Ayurveda despre CAPSUNI

capsuni

Cu totii stiti deja ca Ayurveda recunoaste 6 tipuri de gusturi (dulce, acru, sarat, amar, picant, astringent) si ca fiecare din aceste gusturi calmeaza sau irita cele trei Doshas (Vata, Pitta sau Kapha). Din aceasta perspectiva, Ayurveda spune despre capsuni ca prezinta trei din aceste gusturi: acru, dulce si astringent.

Cineva m-a intrebat deunazi “ce inseamna exces” in cazul capsunilor. “Oare 1 kilogram pe zi inseamna exces?” Raspunsul este ca da, 1 kil pe zi este un mare exces. Ok, nu se intampla nimic foarte grav daca cineva consuma o asemenea cantitate de capsuni o data, dar organismul va fi pus in acea perioada in pozitia de a nu se putea apara eficient fata de alte abuzuri. Daca acea persoana continua sa consume in fiecare zi cantitati similare sau chiar ceva mai mici, atunci organismul, in loc sa se simta usurat sau purificat, va prezenta simptome neplacute si se va simti rau.

In fiecare persoana exista o dominanta Doshica. Astfel, pentru o persoana pur Pitta, “capsuni in exces” poate insemna sa consume zilnic o mana de capsuni, in vreme ce pentru o persoana pur Vata aceeasi cantitate poate ii aduca un echilibru si o stralucire de invidiat. De aceea ar fi bine ca fiecare individ sa isi faca Testul de determinare a tipologiei Ayurvedice si sa isi asculte organismul, observandu-i reactiile, pentru a intelege ce inseamna “suficient” si ce inseamna “exces”.

ACTIUNEA ASUPRA DOSHAS-URILOR

Capsunile sunt considerate Tridoshice daca sunt servite cu moderatie. Ele sunt cel mai potrivite pentru persoanele Vata si sunt recomandate pentru consum moderat persoanelor Pitta si Kapha. Daca sunt consumate in exces, atunci ele perturba toate cele trei Doshas si pot afecta plamanii si stomacul, cauzand tuse si voma.

EFECTELE CAPSUNILOR

Ayurveda recomanda consumul de capsuni in cazuri de diabet, obezitate, hipertensiune, guta, artrita, constipatie, dificultati de urinare si pietre la rinichi. De asemenea, capsunile pot calma un stomac iritat si inflamat. Umezeala lor calmeaza plamanii si uscaciunea de la nivelul cailor respiratorii.

Datorita gustului lor usor acru, ele stimuleaza apetitul si aduc umiditatea necesara in sistemul gastro-intestinal, de la gura pana la eliminare.

Dulceata lor racoritoare stimuleaza organismul sa produca lichidele necesare bunei functionari, hidrateaza muschii si hraneste rinichii.

Gustul lor astringent ne revitalizeaza si ne reintinereste, calmand in acelasi timp inima si sistemul nervos.

Fiind pline de minerale si avand calitati de reintinerire, capsunile sunt ideale pentru varstnici si persoanele aflate in recuperare, precum si dupa un efort fizic sustinut.

Un lucru minunat in legatura cu capsunile este ca nu cauzeaza gaze, motiv pentru care sunt atat de recomandate persoanelor Vata sau celor care prezinta simptome de perturbare a lui Vata.

Capsunile sunt puternic purificatoare ale pielii si porilor. Faptul ca sunt usor astringente tonifica pielea si reduce fluxul prea abundent de sange catre piele in perioada calda. De altfel, ele sunt folosite si pentru a corecta mici neplaceri de la nivelul fetei: cosuri, pistrui, pigmentatii. De aceea sunt recomandate si in cazurile usoare de insolatie. Asa ca profitati de prezenta capsunilor la inceputul verii si faceti-va o masca din cateva capsuni zdrobite, pe care o aplicati pe toata fata. Lasati-le sa actioneze 15-20 minute si sa va umple camera de arome, apoi clatiti-va cu apa rece. Puteti proceda la fel pentru pielea mainilor.

Capsunile nu albesc doar pielea fetei si mainilor, ci si dintii. Daca vreti sa indepartati tartrul de pe dinti si eventualele pete de culoare de pe suprafata lor, frecati-va dintii cu pulpa unei capsuni mari, aplicati inca putina pulpa pe dinti si lasati-o sa actioneze 5 minute. Apoi va clatiti gura cu putina apa calda amestecata cu un strop de bicarbonat de sodiu.

Pentru a va racori corpul in timpul verii, consumati cateva capsuni care, cu gustul lor dulce si putin astringent, racoresc sangele, calmeaza tesuturile inflamate si destind ficatul. Veti sesiza la scurt timp dupa ce ati mancat cateva capsuni ca si ochii sunt mai relaxati si ca a crescut acuitatea vizuala.

Usha si Vasant Lad spun in cartea lor Ayurvedic Cooking for Self-Healing ca a manca 10 capsuni pe zi poate ajuta persoanele care sufera de tuberculoza pulmonara sau anemie.

capsuni_

COMBINATII
Nu este recomandata amestecarea capsunilor crude cu alte alimente, in special cu lapte, iaurt sau miere. Ayurveda spune “Eat them alone or leave them alone” adica mancati-le ca atare (fara alte adaosuri) sau mai bine nu va atingeti de ele.

Sunt dificil de combinat, asa ca cel mai bine ar fi sa evitati sa le folositi in salate de fructe. Nici tartele sau torturile cu capsuni nu sunt o idee prea buna…

Totusi, pentru cei carora nu le place gustul usor acru al capsunilor, combinarea lor cu putin zahar brut din trestie de zahar (nu zahar alb, pentru nici o tipologie) este o solutie foarte agreata de Ayurveda. O idee la fel de buna poate fi un shake simplu de capsuni la care se adauga putin cardamon si putin zahar brut de trestie – aceasta este o bautura foarte reconfortanta si racoritoare. O observatie pentru persoanele Kapha: cautati sa consumati capsunile fara zahar. Adaosul de zahar este sugerat doar daca aceste persoane au un dezechilibru Pitta de genul arsurilor la stomac.

Voi posta in viitor mai multe retete Ayurvedice cu capsuni, pentru a va ajuta sa intelegeti cum pot fi ele savurate si altfel decat in varianta lor cruda, simple.

RECOMANDARI
Ayurveda recomanda ca fructele crude sa fie consumate separat de mese, deci fie inainte de masa cu cel putin 30 minute, fie la 2-3 ore dupa o masa decenta. Asadar nu consumati capsuni crude daca nu va este foame sau daca hrana ingerata anterior nu a fost digerata complet.

PRANA SI CAPSUNILE

Atunci cand cumparati capsuni, alegeti-le pe cele intregi, care au codite si nu sunt zdrobite. Acestea contin cea mai multa Prana (energie vitala). Asigurati-va pe cat posibil ca fructele au fost crescute fara pesticide si cautati sa le consumati numai cand sunt in sezon la noi, adica vara. Evident, capsunile organice sunt cele mai bune, insa asa ceva e o raritate la noi in tara. Aceasta calitate nu si-o pot asigura decat cei care isi cultiva singuri capsunile la ei in gradina.

Capsunile proaspete, coapte, isi pierd repede puterile curative si de aceea cel mai bine ar fi sa le consumati/folositi in ziua in care le-ati cumparat. Aruncati orice capsuna care are semne de mucegai sau contine insecte.

ALTE PAGINI SUGERATE

TEST Tipologie Individuala

TEST Tipologie Individuala

Echilibrarea lui VATA

Echilibrarea lui VATA

AGNI in Ayurveda I

AGNI in Ayurveda I

Echilibrarea lui PITTA

Echilibrarea lui PITTA

Discussion

One thought on “Ayurveda despre CAPSUNI

  1. yammi!!! multumesc pentru articol, delicios!:)

    Posted by ema | 16 June 2013, 9:24 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: