Naan la tigaie

Paine indiana Naan

Naan este o paine indiana foarte gustoasa si fina. Cred ca e si singura la care se foloseste drojdie. Nu stiu care era retetea pe vremuri, daca foloseau sau nu drojdie sau ceva asemanator, insa stiu ca se facea (cum se mai face si acum in India) intr-un cuptor numit Tandoor.

Tandoor este un cuptor vertical din lut, ca un cilindru mare la baza caruia se face focul. Acest tip de cuptor este folosit nu numai in India ci in aproape intregul Orient, pana in Turcia.

Naan se poate face si in cuptorul obisnuit, folosind o placa de granit pe care se aseaza. Am sa postez reteta si pentru ea in curandul apropiat.

Acum insa sunt mult prea entuziasmata de un tip de Naan la tigaie, de care n-am mai auzit pana acum. Am gasit reteta asta de curand pe un blog si mi-am zis ca trebuie neaparat sa o incerc. Rezulta niste painite ca niste lipii, dar mai moi, mai fine si mai elastice decat Chapati sau Parathas. Ce mai: un deliciu!

timp de preparare: 45 minute

pentru 9 Naan micute

INGREDIENTE

250 – 300 grame faina integrala de grau

1/2 lingurita sare

1 varf cutit praf de copt

4 linguri iaurt proaspat facut in casa

1 lingura zahar brut din trestie de zahar

1 cub 25 grame de drojdie proaspata

1 cescuta apa calduta

METODA

Frecati drojdia cu zaharul intr-o cana pana ce drojdia se dizolva. Turnati apa calduta si amestecati bine. Lasati cateva minute deoparte ca sa faca spuma.

Intre timp amestecati faina cu sarea si cu praful de copt. Turnati drojdia si adaugati iaurtul. Amestecati bine. Rezulta un aluat lipicios. Daca mai e nevoie, mai adaugati faina pana ce aluatul nu se mai lipeste de mana.

Acoperiti si puneti la loc cald timp de 20 minute ca sa creasca.

Apoi mai framantati cateva secunde si impartiti aluatul in 9 bilute mici sau in 5 mari, in functie de cat de mari doriti sa iasa painitele.

Dati-le prin faina si intindeti-le cu sucitorul, groase de cam 3-4 mm.

Puneti cate una intr-o tigaie (de fonta ar fi cel mai bine) deja incalzita, fara ulei.

Intoarceti-o des, cam la 20 secunde, pana ce incepe sa se umfle. Ca sa faceti o painita Naan dureaza cam 2-3 minute la foc mediu spre tare (pentru tigaie de fonta).

Le scoateti pe un platou acoperit cu hartie prosop si puteti sa le ungeti cu o picatura de ulei sau de ghee daca doriti sa se mentina proaspete mai multa vreme. Daca le serviti imediat, proaspete, puteti sa nu le mai ungeti cu nimic.

Paine indiana Naan

OBSERVATIE: Daca va raman painite Naan puteti sa le folositi ca blat de mini-pizze. Le puneti pe o tava unsa cu putin ulei, picurati cativa stropi de ulei de masline peste ele sau le ungeti cu putin unt, puneti deasupra ce vreti: masline, rosii, ciuperci, ceapa, cascaval etc si le dati la cuptor cam 10-15 minute. Serviti-le proaspete, calde.

Din punct de vedere Ayurvedic: Drojdia nu este deloc agreata de Ayurveda. Asa ca din pacate Naan la tigaie nu este o painita prea Ayurvedica. Eu am facut-o de multe ori fara sa folosesc drojdie, doar iaurt si bicarbonat, si iese foarte ok daca intindeti painitele o idee mai grosute. Numai ca in acest caz nu se mai cheama Naan ci Kulcha (alt tip de lipie indiana).

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Cascaval Paratha

Cascaval Paratha

Dill KULCHA - Lipii Kulcha cu Marar

Dill KULCHA – Lipii Kulcha cu Marar

Makki ki ROTI - Lipii din Malai

Makki ki ROTI – Lipii din Malai

Lipii indiene umplute cu branza

Paneer PARATHA – Lipii cu branza Paneer

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: