Mosaru Kodubale – Ineluse din Faina de Orez si Iaurt

Covrigei indieni din faina de orez

Mosaru Kodubale este denumirea in limba Kannada (limba din Karnataka, stat din sud-vestul Indiei) pentru niste covrigei foarte gustosi si simpatici. Mosaru inseamna iaurt in Kannada. Kodubale este un tip de snack specific statului Karnataka. Exista mai multe tipuri de Kodubale, insa acesta cu iaurt este specific doar unei mici zone din Karnataka.

Spre deosebire de verii lui, pe nume Chegodilu, facuti simpli, fara iaurt, Mosaru Kodubale sunt crocanti la exterior si pufosi la interior. O nebunie! Insa nu pot fi pastrati mai mult de o zi si de aceea trebuie consumati proaspeti. Nu ca asta ar fi o problema🙂 . Sunt atat de buni incat sigur nu vor rezista pe platou mai mult de cateva minute. De aceea, daca pregatiti Mosaru Kodubale pentru mai mult de 2 persoane, va sfatuiesc calduros sa dublati sau sa triplati cantitatile.

adaptare dupa: The Chef And Her Kitchen

timp de preparare: 45 minute

rezulta aproximativ 30 bucati

INGREDIENTE

1 cana iaurt subtire

1 cana faina de orez

1/4 cana nuca de cocos

1/2 cana patrunjel verde tocat fin

1 lingurita chilli verzi tocat marunt (aprox 1 chilli mare)

2 linguri Mung Dal galben – optional

cateva frunze de Curry – optional

1 lingurita sare

4 linguri apa

ulei pentru prajit in baie de ulei

METODA

Tocati marunt ardeiul iute verde. Indepartati semintele daca nu vreti prea multa picantzeala.

Amestecati iaurtul + nuca de cocos + Mung Dal + chilli verzi + sare. Puneti pe foc mediu si cand incepe sa fiarba dati focul la mic si adaugati patrunjelul + frunzele de curry sfaramate marunt + faina de orez. Amestecati bine.

Rasturnati acest amestec intr-un bol sau pe o suprafata de framantat. Adaugati cate o lingura de apa daca aluatul e prea tare, ca sa puteti framanta. Atentie, amestecul va fi fierbinte, deci trebuie sa asteptati 2-3 minute sa se racoreasca, insa adaugarea apei va ajuta la racorirea lui mai rapida. Trebuie sa rezulte un aluat asemanator cu cel pentru painite indiene, nici prea tzeapan, nici prea moale. Toata operatiunea nu dureaza mai mult de 4-5 minute.

Impartiti acest aluat in bilute mici cat o nuca. Ungeti-va mainile cu o picatura de ulei si luati o bila. Frecati-o intre palme asa incat sa rezulte un batonas gros de maxim 1 cm. Atentie sa il formati de o grosmie cat de cat uniforma pe toata lungimea, altfel se va rupe. Uniti cele doua capete si lipiti-le intre ele. Asigurati-va ca acest covrigel este capabil sa isi mentina forma fara sa se rupa la prajit. Asezati-l pe un platou uns in prealabil cu o picatura de ulei, ca sa nu se lipeasca de platou si sa se rupa cand il luati din nou in mana.

Formati covrigei in mod similar si cu restul de bile. Puteti face ineluse cat doriti de mari sau de mici, insa grosimea trebuie sa nu fie mai mica de 1 cm – 8 mm, altfel vor fi prea uscati.

Puneti uleiul la incalzit pe foc mediu si cand e suficient de bine incins, puneti inelusele unul cate unul. Prajiti cam 4 minute, pana ce devin aurii. Astfel, vor fi mai moi, dar totusi crocantzei.

Daca ii lasati mai mult la prajit, vor deveni usor bronzati la culoare si vor fi mai crocanti. Daca aveti masele bune si va plac uscaturile, puteti sa-i prajiti pana devin maronii.

Scoateti-i pe un platou pe care ati asezat o bucata de hartie prosop. Serviti-i cat sunt calzi. Puteti sa-i serviti si dupa ce se racesc, nu vor deveni tari ci vor avea o textura mai uleioasa.

Puteti sa-i savurati fie ca snack, fie ca gustare de dimineata, alaturi de un Chutney la alegere.

Snacksuri indiene din faina de orez

OBSERVATIA 1: Daca doriti ca acesti covrigei sa aiba un pic mai mult “zvac”, puteti adauga 1 varf de lingurita pulbere de chilli rosii. Eu asa o sa fac data viitoare. De asemenea, puteti adauga in iaurt cam orice fel de condiment va place: pulberea de jeera merge bine, poate si un pic de boia picanta sau orice fel de Masala (picanta).

OBSERVATIA 2: Daca doriti sa vedeti cum am mai experimentat eu si prietena mea cu aceasta reteta, dati click aici.

Din punct de vedere Ayurvedic: Mosaru Kodubale sunt foarte potriviti pentru persoanele Vata, si mai putin ok pentru Pitta si Kapha. Totusi, personele Pitta pot gusta ocazional, daca nivelul de Pitta nu este dezechilibrat si daca renunta la picantzeala. De asemenea, indivizii Kapha pot savura si ei aceste ineluse dar ar fi bine sa mai adauge ceva picantzeala. Atunci ar fi un snack mult mai potrivit pentru ei.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

SEV - Snack crocant din faina de naut

SEV – Snack crocant din faina de naut

Palakayalu - Bobite din faina de orez

Palakayalu – Bobite din faina de orez

Rulouri picante cu nuca de cocos

BAKHARWADI – Rulouri cu Patrunjel si Nuca de Cocos

Vazhakkai Chips - Chipsuri din Banane verzi

Vazhakkai Chips – Chipsuri din Banane verzi

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: