Sfaturi pentru Echilibrarea lui PITTA prin Alimentatie

pitta echilibrat

Sfaturi pentru o dieta ce vizeaza echilibrarea lui Pitta:

Ce sa faceti:

–         consumati alimente care sunt predominant dulci, amare si/sau astringente.

–         consumati numai hrana cu efect racoritor (nu se refera la a manca alimente direct de la frigider sau inghetate, ci la alimente care odata ingerate au un efect de racorire in organism, gen menta, nuca de cocos, orez etc).

–         urmariti sa aveti un echilibru intre hrana gatita si cea cruda. Insa toata hrana trebuie sa fie proaspata (din ziua respectiva).

–         favorizati leguminoasele in alimentatie.

–         folositi condimente cu efect racoritor. Iata cateva: coriandru, chimion (jeera), fenicul si un pic de cardamon.

–        folositi verdeturi precum patrunjel si mai ales marar in alimentatia zilnica. Coriandrul verde este exceptional pentru persoanele Pitta. La fel si menta si busuiocul proaspat.

–         lactatele au actiune de racorire insa evitati sa beti lapte la masa. Cel mai bine este sa-l consumati cu cateva condimente blande, usor caldut, imediat dupa masa.

–         folositi cantitati moderate de ulei de masline, floarea soarelui si nuca de cocos ori Ghee in dieta zilnica.

–         cautati sa respectati ore regulate pentru masa in fiecare zi.

–         intotdeauna ramaneti intr-o stare de relaxare dupa masa, macar 10 minute, insa fara sa va culcati.

–         gasiti-va un loc unde sa mancati care sa fie placut, linistitor, reconfortant.

pitta echilibrat_

Ce sa evitati:

–         feriti-va de alimentele picante, acre si sarate.

–         evitati hrana prea fierbinte sau care are efect incalzitor.

–         nu folositi pulbere de chilli, piper cayenne, piper negru (sau de orice fel).

–         nu consumati hrana procesata (conserve, hrana congelata sau decongelata, produse de patiserie gen Fornetti, diferite sosuri sau pasta de mustar din comert).

–         evitati consumul de fructe proaspete sau sucuri de fructe cu jumatate de ora inainte de masa sau o ora dupa ce ati mancat.

–         cautati sa renuntati la cafea, tutun si alcool (vinul acru agraveaza puternic Pitta).

–         contraindicata este si hrana prajita in baie de ulei.

–        nu consumati citrice acre: lamai, portocale acre, grepfruit.

–        evitati sa consumati iaurt de la magazin (care e considerat prea vechi si prea acru in Ayurveda) insa puteti consuma cantitati reduse de iaurt proaspat obtinut in casa (care are un gust dulce).

–        evitati caldura excesiva (nu gatiti cand afara e foarte cald).

–        beti bauturi racoritoare dar nu cu gheata.

–        limitati la maxim consumul de alimente prajite, grase si uleioase (de exemplu untul de arahide) – acestea pot crea stari de greata sau migrene.

–        evitati sa folositi leustean verde in alimentatie, busuioc uscat, oregano, maghiran.

OBSERVATIE: Toate aceste sfaturi sunt valabile pentru persoanele care constata ca au un exces de tip PITTA si pentru cele care au o Tipologie predominant Pitta. De asemenea, aceste sfaturi sunt utile si merita respectate de toata lumea in a doua parte a primaverii, in tot timpul verii si in perioada de inceput a toamnei (numita vara indiana).

Vizitati pagina cu Alimentatia pentru Tipologia PITTAcare contine indicatii detaliate despre ce alimente sunt recomandate si care sunt de evitat de aceste persoane.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Ayurveda despre Combinarea Fructelor

Ayurveda despre Combinarea Fructelor

Alimentatia pentru tipologia PITTA

Alimentatia pentru tipologia PITTA

AGNI in Ayurveda I

AGNI in Ayurveda I

Uleiul din Nuca de Cocos pentru Insolatie si Picioare fierbinti

Uleiul din Nuca de Cocos pentru Insolatie si Picioare fierbinti

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: