V-am mai pregatit un snack indian pentru ca mi s-a parut cam subtire lista de Snacks, cu prea putine retete fata de celelalte categorii. Este vorba de niste bastonase simpatice tavalite prin susan si apoi prajite in baie de ulei. In mod surprinzator, bastonasele nu devin uleioase in urma prajirii, ci raman uscate si gustoase, numai bune de luat la un picnic sau intr-o drumetie pe carari de munte. Nu va zgarciti la susan – capata un gust minunat in urma prajirii si da tot farmecul acestei retete.
Desi la gradul de picantzeala este indicat nivelul 3, deci un pic cam piscator la limbutza, reteta se poate face cu nivel zero de picantzeala si va recomand calduros ca pe perioada verii sa nu adaugati pulbere de chilli la ingrediente.
adaptare dupa: Home Spices
timp de preparare: 1 ora
rezulta aproximativ 50 bucati
INGREDIENTE
1 cana faina de orez
½ cana faina de naut (Besan)
¼ cana faina de grau integrala
4 linguri susan
1 lingurita sare
1 lingura seminte de Jeera
½ lingurita turmeric
¼ lingurita pulbere de chilli rosu – optional
¼ lingurita Hing
aproximativ 1/3 cana apa
ulei pentru prajit in baie de ulei
OBS: 1 cana = 300 ml
METODA
Amestecati fainurile cu turmeric + pulberea de chilli + Hing + Jeera + sare. Adaugati apa cate putin si framantati pana obtineti un aluat ferm si nelipicios.
Rupeti din aluat bucatele mici cat o nuca si, dupa ce ati format bile din ele, frecati-le intre palme dandu-le o forma alungita, uniforma, ca niste betisoare. Daca doriti sa fie crocante, faceti-le subtirele, de maxim 5 mm diametru, deci mai subtiri decat cele din imagine. Daca va plac mai mestecacioase, puteti sa le faceti mai grosute.
Imediat dupa ce ati terminat de format un bastonas, treceti-l prin susan si frecati-l din nou un pic intre palme ca sa intre susanul in aluat, sa se prinda bine. Insa nu mai exercitati presiune prea mare intre palme ca bastonasele sa nu devina prea subtiri sau sa se rupa.
Intre timp puneti uleiul la incalzit. Dupa ce s-a incins bine, dati focul la mediu si incepeti sa puneti bastonasele in ulei, cu grija ca sa nu va stropiti. Nu puneti prea multe odata pentru ca ele trebuie sa aiba loc si sa se prajeasca in voie, neinghesuite.
Prajiti cam 3 minute pe toate partile, apoi scoateti-le pe un platou pe care ati asezat hartie prosop. Lasati-le sa se racoreasca de tot, apoi le puteti pastra intr-un recipient ermetic inchis.
Din punct de vedere Ayurvedic: Savory Sesame Fingers sunt Tridoshice. A se consuma totusi in cantitati mici de persoanele Pitta si Kapha. Neaparat de scos din reteta pulberea de chilli rosu pentru persoanele Vata si Pitta.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Daniela, tu faci singură făina de năut sau o cumperi? Eu nu am decât năut boabe și nu știu dacă merge pur și simplu să-l bag la rășniță așa. Ai idee?
Nu, deocamdata mi-o cumpar. Insa prietena mea si-o face la moara ei de cereale. Ar merge in rasnita daca ai avea una puternica, din inox, nicidecum una din plastic, ca ti-o faci praf…