Raita de Rosii – Salata de Rosii cu Iaurt

Salata de rosii cu iaurt

O Raita este o salata de legume pe baza de iaurt. Iaurtul se amesteca cu rosii sau castraveti sau alte legume. Este o salata care se consuma aproape in fiecare zi in India si este foarte recomandata pe timpul verii intrucat racoreste.

Deoarece acasa la mama ei mancarea indiana este atat de condimentata incat noi, europenii, nu putem sa ne atingem de ea fiindca ne da imediat sughituri si ne provoaca transpiratii subite, indienii servesc aproape intotdeauna o lingura-doua de iaurt la finele mesei, pentru a mai calma focurile starnite de (ab)uzul de condimente.

Iata aici o reteta de Raita de Rosii, foarte rapida si usoara, cu condimente in proportii moderate, absolut nepicanta, pentru a putea fi savurata de toata lumea. Este deosebit de gustoasa si poate fi un inlocuitor cu mult mai bun pentru cei obisnuiti sa manance salate de rosii frecvent (care nu sunt recomandate deloc de Ayurveda).

timp de preparare: 5-7 minute

pentru 1 persoana

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 rosie medie-mare

3 linguri iaurt simplu, bine batut

1/4 lingurita chimion (jeera) seminte

1/4 lingurita mustar seminte

1/2 lingurita nuca de cocos uscata

1/4 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

1/4 lingurita fenicul macinat

1/4 lingurita turmeric

2 linguri ulei de floarea soarelui

sare si verdeata dupa gust

METODA

Curatati rosia de pielita si indepartati cotorul. Taiati-o in feliute micute, fara sa aruncati semintele si zeama. Amestecati iaurtul bine cu o lingura pana devine fluid si uniform. Turnati peste rosie. Presarati cu sare si verdeata.

Intr-un vas micut metalic, emailat sau inox, puneti uleiul la incalzit, pe foc mic. Cand uleiul e suficient de cald, aruncati o samanata de chimen si daca aceasta pocneste sau sfaraie, puteti pune toate semintele (chimen si mustar). Lasati-le 3-4 secunde pe foc, fara sa se arda, si apoi puneti nuca de cocos, urmata de condimentele sub forma de pulbere. Amestecati bine si luati de pe foc.

Lasati sa se racoreasca 1 minut. Apoi turnati amestecul (numit Tarka sau Tadka) peste iaurtul cu rosia. Amestecati bine si serviti imediat.

Raita de rosii se potriveste foarte bine cu Paine indiana fara drojdie sau cu orice fel de aperitive indiene.

Salata de rosii cu iaurt

Din punct de vedere Ayurvedic: Raita de rosii este ok pentru Vata insa nu in exces, si este de asemenea recomandata cu moderatie pentru Pitta. Rosiile nu sunt recomandate acestor doua tipologii, cu atat mai putin crude. Insa acest amestec de rosii cu iaurt este bun si echilibrant daca e consumat VARA de persoane sanatoase, fara dezechilibre mari. Persoanele cu predominanta Kapha ar trebui sa consume Raita de Rosii ocazional si cu mai multe condimente, gen piper negru, un chilli verde. Indiferent de tipologie, nimeni nu trebuie sa consume mai mult de 3 linguri de iaurt pe zi (cu exceptia persoanelor aflate in convalescenta si foarte slabite).

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Curry de Rosii

Curry de Rosii

Salata de fasole verde cu iaurt

Raita de Fasole Verde

Salata de Cartofi Noi

Salata de Cartofi Noi

Salata de ardei capia cu iaurt

Raita de Ardei Capia

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: