Aceasta salata de cartofi este una din primele retete pe care le-am improvizat cand am inceput sa gatesc in stil indian. Este o mancare usor de facut si cu doar cateva accente indiene. Pe scurt, e o salata foarte gustoasa, care se adreseaza celor ce doresc sa invete sa gateasca in stil indian, precum si celor ce doresc sa foloseasca doar condimente usoare in mancare: sa deguste delicii indiene dar fara notele picante specifice.
Salata de cartofi A-la-Hindi este simplu de realizat. Practic, nu aveti mare lucru de facut; cel mai mult dureaza fiertul cartofilor si racoritul lor, timp in care va puteti vedea de alte treburi. Dureaza doar 5 minute sa faceti Tarka si sa amestecati totul. Simplu si usor: visul oricarui bucatar incepator!
timp de preparare: 40 minute
pentru 5 persoane
INGREDIENTE
1 + 1/2 kg cartofi noi micuti sau medii
1 legatura ceapa verde
1 legatura usturoi verde
1 lingurita seminte chimion (jeera)
1/2 lingurita seminte marar
1 varf cutit hing
1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1/2 lingurita fenicul macinat
1/2 + 1/2 lingurita turmeric
1 legatura marar
5 linguri ulei de floarea soarelui
4 linguri zeama de lamaie sau lime
1 + 1/2 lingurita sare
METODA
Spalati cartofii si puneti-i la fiert (eventual in oala cu presiune – e mai rapid) impreuna cu 1/2 lingurita turmeric si 1 lingurita sare. Dupa ce s-au fiert bine scurgeti apa si lasati-i 10 minute sa se racoreasca.
Intre timp curatati ceapa, usturoiul, pregatiti condimentele.
Dupa ce cartofii s-au racorit, taiati-i in doua sau patru, in functie de cat sunt de mari (eventual indepartati coaja in prealabil daca e prea groasa).
Faceti o Tarka astfel: intr-o craticioara micuta puneti uleiul la incalzit si cand e suficient de infierbantat dar nu scoate fum aruncati in el semintele de jeera si marar. Dupa ce acestea pocnesc puneti hing-ul. Imediat puneti si ceapa. Tineti pe foc 3-4 minute, pana ce ceapa se inmoaie putin. Inainte de a stinge focul puneti si condimentele pulbere: coriandru + turmeric + fenicul si amestecati bine. Turnati aceasta Tarka peste cartofii taiati. Presarati 1/2 lingurita sare, stropiti cu zeama de lamaie si puneti mararul tocat. Amestecati bine. Gata!
Serviti usor calduta sau racorita bine.
Din punct de vedere Ayurvedic: Cartofii nu sunt recomandati sa fie consumati prea des de tipologia Vata, insa in aceasta combinatie sunt acceptabili. Salata de Cartofi A-la-Hindi este in special potrivita persoanelor Pitta. In ce priveste persoanele cu predominanta Kapha, reteta in forma aceasta este ok de consumat insa ar fi mai bine sa adauge ceva picant, gen piper negru sau chilli.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Exceleeentaaa salata asta a-la-hindi! Mi-a placut atat de mult ca nu m-am oprit la timp. Eu nu sunt o mancatoare de cartofi. M-am dezobisnuit. Regim de viata fara ulei si cartofi. Daaaar nu’s ce mi-a venit si bine ca mi-a venit! 🙂 Si bobitele astea mici de semincioare coapte in tarka, dau o textura mirobolanta! Ce mai, sunt fan total la salata asta!
Vivat Daniela aka Cloudpearl!
Sa celebram cu muzica, ca merge cu mancare buna si inspirata!
Intrebare: cum se asorteaza mustarul cu pitta dosha, oare? Sunt acea pitta predominanta care e la un fel de menopauza la termen si care s-a cam ingrasat cam bine. Ufff!
Daniela, ma tot uit in foarte calificatul tau blog. Poate apare ceva despre perioada asta sacaita a femeii.
Multumesc ca existi si ca te-am gasit!
Namaste!
Adriana draga, sigur nu esti o Pitta predominanta, parol ca ai ceva substantial de Vata in tine pentru ca atata entuziasm fara nici un fir de critica nu e specific unui Pitta 😀
Multumesc frumos pentru comentariul superb si recomandarea de muzica – acordurile de Sitar sunt intra-adevar extrem de rafinate.
De menopauza sunt multe de zis si e normal sa apara perturbari in aceasta perioada indelungata si adesea chinuitoare din viata femeii. Apar multe schimbari si perturbari importante. Sigur voi scrie o serie de articole pentru ca am avut mai multe rugaminti.
Pana si ingrasatul e normal la majoritatea femeilor, deci don’t worry. Poate te ajuta pana una alta indicatiile de la articolul meu cu obezitatea. E un articol bun nu doar pentru obezi ci si pentru orice persoana care a acumulat ceva in plus pe ici pe colo.
Deci …in curand! Toate bune si tie!
Buna, observ ca in retetele care includ cartofi, acesti sunt fierti intregi. Se pastreaza mai bine proprietatile sau arata mai bine? Mie personal mi se pare mult mai usor sa-i tai direct in cuburi/ sferturi decat sa-i fierb + curat + tai. Multumesc.
Cartofii fierti intregi in coaja nu absorb atata apa precum cei fierti fara coaja si taiati cuburi. In multe retete indiene este nevoie de cartofi care sa nu se zdrobeasca (cei fierti fara coaja sunt mult mai moi si aposi) atunci cand ii amesteci prin tigaie cu condimente si de aceea in retetele respective se recomanda cartofii fierti intregi in coaja.
Din punctul meu de vedere e cea mai buna salata de cartofi pe care am mancat-o vreodata. O intrece chiar si pe cea cu smantana si marar! Multumesc!