Namak Paare – Snacksuri indiene – VIDEO

Snacksuri indiene

Namak Paare sau Nimki Papdi sunt niste snacksuri extrem de populare care provin din nordul Indiei. In prezent insa sunt frecvent intalnite si pe strazile din sudul Indiei la diferitele tonete care vand mancare.

Exista mai multe retete pentru aceste snacksuri, unele folosind doar faina de grau, altele inlocuind uleiul care se pune in aluat cu Ghee, iar in altele chiar se adauga un pic de iaurt in compozitie. Eu am ales sa va prezint o reteta de baza, ca sa va deschid apetitul, iar voi puteti decide ulterior daca si ce mai doriti sa schimbati.

Cel mai important e ca aceste snacks-uri sunt exceptional de gustoase si nu te mai poti opri din rontait. Sunt usor de preparat si merg extrem de bine cu un MintChai sau un Ceai de Ghimbir.

sursa: Pages

timp de preparare: 35 minute (din care 15 minute nu faceti nimic)

rezulta aproximativ 50 bucati

INGREDIENTE

1 cana faina integrala

1/4 cana gris

2 linguri ulei de floarea soarelui

1 lingurita sare

1/2 lingurita seminte de Nigella (Kalonji)

1 lingurita Chaat Masala – optional

6-7 linguri apa usor calduta

ulei pentru prajit in baie de ulei

METODA

Amestecati faina cu grisul, sarea si semintele de Nigella. Turnati si uleiul. Amestecati, apoi turnati apa, cate putin. Framantati pana obtineti un aluat ferm dar elastic. Daca e nevoie mai puneti putina apa. Aluatul nu trebuie sa fie moale pentru ca atunci Namak Paare vor iesi prea tari. Acoperiti aluatul cu o bucatica de hartie prosop umezita si lasati-l sa stea 15 minute.

Apoi impartiti aluatul in 4 bile. Intindeti fiecare bila cu sucitorul sub forma unui disc subtire. Cu cat mai subtire cu atat mai crocante vor fi Snacksurile. Taiati discul cu varful unui cutit in fasii late de 1 cm. Cu acelasi cutit taiati fiecare fasie in 2 sau 3 bucatele sub forma de romb. Le puteti intepa in vreo 2 locuri cu o furculita daca nu vreti sa se umfle la prajit, desi mie imi plac mai mult cele umflate. Asezati fasiile de aluat taiate pe un platou ca sa va fie usor cand le puneti in ulei.

Puneti o craticioara mica pe foc mediu. Turnati suficient ulei asa incat Snacksurile sa pluteasca in voie si sa puteti praji cam cate 12 bucatele odata. Uleiul trebuie sa fie de minim 3 cm inaltime.

Cand uleiul e suficient de fierbinte dar nu fumega, puneti un romb in craticioara. Ar trebui sa se lase initial la fundul vasului, apoi imediat sa inceapa sa sfaraie si sa se umfle ridicandu-se la suprafata. Puneti cate un romb, unul dupa altul, cat mai rapid puteti.

Prajiti fiecare transa pe ambele fete cam 2-3 minute in total, pana ce romburile devin maronii-aurii. Focul trebuie sa fie mediu spre tare.

Scoateti-le pe toate odata cu ajutorul unei spumiere, scurgeti excesul de ulei si puneti-le pe un platou acoperit cu hartie prosop. Le puteti presara cu Chaat Masala sau orice alt amestec de condimente doriti. Lasati-le sa se racoreasca putin apoi serviti.

Dupa ce s-au racorit bine de tot, Namak Paare pot fi pastrate intr-un recipient inchis etans aproximativ o luna.

OBSERVATIA 1: Puteti sa taiati in romburi toate cele 4 discuri de aluat inainte de a pune uleiul pe foc ca sa va fie mai usor atunci cand prajiti. Sau, daca vreti sa fiti mai eficienti si sa stati mai putin timp la bucatarie, puteti intinde prima bila de aluat si sa o taiati, apoi puneti uleiul la incalzit si in timp ce prajiti prima transa intindeti si taiati alta bila de aluat.

OBSERVATIA 2: Daca prajiti Namak Paare pe flacara tare, snacksurile vor iesi mai moi si mai putin crocante.

OBSERVATIA 3: Daca doriti un gust mai intens, puteti sa presarati peste snacksuri, dupa prajire, cat sunt inca calde, Chaat Masala sau, daca nu aveti, putin Amchur si paprika sau orice alta Masala aveti prin casa. Amestecati-le bine cu aceste condimente ca sa se acopere toate in mod uniform. De asemenea, puteti inlocui semintele de Nigella cu seminte de Ajwain.

Din punct de vedere Ayurvedic: Namak Paare sunt ok pentru Vata. Pentru Pitta nu sunt prea recomandate, ca de altfel tot ce este prajit, iar pentru Kapha ar fi mai ok daca ar le-ar stropi cu ceva pulbere de chilli rosu sau o Masala picanta. Insa pentru persoanele Kapha principiul de baza este: putin si rar.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

VIDEO

Aveti dedesubt un video cu Namak Paare in varianta celor de la Show Me the Curry. Reteta este usor diferita, insa merita sa vedeti filmuletul ca sa va faceti o idee despre cum trebuie procedat si ce simplu e. Deocamdata acest video e doar in limba engleza, fara subtitrare in romaneste. Subtitrarea e in proiect…

ALTE PAGINI SUGERATE

Besan Paare - Snack din Faina de Naut

Besan Paare – Snack din Faina de Naut

SEV - Snack crocant din faina de naut

SEV – Snack crocant din faina de naut

KORDOI - Snack din Assam

KORDOI – Snack din Assam

Covrigei indieni din faina de orez

Mosaru Kodubale – Ineluse din faina de Orez si Iaurt

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: