KHANDVI – Snack din Gujarat – VIDEO

Khandvi este un snack preferat in Gujarat (stat din vestul Indiei). Acolo, nimeni nu poate rezista tentatiei acestor rulouri din faina de naut si iaurt. In statul Maharashtra el este cunoscut sub denumirea de Surali Chya Vadya.

Pe cat de bun si gustos este Khandvi, pe atat de multa atentie cere, cel putin la inceput. Gradul de dificultate in realizarea acetei retete este ceva mai ridicat, si de aceea se adreseaza celor care au rabdare si capacitate de focalizare, ca efortul sa le fie incununat de succes. Mare filozofie nu e, si chiar devine usor de realizat odata ce va faceti mana. Nici nu dureaza asa de mult. Toata smecheria e sa faceti amestecul de faina cu iaurt cu destula rabdare ca sa obtineti consistenta corecta si apoi sa-l manevrati rapid inainte de a se raci, moment in care devine mai greu de rulat fara sa se rupa (isi pierde din elasticitate).

Aceste rulouri fine si fragede se servesc alaturi de un Chutney, ca o mica gustare de 5 o’clock, sau ca aperitiv. Eu l-am pregatit de cateva ori pentru masa de dimineata.

sursa: The Indian Food Court

timp de preparare: 35 minute

rezulta 3 – 4 portii

INGREDIENTE

1 cana Besan (faina de naut)

1 cana iaurt

1 cana apa

1 chilli verde proaspat

1 bucatica cat o nuca de ghimbir proaspat

1/2 lingurita turmeric

1 varf de lingurita Hing

1 varf de cutit pulbere de chilli rosu

1/2 lingurita sare

2 stropi de ulei

1 cana = 300 ml

METODA

Aveti nevoie de doua tavi mari pentru prajituri. Spalati-le bine la exterior si uscati-le. Ungeti-le pe fiecare cu cate un strop de ulei (pe partea exterioara). Intindeti uleiul peste tot pe fundul tavilor, insa indepartati excesul cu un servetel.

Este bine sa pregatiti aceste tavi inainte sa va apucati de orice altceva pentru ca dupa aceea nu va mai fi timp. Va trebui sa lucrati rapid.

Evident ca nu aveti nevoie de tavi daca aveti o masa cu blat de pal melaminat – puteti intinde compozitia direct pe el, insa oricum trebuie sa folositi un strop de ulei.

Amestecati faina de naut cu iaurtul. Dupa ce iaurtul s-a incorporat, adaugati apa, sarea, Hing, turmeric si pulberea de chilli rosu. Amestecati bine de tot din nou, asa incat sa nu aveti deloc cocoloase.

Separat dati prin razatoare sau la mixer chilli-ul verde (curatat de samburi si cotor) cu ghimbirul (curatat de coaja). Cautati sa formati o pasta cat mai fina daca se poate, eventual adaugand un pic de apa.

Rasturnati acest amestec peste cel cu faina de naut. Dati la mixer vertical/blender toata compozitia cateva secunde.

Puneti amestecul intr-o tigaie groasa sau cu fundul dublu, pe foc mic-mediu. Amestecati continuu pana ce compozitia se ingroasa, ca o sarlota, si dispare mirosul de crud. Nu lasati sa se ingroase foarte tare incat sa va fie greu sa bagati lingura in ea.

Luati imediat jumatate din compozitie si puneti-o pe partea de sus a primei tavi. Faceti la fel cu cealalta.

Ajutandu-va de o spatula plata, fara gauri, incepeti sa intindeti compozitia pe toata lungimea tavilor, intr-un strat cat mai subtire, dar continuu, fara goluri. Trebuie sa lucrati rapid, cat compozitia este calda pentru ca dupa aceea este mai greu de intins si si mai greu de rulat.

Taiati compozitia intinsa pe fundul tavilor cu varful unui cutit, in fasii egale, late de cam 4 cm, apoi taiati in doua pe lungime.

Incepeti sa rulati usurel, cu varfurile degetelor, de la unul din capete. Formati astfel rulouri fine, dar bine stranse. Aveti grija sa le manevrati cu delicatete ca sa nu se rupa. Asezati rulourile pe o farfurie/un platou si continuati sa faceti celelalte rulouri pana terminati intreaga compozitie. Cu cat mai repede, cu atat mai bine vor iesi. Daca compozitia se raceste, rulourile nu vor mai fi atat de elastice si se vor rupe/crapa in timp ce le formati.

Serviti-le calde, alaturi de Chutney-ul preferat.

OBSERVATIA 1: Puteti mari gradul de picantzeala in functie de gusturi si de constitutia Ayurvedica.

OBSERVATIA 2: Cel mai bine ar fi sa folositi jumatate din cantitati prima oara cand faceti Kandhvi, ca sa va dati mana. Aproape sigur nu va va iesi perfect din prima, desi rezultatul cu siguranta va fi bun la gust.

OBSERVATIA 3: Am adaugat mai jos un video in limba engleza (stiu, am promis subtitrari in romaneste si la celelalte filmulete si n-am mai apucat…Rusinikaaaa! Asa ca nu mai promit, insa zau ca intentionez sa le fac.). Chiar daca nu intelegeti ce spun fetele de la Show Me the Curry, urmariti miscarile lor si veti intelege mai bine cum trebuie procedat. Ele prezinta acolo varianta de preparare a amestecului la microunde, chestie cu care eu nu pot fi de acord stiind cat de rau fac sanatatii aceste cuptoare…

OBSERVATIA 4: In India, peste Khandvi se toarna o Tarka formata din seminte de mustar, frunze de curry, nuca de cocos si alte condimente. Deci daca doriti, puteti sa serviti snackul astfel, in forma traditionala.

Din punct de vedere Ayurvedic: In Ayurveda combinatia dintre naut si iaurt este neindicata. Asadar nici acest snack nu este super Ayurvedic, desi condimentele adaugate ajuta mult. Este adevarat ca Ayurveda se refera la nautul sub forma de boabe fierte, nu la faina, care are un comportament ceva mai diferit fata de nautul propriu-zis. Deci fiecare face cum considera. Daca sunteti o tipologie Vata sau aveti boli de tip Vata, ar fi bine sa evitati acest snack, oricat de atragator ar fi el. In schimb, daca sunteti Pitta sau Kapha sigur puteti incerca macar o data Kandhvi, si apoi va puteti decide daca ati simtit ca v-a adus un dezechilibru sau nu. Eu una (tipologie KaphaPitta) n-am resimtit nici un fel de perturbari. Probabil si din cauza ca iaurtul este diluat cu apa, ceea ce ii scade mult puterile… Apoi mai depinde si cu ce il combinati. Daca pregatiti un Chutney de rosii cu siguranta intestinele nu vor fi prea incantate. O idee mai buna ar fi un Chutney din nuca de cocos sau pur si simplu o Tarka la alegere pe care o turnati peste rulouri.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Varzari A-la-Hindi

Varzari A-la-Hindi

Covrigei indieni din faina de orez

Mosaru Kodubale

Besan Paare

Besan Paare

Savory Sesame Fingers

Savory Sesame Fingers

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: