Alu Perugu Pachadi – Raita de Cartofi

Raita de cartofi

Perugu inseamna iaurt in limba Telugu (a statului Andhra Pradesh). Pachadi inseamna muratura. Insa aici este vorba nu de procesul de murare ci de “invelire” a legumelor in iaurt. Perugu Pachadi se vrea a fi o Raita (sos de iaurt cu legume crude), numai ca spre deosebire de Raita, in Perugu Pachadi-uri se folosesc legume fierte iar iaurtul este trecut scurt prin foc. Deci diferenta principala ar fi ca Raita este rece, iar Perugu Pachadi este calda. Raita este caracteristica nordului Indiei, in vreme ce Perugu Pachadi tine de sudul Indiei.

Alu Perugu Pachadi este o mancare usoara, placuta si foarte ok pentru perioada de vara. Este si simplu de facut, mai ales daca v-au ramas niste cartofi fierti sau copti si nu stiti ce sa faceti cu ei. Deci iata inca o idee de a-i transforma pe domnii cartofi intr-o mancare grozava!

adaptare dupa: Trendy Relish

timp de preparare: 15 minute

rezulta 3 – 4 portii

2 din 10

INGREDIENTE

4 – 5 cartofi mari, fierti sau copti in prealabil

2 cani iaurt

1 ceapa medie

2 chilli verzi proaspeti

1 bucatica mica de ghimbir proaspat SAU 1/2 lingurita ghimbir pulbere

1/2 lingurita seminte de Jeera (chimion)

1/4 lingurita turmeric

cateva frunze de curry uscate

3-4 linguri ulei de floarea soarelui

1/2 lingurita sare

METODA

Curatati cartofii de coaja. Puteti fie sa-i taiati rondele ori cubulete, fie sa-i zdrobiti cu furculita, dar nu atat de fin ca pentru un piure ci asa incat sa mai ramana si bucatele intregi.

Curatati ceapa, ghimbirul proaspat si ardeii iuti. Tocati-le maruntel.

Puneti o tigaie pe foc medu si turnati uleiul. Cand uleiul este suficient de bine incalzit, puneti semintele de chimion sa pocneasca, apoi rasturnati in tigaie si chilli cu ceapa si ghimbirul proaspat. Tineti pe foc amestecand frecvent aproximativ 2-3 minute, pana ce ceapa se inmoaie putintel.

Apoi puneti turmericul si frunzele de curry bine sfaramate intre palme. Tot acum puteti pune si pulberea de ghimbir daca nu ati avut ghimbir proaspat la pasul de mai sus. Amestecati scurt, mai tineti pe foc 10-15 secunde, apoi rasturnati in tigaie cartofii. Amestecati, presarati sarea si turnati iaurtul. Amestecati bine pret de 1-2 minute, apoi luati de pe foc (nu asteptati sa inceapa sa fiarba amestecul).

Serviti cald sau rece alaturi de Painite indiene sau de gustari gen Maida Pakoras.

Raita de cartofi

Alu Perugu Pachadi – Cartofi in sos de Iaurt

OBSERVATIE: Ajustati cantitatea de iaurt in functie de cat de gros sau subtire este iaurtul. Consistenta acestei mancari trebuie sa fie asemanatoare cu Raita, deci ca un fel de sos care imbraca legumele. Eu, din considerente ayurvedice, am preferat sa mai scad din cantitatea de iaurt, deci ce vedeti in poza e de o consistenta mai groasa decat ar trebui sa fie in mod normal.

Din punct de vedere Ayurvedic: Din nou revin cu avertismentul ca Ayurveda nu recomanda decat consumul a maxim 3 linguri de iaurt pe zi. Deci serviti portii mici desi Alu Perugu Pachadi e atat de buna incat ar fi usor de “topit” farfurii intregi. De asemenea, combinatia de iaurt cu cartofi nu este recomandata in Ayurveda, insa aceasta reteta este un exemplu bun pentru cum pot fi “impacate” doua alimente incompatibile daca se folosesc condimente.

Pentru Vata aceasta reteta este recomandata cu masura, si bine ar fi sa adauge cateva seminte de Ajwain si Hing. Pentru Kapha e ok daca nu exagereaza cu portiile si daca mai adauga picantzeala: eventual mai mult chilli, turmeric si ghimbir. Persoanelor Vata cat si celor Kapha le recomand sa consume aceeasta mancare cat e calda/calduta. Pentru Pitta, Alu Perugu Pachadi este numai buna, dar si aici ar fi bine de umblat la chilli verzi (adica ii scoateti din reteta daca ati cumparat o varietate foarte picanta – daca ati ales ardei iuti verzi din cei turcesti, incarligati si lungi, nu-i pericol pentru ca nu-s picanti). Persoanelor Pitta le este mai potrivit sa consume aceasta hrana dupa ce s-a mai racit.

Inca o observatie referitoare la iaurt: iaurtul din comert nu este bun de consumat! In Ayurveda el este considerat “vechi”, greu de digerat si dezechilibrant puternic (adica da nastere la boli). In schimb se recomanda folosirea de iaurt proaspat facut in casa.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Sos de iaurt din Tamil Nadu

More Kuzhambu – Sos de iaurt din Tamil Nadu

Salata de Cartofi noi A-la-Hindi

Salata de Cartofi noi A-la-Hindi

Vinete in sos de iaurt

Vankaya Perugu Pachadi – Vinete in sos de Iaurt

Raita de Dovlecel

Zucchini Tambuli – Raita de Dovlecel

 

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: