, iar Kapha marit un pic…atat cat sa nu mai intelg nimic !! Ca tipologie sunt predominant Pitta.
Ma gandeam ca am voie mamaliguta, pt ca e porumb, insa acum gasesc ca este contraindicat. Nu mai inteleg nimic. Ajutoor! Ma poti lamuri? Si eventualai ceva recomandari specifice acestor perturbari?
Buna Dana si multumesc! Povestea ta nu e deloc neobisnuita. A te muta in alta tara implica niste transformari foarte mari pe care organismul ni le semnaleaza prin inteligenta lui. Presupunand ca ai continuat cu acelasi tip de alimentatie ca acasa (desi ma indoiesc ca e posibil), insusi faptul ca ai schimbat sursa legumelor si fructelor aduce o mare diferenta. De exemplu, daca rosiile de la noi din Romania, asa cum sunt ele cu pesticide (luate din piata, ca de cele de la supermarket ma feresc ca de raie), imi pica ok, cand am mancat in Italia rosii m-am umplut instant de bube. La fel si cu cartofii si chiar morcovii. Deci “schimbi locul, schimbi norocul” e foarte valabil, desi aceasta zicala are multe alte sensuri ascunse. Pe urma e foarte posibil sa fi intrat (astrologic vorbind) intr-o alta perioada planetara majora, una mai putin favorabila sanatatii.
Insa dincolo de aceste aspecte, problemele tale indica un Agni scazut, slabit, de unde inabilitatea de a digera hrana (si nu ma refer la faptul ca mancarea totusi pleaca la vale din stomac, ci la capacitatea organismului de a extrage nutrientii necesari), asa ca apar chestiuni “simpatice” precum constipatia si balonarea.
Sincera sa fiu nu am mai auzit de un asemenea rezultat in urma unui consult ayurvedic, insa se pare ca Vata si Kapha sunt deranjate. Faptul ca tu ai fi o Pitta nu inseamna ca nu poti avea dezechilibre Vata sau Kapha. Iti recomand sa eviti tot ce contine drojdie, complet. Nu mai amesteca mancarea proaspat facuta cu cea preparata in alte zile. Nu consuma la aceeasi masa cruditati cu hrana gatita si nici hrana rece cu hrana calda. Ai sa sesizezi schimbari semnificative in starea ta. De asemenea, introdu in alimentatie condimente gen ghimbir (proaspat), coriandru, jeera, turmeric (musai!) si fenicul, cardamon si scortisoara, chiar mustar sau chilli verde proaspat, prepara-ti sau cumpara-ti amestecuri de condimente (Masalas) si viata ta va fi mult mai placuta decat pana acum.
De asemenea, iti recomand ca la vreo jumate de ora – o ora dupa masa principala sa bei o cescuta de Chai sau de Mint Chai si vei vedea ce digestie si evacuare excelente vei avea!
Yammi! A mers de minune langa “Varza gustoasa A-la-Hindi”. Recunosc ca nu am adaugat usturoi. Mi s-a parut prea … aromata:) Multumesc.