Allam Pachadi – Chutney de Ghimbir

Allam Pachadi

Allam Pachadi este un Chutney de ghimbir proaspat. Allam este denumirea pentru ghimbir in limba Telugu a statului Andhra Pradesh de pe coasta de sud-est a Indiei. Iar Pachadi inseamna Chutney in aceeasi limba.

Reteta este specifica sudului Indiei unde totul se mananca extrem de condimentat, cu foarte mult chilli rosu. Eu am adaptat-o ca s-o fac Ayurvedica si mai echilibranta, pentru ca pe blogul de unde am preluat-o se recomanda la ingrediente nici mai mult nici mai putin de 6 chilli rosii. Atatia chilli rosii la un chutney de cateva linguri reprezinta un exces enorm care nu este recomandat nici macar persoanelor Kapha, nici macar in miezul iernii.

Allam Pachadi este excelent nu numai pentru persoanele Kapha ci pentru oricine se confrunta pe moment cu dezechilibre de tip Kapha. El poate fi consumat ca remediu pentru a mari caldura interioara si focul digestiv. Nivelul sau de picantzeala e de natura sa dizloce depozitele de Kapha de prin sinusuri, piept si alte zone “plinute”. A se servi cate putin, alaturi de niste painite calde Chapati ori Parathas sau cu ceva orez.

adaptare dupa: Cook’s Hideout

timp de preparare: 15 minute

rezulta 1 castronel mic

picantzeala6

INGREDIENTE

1 bucatica de ghimbir proaspat, lunga de 5 cm

2 catei de usturoi – optional

1 chilli rosu uscat

1 bucatica tamarind fara samburi, cat o minge de ping-pong sau 1 lingura Pasta de Tamarind

1 lingura Chana Dal – optional

2 lingurite Urad Dal – optional

cateva frunze de Curry – optional

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1 lingurita seminte de mustar

1/4 lingurita seminte de schinduf

2-3 linguri Jaggery sau zahar brut din trestie de zahar

2 linguri ulei

3-4 linguri apa calda

1/2 lingurita sare

METODA

Curatati ghimbirul de coaja si taiati-l bucatele mici. Indepartati codita de la ardeiul iute (daca are).

Intr-o ceasca puneti tamarindul si turnati peste el cele 3-4 linguri de apa calda. Amestecati zdrobind tamarindul si lasati-l deoparte. Daca folositi pasta, acest pas nu este necesar.

Asezati o craticioara micuta pe ochiul mic de la aragaz. Turnati uleiul si cand s-a infierbantat dar nu scoate inca fum aruncati in el Chana Dal + Urad Dal + schinduful + Jeera + mustarul.

Dupa ce semintele pocnesc si Dal-urile s-au bronzat usor, adaugati si usturoiul tocat + frunzele de Curry + ardeiul rosu intreg. Tineti pe foc amestecand mereu timp de 1-2 minute, pe flacara mica.

Apoi adaugati si ghimbirul. Mai tineti pe foc 1 minut, apoi inchideti flacara si lasati sa se racoreasca 5 minute. Adaugati sarea.

Intre timp puneti lingurile de zahar in ceasca cu tamarind. Amestecati bine pana ce zaharul s-a dizolvat.

Turnati amestecul cu ghimbir impreuna cu zeama de tamarind intr-un blender. Mixati pana ce obtineti o pasta fina. Daca mai este nevoie, adaugati apa pana ce obtineti consistenta dorita.

Serviti cald sau rece. Rezista bine la frigider 4-5 zile.

Serviti cate o lingurita, maxim doua, alaturi de orice tip de Orez sau Aperitive.

Allam Pachadi_

OBSERVATIE: Chana Dal si Urad Dal sunt folosite in acest Chutney ca si condiment si nu sunt obligatorii insa contribuie la gustul mai bun si dau o nota de crocant. Ele sunt semnatura tuturor mancarurilor din sudul Indiei. Tamarind gasiti la unele din magazinele online recomandate la Adrese pentru Ingrediente. Tamarindul da un gust dulce-acrisor foarte interesant.

Din punct de vedere Ayurvedic: Allam Pachadi este recomandat persoanelor Kapha. Si cele Vata pot sa consume acest Chutney daca inlocuiesc chilli-ul rosu cu unul verde. Persoanele Pitta nu au voie nici macar sa guste.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Chutney de ceapa cu rosii

Cutney de Ceapa cu Rosii

Chutney de Mango verde

Chutney de Mango verde

Paneer Butter Masala

Paneer Butter Masala

Vinete in sos de rosii

Brinjal Thokku

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: