Cele 3 Gunas: Sattva, Rajas si Tamas

cele 3 gunasAyurveda spune ca la baza creatiei stau cele trei Gunas: Sattva, Rajas si Tamas, care sunt in mod egal necesare in procesul crearii si mentinerii vietii. La nivel uman, ele sunt responsabile de o multime de functii si pe ele se bazeaza insasi existenta noastra. Ele intretin functiile psihologice si biologice ale corpului uman.

Sattva este cea careia trebuie sa-i multumim pentru ca ne trezim in fiecare dimineata si pentru ca suntem constienti. Rajas este responsabila de gandurile, sentimentele si emotiile noastre. Iar multumita lui Tamas putem sa punem capul pe perna seara si sa dormim. Dr. Vasant Lad spune ca Sattva ne da claritate, Rajas abilitatea de a percepe, iar Tamas ne da experiente concrete, solide. Aceste trei Gunas sunt prezente si la nivel celular: Sattva este energia potentiala, Rajas este energia cinetica, iar Tamas este inertia. Toate sunt absolut necesare pentru buna functionare a corpului uman.

Ayurveda clasifica hrana si in functie de aceste trei Gunas, depinzand de tipul de energie mentala pe care respectivele alimente o sustin. Astfel, hrana Sattvica este usoara, sanatoasa si mareste claritatea mintii. Cea Rajasica este hrana care tenteaza, place, se adreseaza simturilor si mareste agitatia interioara si tendinta spre activitate. Mancarea Tamasica este grea, “astupa”, creeaza depresie si senzatia de greutate, inertie, si duce la foarte multe boli.

Hrana Sattvica – este usor de digerat, aduce claritate in perceptii, trezeste stari superioare de iubire si compasiune, iertare si modestie. Printre alimentele Sattvice se numara fructele, legumele gatite la aburi, sucurile proaspete de fructe si legume, laptele, Ghee.

Hrana Rajasica – este fierbinte, picanta, sarata. Ea irita si stimuleaza. Este hrana care tenteaza, atrage si creeaza “dependenta” (odata ce ai gustat o bucatica vrei mai mult si nu te mai poti opri). Aici intra mancarurile puternic condimentate care stimuleaza simturile, unele muraturi picante, unele Chutney-uri foarte picante. De asemenea, sunt incluse si snacks-urile, chipsurile, biscuitii sarati. Ele agita mintea si o fac mai predispusa sa cada in ispita🙂 . In plus, cu timpul, datorita ingerarii constante de mancare Rajasica, creste tendinta spre manie, ura si dorinta de a-i manipula pe altii, insomnia.

Hrana Tamasica – este grea, creeaza depresie, senzatia de greutate si da somnolenta. In aceasta categorie intra branza cu pasta tare (maturata, fermentata, presata, pasteurizata etc), mancarea gatita care este mai veche de 1 zi, conservele. Tot aici intra si diferitele tipuri si preparate din carne, inca un motiv pentru care Ayurveda recomanda vegetarianismul. Efectul de intunecare a mintii pe care hrana Tamasica il are, apare daca ea este consumata in exces. Daca e consumata cu moderatie, hrana Tamasica impamanteaza si da stabilitate.

In afara de aceste informatii, iata si un tabel cu cateva alimente de tip Sattvic, Rajasic si Tamasic, preluat din cartea lui Vasant Lad (medic si specialist in Ayurveda de renume mondial) – The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies:

  TAMAS RAJAS SATTVA
FRUCTE Avocado
Pepene verde
Prune
Caise
Fructele acre
Merele
Bananele
Guava
Mango
Rodiile
Nuca de cocos
Smochinele
Piersicile
Perele
CEREALE Graul
Orezul integral
Mei
Porumb
Hrisca
Orez alb
Tapioca
LEGUME Ciupercile
Usturoiul
Ceapa
Cartofii
Rosiile
Vinetele
Ardeii grasi
Conopida
Broccoli
Spanacul
Cartofii dulci (Taro)
Salata verde
Patrunjelul
LEGUMINOASE Urad dal
Fasolea neagra
Fasolea Pinto
Fasolea roz
Lintea rosie (portocalie)
Toor dal
Fasolea Adzuki
Lintea Mung
Fasolea rosie
Fasolea Lima
LACTATE Branza cu pasta tare, maturata Laptele prins (vechi)
Smantana
Laptele
Iaurtul facut in casa, proaspat
Branza facuta in casa, proaspata

ALTE PAGINI SUGERATE

De ce trebuie sa ne cunoastem Tipologia

De ce trebuie sa ne cunoastem Tipologia

Tabel cu Fructe pentru toate Tipologiile

Tabel cu Fructe pentru toate Tipologiile

OJAS - Nectarul vietii

OJAS – Nectarul vietii

Despre Doshas, Prakriti si Vikruti

Despre Doshas, Prakriti si Vikruti

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: