Kerala Beetroot Thoran – Sote de Sfecla Rosie din Kerala

Kerala Beetroot Thoran

Thoran este un fel de sote specific sudului Indiei, care are la baza o leguma (sau doua) si neaparat nuca de cocos – de obicei proaspata. Totul este completat de diferite condimente si arome care dau Thoran-urilor un gust desavarsit.

Thoran-ul tipic indian nu foloseste apa decat extrem de putina, cat stropesti cu mana. Acest lucru este posibil pentru ca in retete se utilizeaza nuca proaspat razuita de cocos. Insa la noi, pentru ca inca nu suntem obisnuiti sa folosim nuca proaspata, o folosim pe cea uscata, mai comod de intrebuintat. Asa ca este absolut necesar un adaos de apa care variaza in functie de cat de uscata e nuca de cocos pe care o gatim.

Beetroot Thoran este o reteta de sote din sfecla rosie si nuca de cocos, amestec absolut inedit pentru tara noastra, insa care merita descoperit si experimentat. Cei incepatori intr-ale gusturilor bucatariei indiene pot fi putin descumpaniti de idee insa va promit ca o sa va placa acest sote daca permiteti mintii sa se bucure de noua experienta. Gusturile se modeleaza cu timpul si prin acceptarea de noi provocari.

Acest Beetroot Thoran este pregatit in stilul statului Kerala din sud-vestul Indiei.

sursa: Edible Garden

timp de preparare: 30 minute

rezulta 2 – 3 portii

picantzeala2

INGREDIENTE

1 sfecla rosie medie

2 cepe rosii micute

1 catel de usturoi

1/2 cana nuca de cocos uscata sau proaspata

1/2 lingurita Urad Dal alb

1/2 lingurita seminte de mustar

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

cateva frunze de Curry

1/4 lingurita pulbere de chilli rosu

1/4 lingurita turmeric

1/4 lingurita sare

cateva linguri de apa

2 linguri ulei de cocos

METODA

Curatati sfecla si dati-o pe razatoarea mica (sau mare).

Puneti o tigaie pe foc mediu si turnati uleiul in ea. Cand uleiul s-a incalzit bine, aruncati in el semintele de mustar si Urad Dal-ul. Dupa ce semintele de mustar au pocnit (eventual acoperiti cu un capac ca sa nu sara in toate partile) si Urad Dal-ul s-a bronzat, adaugati si frunzele de Curry.

Imediat puneti sfecla rosie rasa si putina sare. Sotati pe foc mic, amestecand ocazional. Puneti capacul. Lasati sfecla sa se gateasca putin.

Intre timp curatati ceapa si puneti-o intr-un mixer impreuna cu nuca de cocos, turmericul, pulberea de chilli rosu, semintele de Jeera si catelul de usturoi. Mixati putin pana ce ceapa s-a tocat bine si totul s-a amestecat uniform. Daca folositi nuca de cocos uscata, adaugati putina apa.

Rasturnati acest amestec peste sfecla si amestecati bine. Tineti tot sub capac, pe foc mic, amestecand din cand in cand, pana ce sfecla s-a inmuiat de tot si ceapa s-a gatit bine. Cam 20 de minute cu totul (din momentul in care puneti sfecla in tigaie).

Serviti acest Thoran cald sau rece. Este delicios si sanatos. Se potriveste foarte bine langa un orez sau orice tip de mancare cu cartofi.

Kerala Beetroot Thoran_

OBSERVATIE: Urad Dal-ul este optional. El este un fel de semnatura a mancarurilor sud indiene. Va sfatuiesc sa-l folositi: este foarte bun la gust, crocant – seamana un pic cu arahidele. La fel si cu frunzele de Curry – sunt foarte aromate si gustoase.

Din punct de vedere Ayurvedic: Kerala Beetroot Thoran este o reteta Tridoshica. Totusi, persoanele Pitta trebuie sa scoata din reteta chilli-ul rosu pulbere si sa inlocuiasca cu putina Jeera Powder sau Dhania Powder, iar persoanele Vata ar face mai bine sa foloseasca chilli verde proaspat in loc de pulberea de chilli rosu.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Tomato Sheer - Curry de Rosii cu Lapte de Cocos

Tomato Sheer – Curry de Rosii cu Lapte de Cocos

Salata de sfecla rosie cu iaurt

Beetroot Raita – Salata de Sfecla Rosie cu Iaurt

Beetachi Aloo Gajar Salad - Salata de Sfecla rosie cu Cartofi si Morcovi

Beetachi Aloo Gajar Salad – Salata de Sfecla rosie cu Cartofi si Morcovi

Beetachi Salad - Salata de Sfecla rosie

Beetachi Salad – Salata de Sfecla rosie

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: