Vankaya Perugu Pachadi – Raita calda cu Vinete

Vinete in sos de iaurt

Deja v-am familiarizat cu ce inseamna Perugu Pachadi la reteta postata anterior, Aloo Perugu Pachadi. Va amintiti probabil ca este vorba de un fel de Raita dar nu “la rece” ci calda. Vankaya este denumirea pentru vinete in limba Telugu din statul Andhra Pradesh.

Combinatia dintre vinete si iaurt este foarte placuta: iaurtul racoreste focurile interioare date de vinete si in acest fel vinetele sunt accesibile ocazional si persoanelor Pitta, fara sa creeze dezechilibre. Dar tot trebuie sa astepte ca mancarea sa se racoreasca bine…

Vankaya Perugu Pachadi este usor de facut, nu implica mare efort sau pricepere culinara si se obtine relativ repede. Are o textura cremoasa si fina, fara accente deosebit de picante, datorita iaurtului.

adaptare dupa: My Culinary World

timp de preparare: 30 minute

rezulta 4 portii

2 din 10

INGREDIENTE

2 vinete medii (450 grame)

1 rosie mare

1 cana iaurt proaspat

2 chilli verzi proaspeti

1 bucatica ghimbir proaspat

1/2 lingurita seminte de mustar maro (sau alb)

1/2 lingurita seminte de Jeera (chimion)

cateva frunze de curry uscate

1/2 lingurita Chana Dal – optional

1/2 lingurita Urad Dal alb – optional

1 varf de cutit Hing

1 lingurita seminte de coriandru macinate (Dhania Powder)

1/2 lingurita turmeric

1/2 lingurita sare

3 linguri patrunjel sau marar tocat

3 linguri ulei de floarea soarelui

METODA

Spalati vinetele, indepartati cotoarele si taiati-le cubulete. Nu este nevoie sa le curatati de coaja. Despielitati rosia si tocati-o. Maruntiti ghimbirul si chilli (eventual indepartati semintele, pentru mai putina picantzeala). Pregatiti condimentele.

Turnati uleiul intr-o tigaie pe care o asezati pe flacara medie. Cand uleiul e bine incalzit dar nu fumega, aruncati in el semintele de mustar + jeera + Chana Dal + Urad Dal. Lasati-le sa pocneasca. Sfaramati intre palme frunzele de curry si puneti-le in ulei. Amestecati cateva secunde si cand Dal-urile au devenit aurii, adaugati Hing-ul, apoi ghimbirul cu chilli. Tineti pe foc cam 30 secunde, apoi rasturnati in tigaie vinetele cu rosiile. Presarati sare si turmeric. Amestecati bine si acoperiti cu un capac etans. Dati focul la mic.

Lasati sa se fezandeze cam 5-10 minute, pana ce vinetele s-au inmuiat bine de tot. Presarati coriandrul macinat, puneti si verdeata si luati de pe foc. Lasati sa se racoreasca fara capac macar 10 minute. Apoi turnati iaurtul si amestecati bine de tot.

OBSERVATIE: Puteti turna iaurtul si imediat insa “se taie” din cauza ca mancarea e fierbinte. Dar daca amestecati bine de tot si continuu cam 1 minut, nu se va mai observa. Totusi, recomand sa asteptati 10 minute inainte de a adauga iaurtul.

Din punct de vedere Ayurvedic: Vankaya Perugu Pachadi nu este recomandata persoanelor Vata si Pitta decat in cantitati moderate. In schimb cele Kapha o pot savura in voie. Pentru Kapha recomand mai putin iaurt si mai multa picantzeala (gen piper Pippali sau cayenne). Indiferent de tipologie, cautati sa nu adaugati mai mult de 3 linguri de iaurt proaspat de persoana. Persoanele care sufera de inflamatii ale incheieturilor trebuie sa ocoleasca vinetele in general.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Salata de Vinete A-la-Hindi

Salata de Vinete A-la-Hindi

Salata de Vinete cu iaurt

Baingan Bharta – Salata pufoasa de Vinete cu Iaurt

Salata de sfecla rosie cu iaurt

Beetroot Raita

Salata de rosii cu iaurt

Raita de Rosii

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: