Varzari A-la-Hindi

M-am tot codit sa pun reteta asta pe blog pentru ca, traditional,  la indieni nu exista ideea de a face ceva la cuptor. Si nici in prezent ei nu prea folosesc cuptorul decat pentru a pregati feluri de mancare occidentale. Au si ei un cuptor al lor numit Tandoori dar la care nu prepara decat un tip de paine (Naan) si ceva carne de pui. Nici gand de chestii de patiserie cum sunt Varzarile de exemplu. Desi stilul occidental de a gati vad ca este deprins cu o viteza colosala de fetele de pe blogurile indiene…

Insa dorinta de a va impartasi aceasta reteta a invins si m-am impacat (amagit) cu gandul ca “Lasa, dom-le, ca doar folosesc o umplutura de Varza gustoasa A-la-Hindi, nu?”

Sper sa va placa Varzarile mele. Au avut mare succes la toate persoanele pe care le-am testat, inclusiv la ne-mancatori de varza.

timp de preparare: vreo 3-4 ore cu totul

rezulta o tava de cuptor plina ochi

INGREDIENTE pentru ALUAT

400 grame faina de grau integrala + ceva extra pentru presarat planseta

150 grame unt

1 pahar lapte (sau apa) rece

25 grame drojdie “vie”, nu uscata (optional – am facut si fara si tot ok sunt)

3 lingurite zahar brun (pentru amestecat cu drojdia, deci puteti sari peste ele daca nu folositi drojdie)

1 lingurita sare

1 ou batut pentru uns Varzarile

METODA

Amestecati untul cu faina si sarea intr-un castron mai marisor.

Intr-o cana frecati drojdia (daca folositi) cu cele 3 lingurite zahar pana obtineti o pasta mai intai, apoi o zeama. Turnati putin lapte/apa peste. Rasturnati peste amestecul de faina. Incorporati treptat si restul de lapte/apa.

Daca nu folositi drojdie, turnati cate putin lapte/apa peste faina si framantati pana ce aluatul nu se mai lipeste de vas. Eventual mai folositi putina faina in plus daca vedeti ca se tot lipeste de peretii castronului.

Luati aluatul si puneti-l intr-o punga curata din plastic. Bagati-l in frigider. Lasati-l sa stea la rece cam 3 ore.

Tot procesul de framantat dureaza maxim 10 minute.

Intre timp pregatiti Varza A-la-Hindi. Lasati-o sa se racoreasca bine de tot. Este important ca varza sa nu fie zemoasa.

Dupa 3 ore scoateti aluatul de la rece si il mai framantati putin de tot. Impartiti-l in bile cam cat o minge de ping pong un pic mai mare. Eu le-am facut ceva mai mari de data asta, dar sunt mai bune si crocante daca le faceti mai mici.

Intindeti fiecare bila (pe planseta presarata cu putina faina in prealabil) sub forma de disc cu ajutorul unui sucitor. Cu cat mai rotunde cu atat mai bine. Sa fie groase cam de 2 mm sau mai mult. Important e sa nu fie prea subtire aluatul ca se rupe si iese umplutura afara.

Luati cate o lingura de varza si puneti-o pe disc mai spre margine dar nu chiar pe margine de tot pentru ca altfel va va fi greu sa mai lipiti aluatul. Practic, daca impartiti mental discul in doua semicercuri, trebuie sa puneti varza in mijlocul unuia din semicercuri.

Acoperiti varza cu celalalt semicerc. Presati marginile aluatului bine de tot asa incat sa nu se desfaca la copt. Eu folosesc o metoda invatata de la Jamie Oliver. Puteti folosi un pahar cu gura usor “ondulata”. Rezulta o semiluna.

Le puneti pe tava pe care ati asezat o hartie de cuptor. Le indesati bine intre ele ca sa incapa toate. Ungeti-le cu ou batut cu ajutorul unei pensule de bucatarie. Folositi tot oul. N-o sa va para rau.

Puneti-le in cuptorul preincalzit, la foc mic spre mediu, timp de 30 minute, poate 40, in functie de cat de gros ati intins aluatul, de cat de mari/mici ati facut Varzarile si de cat va plac de crocante.

OBSERVATIE: Acest aluat este foarte foarte bun si il puteti folosi la orice fel de patiserie/bunatati la cuptor. Eu l-am folosit si ca sa il umplu cu ciuperci (Calzzoni), si cu un amestec de praz cu legume, si cu gem/magiun, si pentru branzoaice sau coltunasi – pe vremea cand inca mai faceam asa ceva…

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceste Varzari sunt Tridoshice daca nu se foloseste drojdie la aluat.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Subji de Varza

Subji de Varza

Cabbage Pakodis

Cabbage Pakodis

Samosa Pinwheels

Samosa Pinwheels

Rulouri picante cu nuca de cocos

BAKHARWADI – Rulouri cu Patrunjel si Nuca de Cocos

Discussion

2 thoughts on “Varzari A-la-Hindi

  1. O sumedenie de rețete foaaarte interesante, Dar 50 grame drojdie sau nu văd bine?

    Posted by vax-albina | 29 December 2015, 12:37 PM
    • Oh da, vai, ce eroare! Nu! E vorba de un cubulet mic de 25 grame. Modific acum. Multumesc ca m-ai sesizat si te rog sa imi mai spui daca mai vezi greseli.❤

      Posted by cloudpearl | 29 December 2015, 12:52 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: