Despre inmuierea Leguminoaselor si Migdalelor

Masoor Dal inmuiat

Am recomandat in mai multe randuri, la mai multe retete, sa puneti la inmuiat leguminoasele sau migdalele. Acesta este un procedeu pe care Ayurveda il sustine din motive bine intemeiate. Inmuierea reduce uscaciunea excesiva, calmand elementul aer (Vata) din alimente si marind elementul apa. Primul avantaj al eliminarii excesului de Vata (uscaciune) este ca alimentul respectiv, odata gatit, va forma mai putine gaze in intestine. In plus, umiditatea astfel acumulata sustine Agni (focul digestiv) care va digera mult mai bine hrana, permitand ca nutrientii sa fie mai usor accesibili la nivel celular. Acest lucru face ca organismul sa se simta mai bine hranit pe toate nivelele si prin urmare va veti simti mai bine, mai puternici si mai sanatosi.

Aceasta practica benefica de inmuiere este folosita pentru fasolea uscata, linte, naut, mazare uscata, soia, migdale, fructe uscate si unele seminte. Cel mai adesea se recomanda ca inmuierea sa fie facuta de seara, peste noapte, pentru a doua zi dimineata. Veti observa ca boabele respective isi vor mari volumul dublandu-se in dimensiuni sau poate chiar mai mult.

Masoor Dal inainte de inmuiere   Masoor Dal dupa inmuiere

Procedeul este foarte simplu: nu trebuie decat sa turnati suficienta apa peste respectivele boabe de linte/naut/migdale etc asa incat sa fie acoperite bine. Puneti un capac deasupra si lasati pana dimineata. Unii recomanda sa fie folosita apa la temperatura camerei, altii apa usor incalzita. Indiferent de temperatura apei folosite, oricum este bine. A doua zi scurgeti apa respectiva si clatiti leguminoasele in cateva ape, apoi puteti trece la gatit. Daca ati pus la inmuiat migdale, scurgeti apa, presati usor fiecare migdala in parte si veti observa ca samburele iese foarte usor din coaja.

Daca s-a intamplat sa uitati sa puneti de seara la inmuiat, nu-i nimic, este ok si daca puneti dis de dimineata timp de cateva ore sau minim 20 minute. Oricat de putin timp stau lintea sau nautul etc la inmuiat, este cu mult mai bine decat deloc. In cazul leguminoaselor, veti observa insa ca ele fierb cu mult mai bine si mai repede daca le lasati la inmuiat de seara pana a doua zi. Asa stau lucrurile cu nautul. Exista tipuri de naut cu bobul micut cat o boaba de ienibahar sau cu bobul mare (cat o aluna) care trebuie tinut cat mai mult la inmuiat pentru ca altfel fierbe foarte greu, chiar si la oala cu presiune.

ALTE PAGINI SUGERATE

Dal cu Legume - Mancare de Linte portocalie cu Legume

Dal cu Legume – Mancare de Linte portocalie cu Legume

Ayurveda despre alimentele Inghetate si Conservate

Ayurveda despre alimentele Inghetate si Conservate

Sfaturi pentru Echilibrarea lui VATA prin Alimentatie

Sfaturi pentru Echilibrarea lui VATA prin Alimentatie

Alimentatia pentru tipologia VATA

Alimentatia pentru tipologia VATA

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: