Roasted Red Bell Pepper Chutney – Chutney de Ardei Capia copti

Chutney de ardei copti

Acesta este un Chutney mai special, pentru diferite ocazii si evenimente. Este mai pretentios ca si compozitie, adica necesita multe ingrediente mai neobisnuite pentru noi, dar comune in bucataria indiana. Nu cere foarte multa munca, in afara de coptul si curatatul ardeilor. Restul e usor.

Roasted Red Bell Pepper Chutney este o idee buna pentru mese festive, petreceri si sarbatori pentru care vreti sa pregatiti ceva mai deosebit. Este un Chutney consistent, hranitor, satios si de aceea se consuma in cantitati mai mici, mai ales daca mai serviti si alte bunatati alaturi. Deci o cantitate mica satura mai multe persoane.

Gustul sau este super: dulce (de la ardeii capia si nuca de cocos) cu o nota de acrisor (de la Tamarind) si de “earthy” (de la arahide si susan) si bineinteles picant (de la chilli si piper). Practic, este un Chutney care inglobeaza mai multe gusturi (dulce, acru, sarat, picant – deci 4 din 6), facandu-l preferat de Ayurveda.

adaptare dupa: BellaOnline

timp de preparare: 1 ora

rezulta 6 – 8 portii

INGREDIENTE

8 ardei capia mari

2 cepe medii

4 catei usturoi – optional

1 bucatica ghimbir cat o nuca

1 chilli rosu proaspat

1 lingurita seminte de chimion (jeera)

1 lingurita seminte de mustar

1 lingurita susan

1/2 lingurita seminte de schinduf

1 lingura Chana Dal – optional

1 lingura Urad Dal – optional

1/2 cana nuca de cocos

1/2 cana arahide crude

1 lingurita rasa Tamarind (concentrat)

1 lingurita paprika dulce

1 lingurita piper macinat

1 lingurita turmeric

2 varfuri de cutit Hing

cateva frunze de curry – optional

1 lingurita sare

4 linguri ulei

1 legatura patrunjel tocat – optional

METODA

Coaceti ardeii, puneti-i 15 minute intr-un vas cu capac ca sa va fie mai usor sa ii curatati. Curatati-i de coaja, cotoare si seminte cat de bine puteti, insa fara sa folositi apa absolut deloc (decat ca sa va clatiti mana de coji si seminte) ca sa nu pierdeti sucul dulce al ardeilor.

Rupeti fasiile in bucati si tineti deoparte.

Curatati ceapa, usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute. Pregatiti condimentele.

Intr-o tigaie puneti uleiul la incalzit pe foc mediu. Cand e fierbinte aruncati in el semintele de chimion, schinduf si mustar. Lasati-le sa pocneasca cateva secunde, apoi puneti frunze de curry daca folositi, dupa care ceapa tocata + usturoiul tocat + ghimbirul maruntit + chilli tocat + arahidele. Amestecati 3 minute.

Apoi adaugati Chana Dal + Urad Dal + susan. Tineti pe foc pana ce Dal-urile devin aurii.

Adaugati condimentele pulbere: turmeric + paprika + sare + piper. Mai gatiti 1 minut apoi luati de pe foc si lasati sa se racoreasca putin.

Puneti ardeii copti + amestecul de mai sus + nuca de cocos + tamarind intr-un mixer/blender. Mixati pana ce obtineti o pasta groasa, cat doriti de fina. Transferati intr-un bol, presarati verdeata si serviti.

OBSERVATIE: Tamarindul este ceva neobisnuit la noi si cvasi necunoscut. Din fericire, acum se gaseste si la noi (vezi Adrese pentru Ingrediente pe prima pagina a blogului). El este absolut esential in aceasta reteta din cauza gustului sau unic, dulce-acrisor. Daca nu puteti sau nu vreti sa achizitionati Tamarind, cred ca puteti sa-l inlocuiti cu lamaie + zahar, insa nu garantez ca gustul va fi la fel.

Din punct de vedere Ayurvedic: In Ayurveda se recomanda ca la fiecare masa sa fie prezente toate cele 6 gusturi: dulce, sarat, acru, amar, picant si astringent. Acet Chutney contine 4 gusturi si de aceea ar fi bine sa nu fie servit alaturi de altceva decat painite fara drojdie sau orez si eventual niste legume la aburi sau fierte. Merge si cu cativa cartofi la tava (Tandoori Aloo Masala). Asadar, daca sunteti o persoana sanatoasa, Roasted Red Bell Pepper Chutney este foarte bun si echilibrant. Daca aveti un exces de Pitta, atunci ar fi bine sa scoateti din reteta chilli-ul rosu, usturoiul si tamarindul.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Pasta de ardei dulci

Chutney de Ardei dulci

Mancare de ardei cu dovlecel

Subji de Ardei cu Dovlecel

Mancare indiana de Ardei Capia

Subji de Ardei Capia

Simla Mirch Pakoras - Pakoras de Ardei gras

Simla Mirch Pakoras – Pakoras de Ardei gras

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: