Murmura Chivda – Snack indian cu Orez expandat

Snack indian din Orez expandat

Murmura sau Mamra sau Muri (sau Puffed Rice in engleza) inseamna boabe de orez expandat. Acest tip de orez se foloseste frecvent in India atat la snacks-uri cat si la diverse mancaruri. Este considerat un orez foarte sanatos si echilibrant atunci cand e combinat cu diferite condimente.

Chivda sau Chiwda este denumirea pentru o varietate de snacks-uri indiene care sunt facute dintr-un amestec de arahide, porumb, boabe de linte sau naut prajite, orez expandat si bineinteles multe condimente si sare. Exista foarte multe alte ingrediente care se pot adauga, in functie de specificul zonei si nu va pot descrie suficient de bine cat de populare si iubite sunt aceste snacks-uri. Nenumarate tonete si magazine vand cornete cu asemenea snacks-uri oriunde in India: pe strazi, pe plaja, in gari si statii de taxiuri, etc. Cred ca pot sa afirm fara sa exagerez ca este Street Food-ul cel mai popular al Indiei.

Murmura Chivda este o reteta pentru un asemenea snack, usor de preparat acasa si foarte usor de consumat🙂 . Este foarte “addictive” (da dependenta). La cat de bun e, sigur veti dori sa-l includeti pe lista snacks-urilor favorite ale familiei.

adaptare dupa cartea Ushei Lad: Ayurvedic Cooking for Self-Healing

timp de preparare: 5 minute

rezulta 1 castron mare

INGREDIENTE

1 punga (100 grame) orez expandat nesarat si neindulcit

2 pumni arahide crude si nesarate

1 lingurita seminte de mustar

1 lingurita seminte de Jeera (chimion)

2 varfuri cutit Hing

1/2 lingurita turmeric

1/2 lingurita pulbere de chilli rosu

1/2 lingurita pulbere de Jeera (chimion)

1/2 lingurita sare

2 linguri ulei de floarea soarelui

METODA

Incalziti o tigaie incapatoare la foc mic si turnati uleiul in ea. Nu asteptati ca uleiul sa se incalzeasca prea tare si aruncati arahidele in el. Amestecati continuu pana devin foarte usor maronii.

Adaugati semintele si Hing. Lasati-le sa pocneasca. Stingeti imediat focul. Presarati sare + turmeric + pulbere de chilli + pulbere de jeera. Adaugati si orezul expandat.

Amestecati bine de tot pana ce toate boabele de orez s-au colorat in galben in mod uniform. Ele se vor umfla putintel si vor deveni mai crocante. Rasturnati amestecul intr-un castron incapator si continuati sa amestecati bine, apoi serviti.

Daca va mai ramane dupa ce v-ati saturat, asteptati sa se racoreasca bine de tot, apoi rasturnati intr-un vas ermetic inchis ca sa nu patrunda umezeala. Se pastreaza foarte bine mai multe zile (nu stiu exact cate ca n-au rezistat niciodata mai mult de 2 la noi).

OBSERVATIE: Puteti reduce sau mari gradul de picantzeala in functie de gusturi (tipologie si anotimpuri) insa este nevoie macar de un pic de pulbere de chilli – da viata acestui snack.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest snack este Tridoshic, insa persoanele Pitta trebuie sa injumatateasca cantitatea de chilli si hing si sa nu foloseasca semintele de mustar.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Wheat Kurmura - Pufarine crocante cu arahide

Wheat Kurmura – Pufarine crocante cu arahide

Ineluse crocante din faina de orez

CHEGODILU – Ineluse din Faina de orez

Arahide coapte condimentate

Baked Masala Peanuts

Aloo Poha - Cartofi cu fulgi de orez

Aloo Poha – Cartofi cu fulgi de orez

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: