Aceasta este o reteta foarte simpla si rapida. Are foarte multe varietati. In functie de condimentele folosite se obtin gusturi diverse. Desi rosiile nu sunt un aliment prea recomandat in dieta ayurvedica, daca sunt gatite cu condimente, atunci sunt acceptabile, mai ales pentru noi care suntem atat de obisnuiti sa le folosim frecvent.
Tomato Chutney este un acompaniament foarte gustos la orice fel de Orez sau Aperitive.
timp de preparare: 15 minute
pentru 2 persoane
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
2 rosii mari sau 3 rosii medii
1 ceapa medie
2 catei de usturoi
1/2 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1/2 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1/2 lingurita pulbere de fenicul
1 lingurita nuca de cocos uscata
1/2 lingurita sare sau dupa gust
2 lingurite zahar brut din trestie de zahar
3 linguri ulei de floarea soarelui sau nuca de cocos
1 legatura patrunjel verde
METODA
Spalati rosii si curatati-le de pielite. Taiati-le astfel incat sa intre in tocator/blender. Tocati-le bine asa incat sa rezulte o pasta/suc. Sau, daca doriti, puteti sa le taiati bucatele micute.
Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le marunt.
Pregatiti toate condimentele intrucat vor trebui puse relativ rapid unul dupa celalalt.
Puneti uleiul intr-o tigaie si incalziti-l la foc mediu-mic. Inainte sa fie prea fierbinte, aruncati in el semintele de chimion. Nu lasati uleiul sa se incinga atat de tare incat sa scoata fum. Daca temperatura uleiului este adecvata, semintele vor incepe sa pocneasca.
Dupa cateva secunde puneti ceapa si usturoiul. Amestecati pret de 2-3 minute, pana ce ceapa devine usor lucioasa, dar nu lasati usturoiul sa se arda.
Puneti mai intai nuca de cocos si apoi condimentele pulbere. Amestecati cateva secunde. Apoi turnati sucul de rosii. Amestecati si asteptati sa se incalzeasca. Cand incepe sa dea in clocot, adaugati si sarea si zaharul. Amestecati. Lasati sa fiarba 5-10 minute daca ati folosit rosii crude. Daca ati folosit rosii de la conserva (iarna) nu e nevoie sa fierbeti decat 2-3 minute.
Inainte sa inchideti focul puneti si verdeata. Amestecati si luati de pe foc. Asteptati sa se racoreasca putin si serviti.
Update: ultimul Chutney comis, in cadrul zilei mele de rebeliune culinara.
OBSERVATIE: Pentru doritorii de senzatii tari, puteti folosi si ghimbir (proaspat sau pulbere), chilli verde sau rosu, in cantitatile care va convin. De asemenea, puteti renunta complet la ceapa si usturoi daca folositi ghimbir sau chilli proaspat. Eventual, puteti incerca cu alt tip de seminte in loc de chimion: mustar, fenicul, coriandru etc, sau din fiecare cate putin.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Chutney de Rosii este Tridoshic. Chiar daca in formula prezentata, cu condimentele mentionate, este Tridoshic, totusi persoanele Pitta si Vata nu trebuie sa il consume prea frecvent.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.