Este posibil sa experimentati unele din urmatoarele simptome care indica excesul de KAPHA:
– foarte atasat sau posesiv
– excesiv de sentimental
– lacomie, invidie, pofte
– lene
– depresie (cauzata de lentoare, sedentarism)
– auto complacere sau incapatanare
– senzatie de lentoare, letargie, de greutate, incetineala, de “ca prin ceata”
– mucus in exces
– un strat alb gros pe limba (mai ales dimineata la trezire)
– digestie si metabolism foarte lent
– senzatie de letargie dupa o masa plina
– scaune lente, bine formate, lenese
– greutate corporala excesiva
– diabet, hipertensiune, obezitate
– raceli, gripa, sinuzita, congestie bronsica
– congestii, tuse si raceli care se tin lant
– congestie la nivelul pieptului, sinusurilor, gatului si capului
– stranuturi si alergii
– dureri de cap in zona frontala (cauzate de prea mult mucus acumulat in zona sinusurilor)
– retentie de apa
– dificultate in a va trezi dimineata
– tendinta spre a manca mai mult decat e necesar, pe fond emotional (bulimie)
– sindrom premenstrual de tip KAPHA: emotivitate excesiva, retentie de apa, scurgeri vaginale albicioase, urinare excesiva, letargie, atasament, lacomie, tendinta spre a dormi excesiv de mult
Daca ati constatat ca prezentati unele simptome de mai sus si doriti sa va remediati situatia revenind la o stare de echilibru fizic si psihic, consultati pagina cu Sfaturi pentru Echilibrarea lui KAPHA prin Alimentatie.
Vizitati pagina cu Alimentatia pentru Tipologia KAPHA care contine indicatii detaliate despre ce alimente sunt recomandate si care sunt de evitat cand va confruntati cu probleme de tip KAPHA.
ALTE PAGINI SUGERATE
la mine se potrivesc toate cele trei tipuri de excese. nu stiu cum sa procedez. am simptome din toate. va multumesc si astept cu interes raspunsul dv.
Atunci inseamna ca toate cele 3 Doshas sunt perturbate, ceea ce e “normal” pentru aproape toti oamenii moderni. De ce? Sa dau un exemplu mic: sa zicem ca cineva e zi de zi extrem de stresat din varii motive. Rezulta automat o crestere a lui Pitta. Continuand sa traiasca cu acest stres mai multa vreme, persoana in cauza va avea parte de o accentuare si mai grava a lui Pitta ceea ce va cauza iritarea lui Vata. Daca Vata se simte deranjata nu rezulta nimic bun si in scurt timp si Kapha se va simti tot mai jenata. Si uite-asa ne pomenim cu un dezechilibru al tuturor Doshas-urilor. Asa apar bolile.
Ce-i de facut? Intr-o prima faza e important ca persoana respectiva sa respecte felul in care se combina alimentele si sa introduca condimentele in alimentatia zilnica. Pe urma ar fi extrem de bine daca s-ar obisnui sa consume Kitcheri cat mai des, eventual sa faca o cura cu Kitcheri timp de o zi pe saptamana sau 2-3 zile la rand pe luna sa zicem. Aceasta cura este atat extrem de purificatoare cat si hranitoare – deci nu lasa omul slabit si secatuit. In rest ar fi bine sa se consume hrana Tridoshica, deci fara junk-food si dulciuri cu zahar alb ori produse care contin drojdie. In Ayurveda exista multe mici indicatii care daca sunt respectate fac viata cu mult mai usoara si placuta si echilibreaza orice organism.
Buna ziua!
Este uimitor cum pana acuma am tot incercat sa aflu ce am, m-am dus la diversi medici – pentru durerile de cap la neurologie, pentru depresie la psihiatrie, pentru dereglarile hormonale la endocrinologie etc. – nu am primit niciun diagnostic concret de nicaieri si in mod evident niciun tratament. Am toata simptomatologia descrisa mai sus si vreau din suflet sa imi revin. Va rog frumos sa postati si remediile necesare intr-o astfel de situatie sau sa imi transmiteti de unde m-as documenta mai mult in acest sens.
Va multumesc pentru ca m-ati facut sa inteleg ceea ce se intampla cu mine. Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Toate cele bune,
Mia
Draga Mia, ma bucur ca ai reusit sa te intelegi mai bine prin prisma Ayurvedei. Voi posta continuarea, cu sfaturi pentru echilibrarea lui Kapha prin alimentatie, foarte curand, zilele astea. Numai bine!