Zucchini Tambuli – Raita de Dovlecei

Raita de Dovlecel

Zucchini Tambuli este o reteta clasica ce provine din statul indian Karnataka, mai precis din nordul si nord-vestul statului. Tambuli sau Tambli este denumirea in limba locala pentru Raita. Tambuli este o hrana de baza in regiune datorita proprietatilor sale racoritoare si se serveste de obicei alaturi de un orez simplu.

Aceasta Raita cu Dovlecei este prima de acest gen pe care o postez. Pana acum n-am stiut ca dovlecelul se preteaza atat de bine sa fie gatit astfel. De la prima inghititura a urcat in top, surclasand Raitele de Castraveti si pe cea de Rosii daca va vine sa credeti. Este atat de buna si de placuta incat a devenit felul preferat de mancare al verii 🙂 .

adaptare dupa: Sizzling Tastebuds

timp de preparare: 35 minute

rezulta 3 portii

3 din 10

INGREDIENTE

2 dovlecei medii

3/4 cana iaurt proaspat

3 linguri nuca de cocos

1 chilli rosu proaspat

1 lingura seminte de chimion (jeera)

1 lingurita seminte mustar maro

1 varf de cutit hing

1/2 lingurita turmeric (haldi)

1 lingurita coriandru pulbere (Dhania Powder)

1/4 + 1/4 lingurita sare

1 + 2 linguri ulei de floarea soarelui

1 legatura patrunjel verde

1 ceasca apa

METODA

Curatati dovleceii de coaja. Taiati-i in patru pe lungime si apoi in feliute groase de 1 cm.

Puneti o lingura de ulei intr-o tigaie. Dupa ce uleiul s-a incalzit putin puneti dovleceii taiati. Presarati ¼ lingurita sare + turmeric. Amestecati, asezati capacul si dati focul la mic. Lasati sa se fezandeze 10 minute, amestecand din cand in cand.

Intre timp faceti o pasta din: ardeiul iute (curatat de samburi si nervuri daca nu va place prea picant) + nuca de cocos + semintele de jeera + apa. Adaugati apa treptat, nu toata odata. Mixati bine de tot cam 2 minute, mai adaugati apa daca pasta cere. Cand e gata, turnati peste dovlecei si amestecati bine. Mai tineti pe foc 5 minute. Apoi inchideti flacara si lasati sa se racoreasca bine.

Dupa ce s-a racorit, turnati deasupra iaurtul plus o Tarka din: 2 linguri ulei + semintele de mustar + hing + coriandru + verdeata. Turnati aceasta Tarka peste amestecul de dovlecei cu iaurt, amestecati bine si serviti.

OBSERVATIE: Deja ar trebui sa stiti cum se face o Tarka. Nu va dau decat un mic sfat: imediat ce semintele de mustar incep sa pocneasca puternic, inchideti flacara, si abia apoi puneti si hing. Mai lasati 30 secunde sa se racoreasca, si abia dupa aceea adaugati coriandrul pulbere, ca altfel se arde, impreuna cu verdeata care va racori amestecul.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta Raita este Tridoshica, buna pentru oricine. Pitta ar face totusi bine sa scoata ardeiul iute din reteta, iar Vata sa inlocuiasca ardeiul rosu cu unul verde. Nu uitati ca reteta este sanatoasa si Ayurvedica numai daca folositi iaurt proaspat obtinut in casa, care are gust dulce, nu acru ca cel din comert (pe care Ayurveda il considera vechi).

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Chickpeas Korma

Chickpeas Korma

Curry de Rosii

Curry de Rosii

Zucchini Subji

Zucchini Subji

Zucchini Oats Upma

Zucchini Oats Upma

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,362 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,983,297 vizite

CALENDAR

January 2017
S M T W T F S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
%d bloggers like this: