Ayurveda despre Alimentele Incompatibile

Alimente incompatibile-rosii+castraveti

Ayurveda este stiinta medicala indiana traditionala, aplicata, probata, testata si autentificata de cel putin 5.000 de ani. Ea ne surprinde spunand ca anumite alimente nu se prea impaca atunci cand se intalnesc la noi in stomac. Adica cum nu se impaca? Ca doar tot ce intra in stomac (si este comestibil si potrivit consumului) este digerat, iar resturile sunt evacuate, nu? Cum altfel? Acestea ar fi cateva intrebari pe care si le pune orice om care toata viata a mancat asa cum a fost educat de familie si societate.

Daca v-ati simtit vreodata rau dupa o masa normala, asa cum o serveste in mod obisnuit atata lume, in care ati mancat “asa cum trebuie”, ca la mama acasa, adica trei feluri de mancare de dimensiuni decente: supa, felul principal si desert, probabil ca v-ati mirat ce nu v-a picat bine si de ce va doare stomacul sau aveti arsuri. Se prea poate, de asemenea, sa fiti atat de obisnuiti cu acest fel de a va hrani incat nici nu va mai dati seama ca ceva nu este bine si ca se poate si altfel.

Cel mai adesea simptomele neplacute de dupa masa nu sunt neaparat asociate cu vreo boala. Pur si simplu va simtiti rau, balonati, ingreunati, somnorosi, aveti arsuri pe gat sau simtiti ca mancarea v-a picat greu. Si de aceea s-au inventat atatea pastile care sa mascheze aciditatea si efectele neplacute ale mancatului (defectuos).

De aceea Nutritia ca stiinta moderna a cunoscut un boom spectaculos in ultimile decenii in Occident. Rafturile farmaciilor sunt pline de tot felul de pilule si capsule care sa “ajute” digestia. Este neplacut sa umbli mereu cu Trifermentul la tine si sa te simti ca un om bolnav din cauza ca iei mereu pastile. Ca sa nu mai vorbim de costuri, pentru ca odata ca incepi sa consumi asemenea pilule e usor sa devii dependent de ele si chiar intri in panica daca le-ai uitat acasa…

In Ayurveda insa lucrurile sunt foarte clare si simple. Pentru toate aceste suferinte “culinare” exista o explicatie si mai ales o cauza bine cunoscuta. Daca simtiti arsuri dupa masa inseamna ca ati deranjat Pitta din voi mancand prea picant, prea multe muraturi sau prea gras. Daca v-ati balonat inseamna ca Vata din intestine s-a suparat din cauza ca ati mancat prea uscat sau nu ati adaugat condimentele necesare care contracareaza balonarea. Daca dupa masa va simtiti congestionati si vi se infunda nasul inseamna ca ati exagerat cu cantitatea de branzeturi sau dulciuri si ati dezechilibrat Kapha. Si tot asa. Ayurveda are raspuns la toate. Important este sa ne informam ca sa aflam ce obiceiuri alimentare trebuiesc evitate pentru a nu mai experimenta respectivele simptome neplacute.

Astfel, in Ayurveda exista o lista de alimente considerate incompatibile datorita faptului ca fiecare are un anumit tip de digestie, diferit, iar cand acele alimente se intalnesc la aceeasi masa rezultatul este o stare de indispozitie si sentimentul ca ceva nu v-a picat bine.

Iata mai jos o mica lista de combinatii nepotrivite:

Lapte

Banane

Surpriza!!!

Lapte

Paine cu drojdie

Cum era programul ala pentru copii: “Corn si lapte” parca….

Iaurt

Banane

Cine s-ar fi gandit…

Iaurt

Branza

Iaurt

Fructe acre

Iaurt cu capsuni, mure, afine, coacaze – sunt pline supermarketurile de ele!!!

Oua

Branza

Asta e deja ceva clasic la noi… Obligatoriu tot romanu’ a crescut cu asa ceva.

Oua

Cartofi

Cine n-a mancat o omleta sau putina maioneza alaturi de niste cartofi prajiti/fierti/piure???

Oua

Lapte

Hai puisor, bea-ti laptele dupa omleta/oua fierte, ca e sanatos…

Rosii

Castraveti

Atat de mult consumata si populara salata de rosii cu castraveti…

Rosii

Lamaie

Prin definitie la orice salata se pune lamaie. Si cum multe salate contin rosii…

Rosii

Iaurt

Apropo la salata cu “de toate” la care se mai stoarce si un pic de lamaie, ca sa fie “mai sanatos”🙂

Castraveti

Lamaie

Castraveti

Iaurt

Salata Tztatziki anyone?

Castraveti

Cartofi

Vinete

Iaurt

Vinete

Castraveti

Apropo la salata de vinete servita cu castraveti alaturi

Cartofi

Iaurt

Lista aceasta nu este exhaustiva. Am dat doar cateva exemple din cele cu care ne intalnim in mod frecvent la masa noastra. Insa ea va poate ajuta sa va dati seama ce anume nu ati facut bine pana acum. Iar cand veti incepe sa experimentati cautand sa evitati aceste combinatii, veti vedea ca o parte din problemele digestive pe care credeati ca le aveti dispar ca prin farmec.

Dar iata ca tot Ayurveda vine si spune ca da, e drept ca anumite alimente nu se potrivesc, insa ele pot fi ajutate sa se potriveasca folosind anumite condimente in anumite conditii. Sa luam exemplul Castraveti – Iaurt. Ca sa le impacati si sa le convingeti ca de fapt ele se inteleg foarte bine, trebuie sa le consumati imbracate in diferite condimente ca in cazul Raitelor cu Castraveti.

Insa exista si combinatii la care nu este nimic de facut/corectat pentru ca ele sunt pur si simplu incompatibile la noi in stomac: fasole + branzeturi, rosii + lamaie, oua + lapte, etc.

Potrivit lui Vasant Lad, medic si specialist in Ayurveda, recunoscut in intreaga lume, proasta combinare a alimentelor duce la malnutritie (da, chiar daca mancati “sanatos” cat pentru doi!), intoxicatii si inabilitatea nutrientilor esentiali de a patrunde la nivele profunde ale organismului pentru a hrani celulele. Combinarea inadecvata a alimentelor poate cauza indigestie, fermentatie, putrefactie si formare excesiva de gaze intestinale. Un alt fenomen foarte frecvent intalnit e acela de “foame la nivel celular” in care organismul nu se simte hranit desi mancati diverse lucruri mai toata ziua si luati in dimensiuni. Rezultatul e ca va simtiti obositi, fara energie, fara chef si nervosi.

Daca aceaste experiente sunt frecvente in viata voastra, ele pot duce la boli serioase. De ce? Pentru ca atunci cand consumam alimente nepotrivite intre ele se perturba functionarea normala a focului digestiv precum si echilibrul dintre Doshas (Vata, Pitta, Kapha) prezente in diferite proportii la fiecare om (vezi Testul de determinare a acestor proportii).

Alimente incompatibile-banane+lapte

Un exemplu pe care Dr. Lad il da este cel al combinatiei dintre Banane si Lapte.  El afirma ca acest “minunat” milk-shake diminueaza focul digestiv (Agni) si modifica flora intestinala, determinand formarea de toxine si cauzand congestia sinusurilor, raceli, tuse, alergii, iritatii si urticarie.

Persoanele cu un foc digestiv puternic pornesc din start cu un avantaj pentru ca ele pot digera aproape orice fel de combinatie, indiferent cat de prost inspirata ar fi ea. Insa formarea unui obicei din a consuma combinatii inadecvate poate sa aduca si aceste persoane la medic.

Ayurveda vine insa si sa ofere solutii care sa contracareze o masa din alimente prost combinate pentru ca se stie prea bine ca omul este adeseori inconstient si isi face rau singur, cu mana lui. De aceea in Ayurveda se pune accentul pe condimente si apoi pe bauturi speciale pentru dupa masa (vezi Chai si Mint Chai), care sa faciliteze digestia. Si nu e vorba aici de digestia asa cum o intelegem (sau mai bine zis cum n-o intelegem noi), ci e vorba de o digestie la nivele mai profunde, adevarata digestie. Insa despre digestie voi mai publica mici articole separate pentru ca este un subiect foarte interesant si mult mai complex decat s-ar putea crede.

In traditia Ayurvedica rolul hranei nu este doar acela de a alimenta corpul fizic, ci ea influenteaza si mintea si constiinta. De aceea, este important sa acordam putin mai multa atentie felului in care ne hranim. Pentru cei care doresc sa aprofundeze lista incompatibilitatilor, gasiti aici un tabel mai complet de combinatii de evitat.

Discussion

6 thoughts on “Ayurveda despre Alimentele Incompatibile

  1. Legat de ROSII – o precizare: ayurveda face parte dintr- o serie de texte scrise in jurul perioadei 3900 î.Hr.. In cele doua scrieri referitoare la alimente si mirodenii, nu se face referire la alimentele descoperite mult mai recent pe alte continente . Rosiile nu cresteau in India, si nici alte legume mediteraneene. Convingerea ca ‘rosiile fac rau’ vine din faptul ca in Evul Mediu, in Europa majoritatea mancarurilor erau servite pe farfurii de plumb, ceea ce interactiona cu alimentele acide cum ar fi rosiile, cauzand intoxicatii severe. Timp de 400 de ani s-a crezut ca rosiile sunt otravitoare din aceasta cauza. Nu credeti tot ce vedeti pe site-urile americane, pentru ca foarte putin din scrierile originale s-a mai pastrat in ziua de azi. Asa ca da-mi voie sa ma indoiesc de cat de reala sau adevarata este aceasta lista a alimentelor incompatibile. Mai degraba m-as opri la alimente indiene, mirodenii, radacinoase, etc, adica exact ce se consuma si acum 5000 de ani. In plus, nu scrie nicaieri in Ayurveda ca este interzisa carnea. Se pune accentul pe remedii, iar de aici s-a starnit o mare ‘moda’ in occident, mai mult pentru a da apa la moara cautatorilor de senzational sau americanilor obsedati de cure de slabire…

    Posted by Andreea Mocan | 25 June 2013, 5:00 PM
    • Buna Andreea! Este adevarat ce spui tu legat de rosii in vechime. Ele au fost considerate otravitoare multa vreme. Insa studiul si practica Ayurvedei nu s-a incheiat acum 5000 de ani, ci principiile ei au fost studiate si observate si pe produsele nou introduse in cultura indiana. Un asemenea exemplu e cu chilli rosii. Si ei au inceput sa fie folositi in India acum vreo 400 de ani, Dar se cunosc efectele sale din punct de vedere Ayurvedic.
      In privinta rosiilor – nu exista nici o indoiala ca ele irita toate cele trei Doshas insa in special Vata si Pitta.
      Ayurveda nu interzice nimic, insa mentioneaza ca carnea este un aliment inferior care taxeaza organismul si intuneca mintea. Ayurveda e ca un medic care iti spune ce e bine sa faci si ce nu, dar lasa la latitudinea ta daca vrei sa tii cont de sfaturile sale.
      Da, obsesia occidentala fata de curele de slabire este intr-adevar daunatoare, iar Ayurveda nu recomanda asa ceva.

      Posted by cloudpearl | 25 June 2013, 6:39 PM
  2. totusi, ce facem cu faimoasa salata de patrunjel-rosii-lamaie-ulei de maslaine (tare imi place ca-i racoroasa); adaug seminte de jera chiar daca tu imi spui ca niciodata nu vor fi compatibile lamaia cu rosia? ce facem cu gustul?…poate o mancam asa din cand in cand …putin pentru gust

    Posted by angela dinu | 27 August 2012, 7:27 PM
    • Combinatia rosii + lamaie nu e recomandata in Ayurveda. Ele nu se impaca nicicum, indiferent cata Jeera ii adaugi. Asta e din cauza ca au tipuri diferite de digestie. Rosiile au un efect racoritor asupra stomacului insa energia lor devine fierbinte in intestine. Rosiile crude (din salata) perturba toate Doshele, iar Ayurveda le considera toxice. Rosiile pot fi consumate ocazional, insa niciodata crude daca tineti la sanatatea voastra (si a familiei), ci numai gatite cu Jeera, seminte de mustar si turmeric. Semintele de rosii crude dau dureri abdominale. Rosiile galbene si verzi nu sunt recomandate pentru consum absolut deloc.
      Draga Angi, daca esti atat de indragostita de salata de rosii si o consumi frecvent, incepe prin a mari intervalele in care o servesti. Sa zicem mananci o salata (dar neaparat fara lamaie) o data pe saptamana. Apoi din ce in ce mai rar. Apoi cauta sa nu iti mai faci salata decat atunci cand rosiile sunt in sezon (la noi, nu in Spania), nu iarna. Sunt sigura ca ai adoptat aceasta salata din cauza ca este un obicei social (toata lumea o mananca) dar si din cauza ca e usor de pregatit. Exista multe retete cu mult mai echilibra(n)te si mai sanatoase, si aproximativ la fel de usor de facut.

      Posted by cloudpearl | 28 August 2012, 2:39 PM
  3. Foarte interesant Danutza, salut initiativa ta! de aceia am si recomandat-o azi prietenilor mei de FB, te pup , astep cu nerabdare articolul despre digestie

    Posted by angela dinu | 27 August 2012, 7:25 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: