Besan Paare – Snack gustos din Faina de Naut

Besan Paare

Besan Paare este replica aproape fidela a lui Namak Paare. Diferenta dintre ele consta in tipul de faina folosit si in adaugarea catorva condimente in plus la reteta de fata.

Besan Paare sunt niste snacks-uri foarte gustoase, facute din faina de naut. Sunt mai satioase decat Namak Paare, deci vestea buna pentru cel care le face e ca va satura mai multe persoane cu Besan Paare cu acelasi volum de munca. Namak Paare dispar urgent – pur si simplu ti-e greu sa te opresti. Insa in cazul lui Besan Paare, chiar daca sunt super bune, n-ai cum sa mananci la fel de multe. Deci se preteaza mai bine la o intalnire cu prietenii sau o petrecere in familie.

sursa: Manjula’s Kitchen

timp de preparare: 1 ora

pentru 4 – 6 persoane

picantzeala2

INGREDIENTE

1 cana Maida (faina alba de grau)

1 cana Besan (faina de naut)

2 linguri Sooji (gris)

4 linguri ulei

1/4 lingurita pulbere de chilli rosu

2 lingurite seminte de chimion (Jeera)

1 + 1/4 lingurite sare

1 varf de cutit Hing

1/2 cana apa aproximativ

ulei pentru prajit in baie de ulei

METODA

Amestecati toate ingredientele in afara de ulei si apa. Inainte sa puneti apa, frecati bine uleiul cu fainurile. Apoi adaugati apa cate putin, pana obtineti un aluat fin. Atentie, aluatul va fi foarte lipicios.

Acoperiti-l cu o bucata de hartie prosop umezita in apa. Lasati-l sa stea 10 minute.

Apoi va ungeti mana cu 2 picaturi de ulei si framatati inca un pic. Impartiti-l in 4 bucati egale.

Nu veti avea nevoie de faina ca sa intindeti aluatul. Stropiti planseta cu cateva picaturi de ulei si ungeti bine toata suprafata de lucru. Apoi luati una din cele 4 bucati de aluat, formati o minge pe care o aplatizati si o intindeti cu sucitorul.

Aluatul va fi mai fragil decat cel de la Namak Paare, insa tot va avea destula elasticitate ca sa il puteti manevra relativ usor.

Intindeti fiecare bucata de aluat sub forma unui disc cat mai subtire posibil, apoi taiati fasii cat doriti de late si de lungi.

Puneti uleiul la incalzit – ar trebui sa aveti ulei de macar 3 cm inatime in oala. Ca sa verificati daca temperatura uleiului este potrivita, puneti o bucatica de aluat in ulei si daca ea incepe imediat sa sfaraie si se ridica greu la suprafata, atunci temperatura e buna. Trebuie sa fie o temperatura medie – uleiul nu trebuie sa fie prea fierbinte. Daca uleiul e prea incins, Besan Paare nu vor iesi cum trebuie.

Puneti cateva fasii de aluat in ulei. Nu este nici o problema daca le puneti unele peste altele pentru ca nu se vor lipi intre ele. Insa nu le aglomerati prea tare. Trebuie sa existe suficient spatiu ca sa puteti manevra usor spumiera printre ele.

Prajiti-le pe amblele fete aproximativ 3 minute in total. Apoi le scurgeti de ulei si le scoateti pe un platou mare pe care ati pus hartie prosop in strat dublu.

Serviti Besan Paare calde sau reci. Ele se pot pastra pana la 1 luna intr-un recipient inchis ermetic.

OBSERVATIA 1: Manjula recomanda la ingrediente 1/4 lingurita seminte de Ajwain. Ele sunt extraordinare pentru echilibrarea lui Vata (necesara datorita folosirii fainii de naut), insa eu le-am inlocuit cu seminte de Jeera pentru ca sunt mai placute la gust si au si ele acelasi efect de echilibrare. De asemenea, ea recomanda 1 lingurita fulgi de chilli rosu, ceea ce mi s-a parut prea mult. Insa daca va place un snack mai picant, puteti folosi cat doriti.

OBSERVATIA 2: Va sfatuiesc calduros sa folositi Hing in reteta, in special daca aveti probleme cu gazele si va balonati usor. Hing-ul este de neinlocuit in ce priveste abilitatea lui de a impiedica formarea de gaze. Insa el trebuie folosit cate putin pentru ca este un condiment foarte tare (nu picant ci cu un miros extrem de puternic).

Din punct de vedere Ayurvedic: Besan Paare este un snack potrivit tipologiei Vata. Nu este prea indicat celor Pitta care pot gusta ocazional cateva bucatele. Persoanele Kapha nici ele n-au voie prea multe bucatele, insa daca ar fi sa se infrupte, atunci trebuie dublata cantitatea de chilli rosu sau se poate presara putina pulbere de chilli rosu pe deasupra, dupa prajire, ori Chaat Masala.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Ineluse crocante din faina de orez

CHEGODILU – Ineluse din Faina de orez

Rulouri picante cu nuca de cocos

BAKHARWADI – Rulouri cu Patrunjel

Potato Poppers - Bucatele aromate din Cartofi

Potato Poppers – Bucatele aromate din Cartofi

Masala French Fries - Cartofi prajiti in stil indian

Masala French Fries – Cartofi prajiti in stil indian

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: