Sfaturi pentru Echilibrarea lui VATA prin Alimentatie

vata echilibrat

Cateva recomandari generale pentru o dieta ce vizeaza echilibrarea lui Vata:

Ce sa faceti:

–         consumati alimente care sunt predominant dulci, acre si/sau sarate.

–         consumati numai hrana calda, gatita proaspat.

–         limitati cantitatea de leguminoase pe care o consumati. Favorizati lintea Mung. Consumati tofu si tempeh numai gatite cu condimente si calde. Daca folositi lapte de soia, atunci e de preferat sa-l beti cald, impreuna cu scortisoara si nucsoara.

–         folositi in alimentatie condimente incalzitoare precum ghimbir, piper negru, scortisoara, cardamon si chimen, insa nu si condimente extrem de tari precum chilli rosu.

–         puteti consuma lactate atata vreme cat nu sunt reci, de la frigider si, daca se poate calde/gatite. Evitati sa beti lapte la mese. Cel mai bine e sa consumati lapte cald cu condimente (scortisoara, nucsoara si cardamon) cu o ora inainte de masa sau macar o ora jumatate dupa.

–         folositi cu generozitate uleiuri sau Ghee in dieta zilnica.

–         cautati sa mancati mereu la aceeasi ora in fiecare zi si respectati cele 3 mese pe zi, chiar daca nu aveti chef sa mancati. Mai bine putin si regulat decat rar si haotic.

–         nu va ridicati de la masa imediat ce ati luat ultima imbucatura. Incercati sa ramaneti cat mai relaxati macar 10 minute (Ayurveda recomanda 15-20 minute pentru tipologia Vata), ca sa puteti da un start procesului de digestie.

–         mancati intr-un mediu cat mai placut si linistitor, fara sa priviti la TV.

–         consumati din abundenta bauturi calde.

–        respectati indicatiile oferite in articolul Alimentatia pentru Tipologia VATA.

vata echilibrat_

Ce sa evitati:

–         feriti-va de alimentele amare, astringente si prea picante.

–         nu consumati hrana uscata gen popcorn si uscatele.

–         evitati sa consumati salate de cruditati, mai ales dimineata si seara. La pranz sunt ok de consumat daca este cald afara, insa nu va faceti un obicei. De asemenea, evitati fructele crude si sucurile de fructe sau legume – acestea sunt ocazional permise vara, daca nu manifestati tulburari de tip Vata.

–         nu consumati hrana racoritoare (aici se incadreaza orice aliment sau mancare de la frigider).

–         lasati deoparte marea majoritate a leguminoaselor, inclusiv produsele de soia reci (negatite/neincalzite).

–         este de mare importanta sa nu consumati hrana procesata precum conserve sau mancare congelata si nici produse de patiserie gen fornetti.

–         nu este recomandat consumul de bauturi reci si/sau carbogazoase.

–         de evitat cafeaua, tutunul si alcoolul ori alti stimulenti de acest gen.

–         nu consumati hrana in exces si nici nu favorizati felurile de mancare grele.

–         nu mancati fructe proaspete si nici nu beti sucuri de fructe cel putin doua ore dupa ce ati mancat altceva.

–         evitati mancarurile sau bauturile care contin zahar rafinat sau sirop de porumb.

–        limitati consumul de drojdie, precum si al produselor care contin drojdie. Acestea va baloneaza si duc la constipatie.

–        evitati sa mancati orice timp de cel putin 2 ore dupa o masa. A introduce alte alimente in stomac, oricat de sanatoase ar fi si in cantitate oricat de mica, peste cele consumate anterior, nu face decat sa deranjeze digestia si sa duca la formarea de toxine si boli.

OBSERVATIE: Toate aceste sfaturi sunt valabile pentru persoanele care constata ca au un dezechilibru de tip VATA si pentru cele care au o Tipologie predominant Vata. De asemenea, aceste sfaturi sunt utile si merita respectate de toata lumea in decursul toamnei si iernii (mai ales daca iarna este una uscata).

Vizitati pagina cu Alimentatia pentru Tipologia VATA care contine indicatii detaliate despre ce alimente sunt recomandate si care sunt de evitat de aceste persoane.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Cele 3 Doshas: Vata, Pitta, Kapha

Cele 3 Doshas: Vata, Pitta, Kapha

Alimentatia pentru tipologia VATA

Alimentatia pentru tipologia VATA

Ayurveda despre Zborul cu Avionul

Ayurveda despre Zborul cu Avionul

Discussion

2 thoughts on “Sfaturi pentru Echilibrarea lui VATA prin Alimentatie

  1. Ghimbirul e picant? Iute se refera la ardei iute, piper? Ce am de evitat sa mananc amar? Ceaiurile amare? Scuze pentru ignoranta. Multumesc.

    Posted by Qwe Fyx | 10 October 2014, 12:58 AM
    • Da, ghimbirul, ardeiul iute, piperul – toate sunt picante. Gustul picant din Ayurveda este insa mai complex. De exemplu el include paleta de alimente “iuti”, asa cum le numim noi, romanii, insa se refera la mult mai mult. De exemplu, Ayurveda se refera si la chimion (Jeera) ca fiind si el picant desi cei care au gustat vreodata chimion stiu ca nu e “iute”.
      Da, ceaiurile amare sunt incluse in categoria amar. Insa exista si alimente amare precum frunza de papadie, rubarba, Neem, andivele sau bauturile cu chinina, gen apa tonica. La noi in tara gustul amar este foarte putin cunoscut si si mai putin apreciat, insa el este teribil de sanatos de exemplu pentru cei care au probleme cu fierea.

      Posted by cloudpearl | 26 October 2014, 4:14 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: