Iata semnele care va indica faptul ca aveti o acumulare excesiva de PITTA in organism:
– frustrare, manie, iritabilitate, agresivitate
– tendinta spre competitivitate, comparatii si meticulozitate excesiva
– intoleranta fata de lipsa de punctualitate
– personalitate dominatoare, despotica, care doresta sa aiba totul sub control
– lipsa de rabdare, criticism, intoleranta
– sentimente puternice de manie si ura
– sunteti extrem de stresati
– fanatism
– gelozie
– teama profunda de esec
– cinism, sarcasm
– inabilitatea de a tolera lucrurile facute imperfect (de altii)
– tendinta de a-i judeca pe altii
– tendinte excesive de perfectionism (fata de sine insusi sau de altii)
– senzatie de disconfort data de sentimentul de prea multa caldura in corp
– senzatie de disconfort sau greata daca ati pierdut/sarit o masa
– gust amar in gura
– senzatie excesiva de foame
– pofta de mancaruri excesiv de picante
– iritabilitate si hipoglicemie daca nu mancati atunci cand va este foame
– ochi rosii sau inflamati, sensibili la lumina prea puternica
– albul ochilor are culoare sau tenta galbuie
– zona de sub ochi este in permanenta maronie
– transpiratie excesiva, abundenta si puternic mirositoare
– urina puternic mirositoare si si de un galben intens
– piele excesiv de rosie, imbujorare puternica, nas rosu
– chelire sau incaruntire prematura
– acnee, eczeme
– sangerarea frecventa a gingiilor
– reflux esofagian, ulcer gastric sau peptic, arsuri la stomac, colita
– senzatia de arsura in gat
– senzatie de greata, de voma
– inflamatia acuta a incheieturilor sau alte inflamatii in corp
– icter / hepatita
– febra
– scaune moi sau diaree
– sindrom premenstrual de tip Pitta: sensibilitate la nivelul sanilor, bufeuri, aparitia de cosuri si urticarii, uretrita si uneori senzatie de arsura la eliminarea urinei
Daca ati constatat ca prezentati unele simptome de mai sus si doriti sa va remediati situatia revenind la o stare de echilibru fizic si psihic, consultati pagina cu Sfaturi pentru Echilibrarea lui PITTA prin Alimentatie.
Vizitati pagina cu Alimentatia pentru Tipologia PITTA care contine indicatii detaliate despre ce alimente sunt recomandate si care sunt de evitat daca va confruntati cu probleme de tip PITTA.
ALTE PAGINI SUGERATE
Pingback: 28 July 2013
-Pingback: 28 July 2013
-Pingback: 28 July 2013
-
Mi-am facut testul pentru a-mi determina tipologia si mi-a iesit scor egal la Pitta si Kapha (14 puncte fiecare). Mai mult decat atat, ma regasesc la foarte multe din semnele dereglarii celor doua tipoligii. Nu stiu cum sa echilibrez acest fapt, avand 2 tipologii practic! Un sfat, va rog???
Violeta, majoritatea oamenilor au tipologie dubla si e foarte obisnuit ca ambele sa fie perturbate datorita stilului modern de viata, stres, alimentatie etc. Daca prezinti simptome neplacute cauzate de excesul ambelor atunci cauta sa respecti o alimentatie care sa le echilibreze pe amandoua – deci vezi care din alimente si condimente sunt permise ambelor tipologii.
Daca ti se pare dificil, atunci mergi pe o alimentatie Tridoshica avand insa grija la cantitatea de ulei (cat mai mica dar nu total absenta) si evita prajelile in baie de ulei, precum si tot ce este acru, murat.
De asemenea, avand in vedere ca incepe iarna (anotimp in care creste Kapha) cauta sa favorizezi alimentatia pentru tipologia Kapha ca sa te bucuri de un echilibru cat mai bun.
Foarte interesant Daniela, as fi vrut sa-i dau share pe facebook la mine, pentru ca multi corporatisti traisc sezatiile mentionate de tine si au nevoie sa se echilibreze. Referitor la carne nu ai facut nicio referire?! Defapt daca citesc printre randuri, noi (def Pitta) avem o digestie slaba si e musai sa ajutam organismul sa treaca usor prin proces. Abia astept Vata! O sugestie da-mi permiti, mi-ar fi fost util sa-mi indici si o lista scurta de preparate rapide favorabile sau o trimitere undeva (pentru ca noi astia dezechilibrati Pitta vrem acum si “vrem”. M-ar mai ajuta sa inteleg cum si unde pot combina coriandru si fenicul ca sa dea gust bun, pe care nu le agreez deloc acum, asta-i in particular. O zi faina sa ai.
Ciau Angi, vad ca esti in verva azi cu 4 comentarii. La carne nu am facut si nu voi face nici o referire – acesta este un blog vegetarian (lacto-ovo). Pitta nu are deloc o digestie slaba. Probabil te referi la Vata. Sfaturile pentru Vata au fost deja postate acum vreo 2 saptamani. Urmeaza Kapha. Da, sugestia ta e minuntata si am primit cereri similare, de a posta retetele in functie de Doshas. Asa o sa fac. Da, Pitta dezechilibrat vrea totul ACUM. Poate o echilibrezi nitzel cu ceai de menta :). Sugestii de folosire a coriandrului si feniculului gasesti in aproape toate retetele, plus in Masalas (combinatii de condimente), plus la bauturi. Atat coriandrul si feniculul dau gust bun, aromat – nu vad ce nu ar fi de placut la ele. Si tie o duminica super!