Vazhakkai Chips – Chipsuri de banane verzi

Ca de obicei, mintea mea a refuzat multa vreme acest concept, de banana prajita. Bunul simt al romanului protesteaza vehement cand aude de asa ceva. El stie ca banana daca e verde, trebuie asteptat sa se coaca pentru ca apoi sa fie savurata ca atare, ca fruct copt. Ba chiar de la frantzuzi a aparut si ideea ca banana trebuie sa treaca de stadiul de copt si sa asteptam sa devina rascoapta, adica sa se innegreasca. Cica abia atunci ar fi ea cea mai buna. Gand la care stomacul meu se revolta crancen…

De cand circul pe net dupa papa hindi am tot dat de aceste chipsuri de banana cruda. Este un snack des intalnit la indieni si e foarte popular. Insa datorita fixatiei creierului meu am reusit sa le ignor multa vreme.

Ei, dar cum toate lucrurile (proaste) au un sfarsit, iata ca a sosit si ceasul la care in fine mintea mea a consimtit: “Hai sa incercam ca doar n-o fi sfarsitul lumii! Ce mare investitie e?”

Cu strangere de inima am inceput sa tai banana. Bineinteles ca primul gest a fost sa gust o felioara, ca sa ma conving eu ca e chiar cruda…desi coaja era de un verde puternic, inchis. Curiozitatea din mine a invins orice preconceptie si am pornit in aventura aruncand bietele feliute de banana in ulei incins… Experimentul s-a dovedit un succes maxim, motiv pentru care m-am dus la supermarket si am ales un ciorchine intreg de banane verzi ca sa repet minunea… Este uimitor cum ceva la care muncesti 10 minute poate disparea in cateva secunde! Sunt grozav de gustoase aceste chipsuri!!!

timp de preparare:10 minute

pentru 2 persoane

grad de picantzeala: 0 (zero) daca nu folositi pulbere de chilli rosu

INGREDIENTE

2 banane micute verzi, necoapte

ulei (de palmier) pentru prajit

un strop de sare

putina Chaat Masala – optional

putina pulbere de chilli rosu – optional

METODA

Puneti suficient ulei la incalzit intr-o oala de vreo 2 litri asa incat chipsurile sa poata pluti in voie.

Intre timp curatati bananele de coaja si taiati-le feliute subtirele, de 2mm.

Puneti-le cate una in uleiul incins. Daca le puneti pe toate odata se vor lipi intre ele si nu se vor praji asa bine.

Tineti-le in baia e ulei cam 5 minute intorcandu-le pe ambele fete. Apoi le scoateti pe un platou, pe hartie prosop. Dupa ce le-ati prajit pe toate, presarati un pic e sare peste ele, desi acest lucru nu e neaparat necesar. Chipsurile sunt bune si fara sare.

Dupa ce se racoresc, daca rezista pofticiosilor, ce ramane puteti pastra intr-un borcan care se inchide etans. Nu necesita pastrarea in frigider.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest chipsuri sunt recomandate preponderent persoanelor Vata (caz in care ar fi bine sa se foloseasca Chaat Masala, nu si chilli rosu), insa sunt ok de consumat din cand in cand si de cele Pitta si Kapha daca nu au dezechilibre mari. Pentru Pitta este bine sa le consume simple cu foarte foarte putina sare, iar pentru Kapha ar fi bine sa presare chipsurile cu piper cayenne sau negru.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Covrigei indieni din faina de orez

Mosaru Kodubale – Ineluse din faina de orez si iaurt

SEV - Snack crocant din faina de naut

SEV – Snack crocant din faina de naut

Palakayalu - Bobite din faina de orez

Palakayalu – Bobite din faina de orez

Snack indian din Orez expandat

Murmura Chivda – Orez expandat cu arahide

Discussion

One thought on “Vazhakkai Chips – Chipsuri de banane verzi

  1. suna apetisant. am facut banane caramelizate ,dar banane prajite inca nu. o sa incerc si eu sigur.

    Posted by mihaela | 15 May 2014, 5:26 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: