Peanut Chutney – Chutney de Arahide

Chutney de Arahide

Un Chutney nu prea atragator la privire, insa foarte gustos si inedit. Indienii fac Chutney din orice insa acesta de arahide chiar este foarte bun. Daca nu ati gustat niciodata asa ceva, trebuie sa incercati. E simplu de facut, consistent si are o aroma dupa care o sa tanjiti. Puteti sa-l serviti la un orez simplu sau la un Kitcheri, alaturi de niste aperitive indiene gen Samosas sau pur si simplu pe niste biscuiti uscati. Peanut Chutney este ideal pentru persoanele Vata pentru ca le ajuta sa mai vina cu picioarele pe pamant si le ancoreaza mai zdravan in realitate.

timp de preparare: 30 minute

rezulta 4-5 portii

1 din 10

INGREDIENTE

1 cana arahide crude si nesarate (decojite)

1 ceapa medie

2 chilli verzi

3 linguri nuca de cocos

2 lingurite pasta de Tamarind (sau zeama de lamaie)

1 lingurita seminte de mustar

cateva frunze de curry uscate – optional

1/2 lingurita sare

2 linguri ulei

2 cani apa

METODA

Coaceti uscat (fara ulei) arahidele intr-o tigaie, pe foc mic-mediu timp de 3 minute (dupa ce tigaia s-a incalzit bine) pana ce mirosul de crud dispare si arahidele prind o nuanta aurie-maronie. Amestecati continuu cu o lingura in tot acest rastimp ca sa nu se arda. Rasturnati-le pe o farfurie intinsa sau o tava. Lasati-le sa se racoreasca.

Treceti si nuca de cocos prin tigaie timp de cateva secunde pe foc mic de tot. Atentie sa nu se bronzeze. Rasturnati in tava peste arahide si lasati sa se racoreasca.

Curatati ceapa si tocati-o. Curatati chilli de seminte si nervuri si tocati-i marunt.

Puneti uleiul la incalzit in aceeasi tigaie si cand e suficient de bine incalzit, aruncati in el semintele de mustar. Lasati-le sa pocneasca 10 secunde, apoi puneti frunzele de curry. Dupa alte cateva secunde adaugati chilli tocati impreuna cu ceapa. Tineti pe foc inca 2 minute. Dati deoparte ca sa se racoreasca.

Puneti arahidele in blender/vasul de mixer impreuna cu nuca de cocos, amestecul de ceapa cu chilli si Tamarindul. Adaugati apa cate un pic si mixati pana obtineti o pasta cat mai fina. Serviti-l cand a ajuns la temperatura camerei.

Se pastreaza bine la frigider cel putin 3-4 zile.

OBSERVATIA 1: Desi in reteta sunt indicati 2 chilli verzi, Peanut Chuntey nu este aproape deloc picant. Gustul bogat si “earthy” al arahidelor acopera tot. Deci daca doriti un gust mai intens, folositi macar 4-5 chilli din cei mai “nervosi”, nu din cei incarligati turcesti care n-au nici un pic de picantzeala in ei. Eu am folosit 2 chilli verzi de intensitate maxima, cei mai puternici de pana acum, si tot nu am simtit mai nimic picant.

OBSERVATIA 2: La ingrediente va recomand calduros sa folositi Tamarindul si nu zeama de lamaie pentru ca nu prea exista semnul egal intre ele. Lamaia este pur si simplu acra, insa Tamarindul are un gust dulce acrisor unic – o nebunie! Chiar conteaza. Insa daca momentan nu aveti cum sa achizitionati pasta de Tamarind, desi ea se gaseste la diferite magazine online, atunci folositi un amestec de 2 linguri suc de lamaie cu 2 lingurite de zahar brut din trestie de zahar. Gustati si ajustati cantitatile. Nu-i acelasi lucru, insa….

Chutney de Arahide

Din punct de vedere Ayurvedic: Peanut Chutney este exclusiv recomandat tipologiei Vata. Persoanele Pitta trebuie sa-l evite, mai ales daca au dezechilibre. Iar persoanele Kapha…foarte rar si putin, de pofta. Peanut Chutney este mai recomandat sa fie consumat cand afara este rece, nicidecum vara sau cand ne simtim fara energie, obositi, ori dupa o calatorie lunga sau una cu avionul.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Chutney de ardei copti

Chutney de Ardei Capia copti si Arahide

Masala Peanuts

Masala Peanuts

Aloo Poha - Cartofi cu fulgi de orez si arahide

Aloo Poha – Cartofi cu fulgi de orez si arahide

Bilutze cu Morcov

Carrot Vadas – Bilutze cu Morcov si Arahide

Discussion

4 thoughts on “Peanut Chutney – Chutney de Arahide

  1. Bună!😀 Soțul vrea să-i gătesc fără ceapă o vreme.🙂 Pot să o înlocuiesc cu ceva în rețeta asta sau o sar pur și simplu?

    Posted by Alina | 1 June 2015, 3:19 PM
    • Poti evita ceapa in mai toate retetele indiene. Exista la indieni o tendinta de a evita si ceapa si usturoiul, asa ca foarte multe retete se pot adapta in acest fel. De obicei ele se inlocuiesc cu seminte de mustar, frunze de curry, ghimbir, chilli etc.

      Posted by cloudpearl | 8 June 2015, 2:47 PM
  2. apropos de tamarind…..te rog spune-ne mai multe despre el, in sectiunea dedicata condimentelor, chiar nu stiu nimic despre!! Multumim🙂

    Posted by Simona | 5 December 2012, 5:11 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: