Chutney de Rosii – Sos de Rosii aromat

Aceasta este o reteta foarte simpla si rapida. Are foarte multe varietati. In functie de condimentele folosite se obtin gusturi diverse. Desi rosiile nu sunt un aliment prea recomandat in dieta ayurvedica, daca sunt gatite cu condimente, atunci sunt acceptabile, mai ales pentru noi care suntem atat de obisnuiti sa le folosim frecvent.

Tomato Chutney este un acompaniament foarte gustos la orice fel de Orez sau Aperitive.

timp de preparare: 15 minute

pentru 2 persoane

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

2 rosii mari sau 3 rosii medii

1 ceapa medie

2 catei de usturoi

1/2 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1/2 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1/2 lingurita pulbere de fenicul

1 lingurita nuca de cocos uscata

1/2 lingurita sare sau dupa gust

2 lingurite zahar brut din trestie de zahar

3 linguri ulei de floarea soarelui sau nuca de cocos

1 legatura patrunjel verde

METODA

Spalati rosii si curatati-le de pielite.  Taiati-le astfel incat sa intre in tocator/blender. Tocati-le bine asa incat sa rezulte o pasta/suc.  Sau, daca doriti, puteti sa le taiati bucatele micute.

Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le marunt.

Pregatiti toate condimentele intrucat vor trebui puse relativ rapid unul dupa celalalt.

Puneti uleiul intr-o tigaie si incalziti-l la foc mediu-mic. Inainte sa fie prea fierbinte, aruncati in el semintele de chimion. Nu lasati uleiul sa se incinga atat de tare incat sa scoata fum. Daca temperatura uleiului este adecvata, semintele vor incepe sa pocneasca.

Dupa cateva secunde puneti ceapa si usturoiul. Amestecati pret de 2-3 minute, pana ce ceapa devine usor lucioasa, dar nu lasati usturoiul sa se arda.

Puneti mai intai nuca de cocos si apoi condimentele pulbere. Amestecati cateva secunde.  Apoi turnati sucul de rosii. Amestecati si asteptati sa se incalzeasca. Cand incepe sa dea in clocot, adaugati si sarea si zaharul. Amestecati. Lasati sa fiarba 5-10 minute daca ati folosit rosii crude. Daca ati folosit rosii de la conserva (iarna) nu e nevoie sa fierbeti decat 2-3 minute.

Inainte sa inchideti focul puneti si verdeata. Amestecati si luati de pe foc. Asteptati sa se racoreasca putin si serviti.

Update: ultimul Chutney comis, in cadrul zilei mele de rebeliune culinara.

Chutney de rosii_

OBSERVATIE: Pentru doritorii de senzatii tari, puteti folosi si ghimbir (proaspat sau pulbere), chilli verde sau rosu, in cantitatile care va convin. De asemenea, puteti renunta complet la ceapa si usturoi daca folositi ghimbir sau chilli proaspat. Eventual, puteti incerca cu alt tip de seminte in loc de chimion: mustar, fenicul, coriandru etc, sau din fiecare cate putin.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Chutney de Rosii este Tridoshic. Chiar daca in formula prezentata, cu condimentele mentionate, este Tridoshic, totusi persoanele Pitta si Vata nu trebuie sa il consume prea frecvent.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Spicy Tomato Chutney

Spicy Tomato Chutney – Chutney picant de Rosii

Tomato Kitcheri - Kitcheri cu Rosii

Tomato Kitcheri – Kitcheri cu Rosii

Chutney de Leurda cu Rosii

Chutney de Leurda cu Rosii

Tomato Sheer - Curry de Rosii cu Lapte de Cocos

Tomato Sheer – Curry de Rosii cu Lapte de Cocos

Advertisement

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,603 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Despre mine
Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,225,378 vizite

CALENDAR

May 2023
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: