Putintel despre Doshas, Prakriti si Vikruti

Am mentionat in numeroase randuri ca oamenii sunt impartiti in diverse tipologii. A sti din ce tipologie faceti parte este foarte important pentru a sti ce anume trebuie sa facem / mancam ca sa ne pastrati sanatatea sau sa ne amelioram echilibrul interior. In alimentatia Ayurvedica aceasta cunoastere este esentiala, la fel de importanta ca data si ora de nastere in astrologie.

Daca stiti de exemplu ca apartineti tipologiei Vata, atunci veti sti ce alimente sa evitati si pe care sa le preferati. Un aliment este usor de tolerat de Kapha, spre exemplu, dar unei persoane Vata acelasi aliment ii face rau. De aceea, este bine sa aflati ce Dosha predomina in structura dvs, iar apoi sa vizitati paginile referitoare la corelatia dintre alimente si Doshas.

Exista 7 tipuri constitutionale posibile: Vata, Pitta, Kapha, Vata-Pitta, Pitta-Kapha, Vata-Kapha, Vata-Pitta-Kapha. Exista foarte putine persoane care fac parte din ultimul tip, iar vasta majoritate se incadreaza in primele 6.

Toate cele 3 Doshas sunt prezente in orice om, numai ca proportia lor difera de la persoana la persoana. Majoritatea oamenilor nu sunt tipuri pure de Vata, Pitta sau Kapha, ci combinatii ale acestora.

Prakriti si Vikruti

Combinatia unica a celor trei Doshas din momentul conceptiei se numeste Prakriti (adica natura). Ea este temperamentul psiho-fizic cu care ne nastem si care nu se modifica pe parcursul vietii.

Din diverse motive, echilibrul Doshic de la nastere se perturba: conditiile climaterice din zona unde locuim, optiunile alimentare, starea emotionala, cata miscare facem, stress, oboseala etc. Aceasta alterare a Doshas, ce reflecta starea curenta de sanatate, se numeste Vikruti. Ideal ar fi ca Vikruti din prezent sa fie identica cu Prakriti de la nastere. Asta ar indica faptul ca avem o sanatate buna acum. Insa de cele mai multe ori suntem departe de ideal si nici macar nu ne dam seama de acest lucru.

De aceea, indiferent de superficialitatea sau seriozitatea bolilor de care suferim, trebuie sa revenim la acel echilibru de la nastere, la Prakriti. Si nu e vorba de a ajunge la un echilibru Tridoshic (adica proportii egale de Vata, Pitta si Kapha) daca acesta nu reprezinta Prakriti cu care am venit pe lume.

De exemplu, daca ne-am nascut cu Prakriti V16P7K5, adica Vata predominant, iar acum avem Vikruti V10P15K3, adica Pitta predominant, este un indiciu ca nu avem o stare buna de sanatate, ca in organismul nostru exista deja niste dezechilibre, mai vizibile sau mai putin vizibile, ma deranjante sau mai putin suparatoare, si ca aceste dezechilibre se pot agrava cu timpul daca continuam sa traim in acelasi fel.

Revenirea la Prakriti se face prin schimbarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase, prin procedee de purificare adecvate fiecaruia, prin observarea si controlul reactiilor emotionale, prin relaxare si eventual chiar prin schimbarea mediului/locului in care traim (temporar) daca ne permitem acest lucru. Evident, exista si o serie intreaga de practici spirituale care ne ajuta sa ne regasim echilibrul (da, si pe cel Doshic), iar meditatia este calduros recomandata in Ayurveda ca fiind deosebit de eficienta in acest sens.

ALTE PAGINI SUGERATE

Marsha Nasya - pentru vremea rece

Marsha Nasya – pentru vremea rece

Sfaturi Ayurvedice pentru Noul An

Sfaturi Ayurvedice pentru Noul An

TEST Tipologie Individuala

TEST Tipologie Individuala

De ce trebuie sa ne cunoastem Tipologia

De ce trebuie sa ne cunoastem Tipologia

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,597 other followers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Rezultatele Testului

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,166,116 vizite

CALENDAR

June 2022
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
%d bloggers like this: