Un Chutney foarte usor de facut, simplu si accesibil oricui. Nu stiu cat de accesibil va fi in schimb ca picantzeala – cred ca e doar pentru cei curajosi sau disperati 🙂 pentru ca e destul de focos!
Spicy Tomato Chutney este foarte potrivit pentru vremea rece sau pentru cand simtiti ca va este frig indiferent cu ce v-ati imbraca. De asemenea, este o idee buna pentru cand sunteti raciti sau gripati, pentru ca prin Ayurveda cautam sa respectam si aplicam principiul ”Let food be thy medicine” care suna in romaneste cam asa: “Fa din hrana medicamentul tau”. Acest Chutney scoate orice depozite de Kapha din corp, vinovate de starile noastre de gripa.
Serviti o cantitate mica (2-3 lingurite) alaturi de un orez sau un aperitiv indian.
timp de preparare: 15 minute
rezulta 4 – 5 portii
INGREDIENTE
5-6 rosii medii
2 chilli verzi sau 1 chilli rosu
1 bucatica cat o nuca de ghimbir proaspat
1 lingurita chimion (jeera) seminte
1/2 lingurita mustar seminte
1 frunza de dafin (Tejpata)
1 lingurita coriandru pulbere (Dhania Powder)
1 lingurita Basic Garam Masala
1/2 lingurita turmeric
2 linguri ulei
1/2 lingurita sare
2 lingurite zahar brut din trestie de zahar
1 mana patrunjel verde sau busuioc proaspat
METODA
Curatati rosiile de pielite si tocati-le cat mai marunt. Indepartati cotoarele de la chilli si tocati-i de asemenea cat mai marunt. Daca doriti un efect maxim de picantzeala nu indepartati semintele. Curatati ghimbirul de coaja si maruntiti-l cat puteti de mult.
Incalziti uleiul intr-o tigaie pe foc mediu si puneti foaia de dafin cu semintele de chimen si mustar. Lasati-le sa pocneasca. Adaugati ghimbirul si chilli. Turnati imediat rosiile. Daca dorit ca efectul de picantzeala sa fie mai domol, puteti tine chilli mai mult pe foc, cam 1 minut, si abia apoi adaugati rosiile.
Presarati turmeric, sare, coriandru si zahar. Amestecati, puneti capacul si lasati rosiile sa se inmoaie bine de tot, pret de 5 minute. La final adaugati Garam Masala si mai tineti pe foc 1 minut. Presarati verdeata si serviti.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Chutney este potrivit numai tipologiei Kapha. Este arareori ok pentru persoanele Vata – daca totusi doresc sa serveasca, se recomanda sa dea deoparte chilli rosu si sa foloseasca chilli verzi. Pentru Pitta este off-limits! Acest Chutney poate fi servit si ca leac, indiferent de tipologia de baza (Prakriti), atunci cand va confruntati cu o agravare a lui Kapha: obezitate, gripa, tuse cu expectoratie etc. Nu serviti daca aveti probleme de tip Pitta: ulcer, probleme de piele, febra…
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.