Hummus A-la-Hindi

Iata o reteta de hummus care nu foloseste tahini (pasta de susan) si care contine foarte putin ulei. Hummusul este o pasta din boabe de naut si provine din zona Mediteranei. Combinatia obisnuita cu tahini si mult ulei este “too much” pentru mine pentru ca imi pica ca un bolovan si e greu de digerat. Asa ca am produs aceasta reteta intr-un moment de inspiratie culinara, iar rezultatul este mult mai agreabil si usor, pufos.

Hummusul nu este ceva caracteristic Indiei insa a fost rapid acceptat si preluat intrucat indienii stiu sa aprecieze valoarea nutritiva a nautului care contine mult fier, fibre, proteine si vitaminele C si B6.

timp de preparare: 10 minute + 30 minute de fiert nautul la oala cu presiune

pentru 4 persoane

picantzeala2

INGREDIENTE

1 cana naut boabe uscate

1 ceapa medie

3 catei usturoi

1 bucatica mica de ghimbir

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

2 linguri zeama de lamaie

1 varf de cutit Hing

1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1/2 lingurita pulbere de chimion (Jeera Powder)

1/2 + 1/2 lingurite turmeric

1/2 lingurita piper cayenne

1 lingurita sare

2-3 linguri ulei

1 mana patrunjel verde tocat

METODA

Spalati nautul si puneti-l la inmuiat 4-6 ore sau peste noapte. Scurgeti apa, clatiti-l si puneti-l in oala cu presiune cu 2 cani de apa si 1/2 lingurita turmeric. Fierbeti 20 minute din momentul in care oala incepe sa fasaie. Apoi scoateti nautul deoparte si pastrati zeama. Lasati nautul sa se racoreasca putintel.

Tocati ceapa, ghimbirul si usturoiul. Faceti o Tarka astfel: puneti uleiul la incalzit intr-o craticioara micuta. Cand uleiul e suficient de fierbinte aruncati in el semintele de chimion care vor incepe sa pocneasca.

Dupa vreo 5 secunde puneti si Hing-ul, apoi ceapa, ghimbirul si usturoiul tocate. Tineti pe foc cam 4-5 minute, pana ce ceapa se inmoaie bine.

Apoi adaugati condimentele pulbere: restul de turmeric, coriandrul, chimionul, piperul cayenne. Amestecati continuu cateva secunde si luati de pe foc.

Puneti nautul intr-un mixer/blender, turnati peste el Tarka-ua, adaugati sarea, zeama de lamaie si verdeata si mixati un pic pana ce se zdrobeste nautul. Cand compozitia devine prea groasa adaugati cate putin din zeama in care a fiert nautul, atat cat e nevoie ca sa iasa un Hummus moale si pufos. Mixati bine pana rezulta o pasta fina.

OBSERVATIA 1: Puteti adauga mai multa zeama de la fiert nautul pentru ca dupa ce ati terminat de facut Hummusul si-l lasati sa stea cateva zeci de minute el se va mai ingrosa, va deveni mai tare, mai batzos.

OBSERVATIA 2: Puteti face Hummus si cu naut gata fiert, de la conserva, daca nu aveti timp prea mult de bucatarit. In acest caz adaugati apa in loc de zeama in care a fiert nautul si folositi ceva mai multe condimente pulbere (nautul de la conserva e o idee mai fad).

Din punct de vedere Ayurvedic: Nautul este exceptional pentru persoanele Pitta si Kapha asa ca reteta aceasta este grozava pentru ele. In schimb indivizii Vata nu prea au voie naut decat ocazional si numai cu condimente. Reteta aceasta de Hummus este totusi potrivita si pentru ei intrucat contine turmeric si Hing (contra gazelor), precum si condimente (coriandru, chimion). Ca sa fie si mai ok pentru ei le recomand sa mai adauge o lingura-doua de ulei.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Mancare indiana de Naut

Channa Dal Tadka – Mancare de Naut

Kabuli Chana Shorba - Ciorba de Naut cu Lapte de Cocos

Kabuli Chana Shorba – Ciorba de Naut cu Lapte de Cocos

Pasta de Avocado

Pasta de Avocado

Chutney de Vinete cu rosii

Baingan Bharta – Chutney de Vinete

Discussion

2 thoughts on “Hummus A-la-Hindi

  1. Si eu am sarit de multe ori peste tahini si ulei in cazul hummusului si nu a fost rau deloc. Imi place sa-i adaug putin iaurt, parca il face mai usor. Mi se pare interesanta ideea cu ghimbir si coriandru, o sa incerc.🙂

    Posted by diana borca | 1 May 2014, 7:48 PM
    • Buna Diana! Da, e adevarat, gustul e mai interesant cu iaurt, si e bine zis ca “parca” il face mai usor. Insa Ayurveda ne spune ca da, gustul e important, dar la fel de importanta e si atentia acordata combinarii alimentelor. In acest sens, nautul nu merge deloc combinat cu iaurt. Am incercat si te umfli ca un cimpoi! Asta din cauza ca aceasta combinatie este perceputa ca pertubatoare a digestiei de catre organism, asa ca ideea ca ar fi “usor” e falsa.

      Posted by cloudpearl | 1 May 2014, 8:26 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: