In completarea articolului care prezinta ideea de incompatibilitati alimentare in viziunea Ayurvedei, iata aici o lista mai completa insa nu exhaustiva cu alimente incompatibile intre ele – deci alimente pe care nu ar trebui sa le consumati la aceeasi masa.
Unele din aceste alimente pot fi convinse sa se impace daca sunt gatite cu condimente, iar altele nu se potrivesc nicicum. Acest blog va ofera numeroase exemple practice de Retete pentru a va ajuta sa intelegeti cum anume pot fi facute unele din aceste alimente sa devina compatibile.
Sfatul meu ar fi sa nu va puneti mainile in cap gandindu-va ca mai toate mesele voastre sunt pline de asemenea combinatii. Este bine sa luati cunostinta si treptat sa incercati sa inlaturati incompatibilitatile din alimentatie. Nu faceti schimbari bruste ci gradate, insa cautati ca odata facute acele schimbari sa le respectati.
Incepeti cu una din combinatiile pe care le faceti in prezent crezand ca sunt foarte sanatoase si la care ati putea renunta cu usurinta. Sa zicem Milk-shake de banane (sau de capsuni). Oricine poate trai fara aceasta bautura mai ales ca este ceva relativ nou, de import, preluat de la englezi sau americani. Sa zicem ca erati obisnuiti sa il consumati in fiecare dimineata, in loc de mic dejun. La o saptamana sau o luna dupa ce ati renuntat la el, pregatiti-l din nou si incercati sa fiti atenti in ce fel va influenteaza digestia si sa simtiti ce se petrece in stomac/intestine. Reactia imediata a organismului este cea de balonare si senzatia ca va ramane in stomac prea mult, ingreunandu-va, chiar daca e doar un lichid.
Deci faceti mai intai schimbari mici, care nu cer un foarte mare efort de vointa.
Facand asemenea experiente va veti convinge singuri cum stau lucrurile si in ce fel se schimba starea voastra de sanatate.
lapte |
banane |
pepene | |
iaurt | |
fructe acre | |
kitcheri | |
paine cu drojdie | |
cirese | |
pepene |
cereale |
carbohidrati | |
branza | |
alimente prajite | |
oua | |
lapte | |
iaurt | |
carbohidrati |
banane |
chai (ceai cu lapte) | |
lapte | |
oua | |
curmale | |
kaki = persimmon = sharon | |
miere |
ghee (in proportii egale) |
cereale | |
ridichi |
lapte |
banane | |
stafide | |
solanacee (cartofi, rosii, vinete, ardei grasi, gogosari, chilli) |
iaurt |
lapte | |
pepene | |
castraveti | |
iaurt |
lapte |
fructe acre, dar si fructe in general | |
banane | |
pepene | |
bauturi fierbinti (inclusiv cafea si ceai) | |
mango | |
branza | |
carbohidrati | |
oua | |
solanacee (cartofi, rosii, vinete, ardei grasi, gogosari, chilli) | |
oua |
lapte |
cartofi | |
iaurt | |
branza | |
pepene | |
banane | |
fructe in general | |
leguminoase (fasole, linte, naut, mazare uscata, soia) | |
kitcheri | |
mango |
iaurt |
branza | |
castraveti | |
porumb |
banane |
curmale | |
stafide | |
lamaie |
iaurt |
lapte | |
castraveti | |
rosii | |
leguminoase (fasole, linte, naut, mazare uscata, soia) |
fructe |
branza | |
oua | |
lapte | |
iaurt | |
fructe |
orice alte alimente – de mancat separat |
cereale |
fructe |
tapioca | |
bauturi fierbinti |
mango |
branza | |
iaurt | |
carbohidrati | |
tapioca |
fructe in general |
banane in special | |
mango in special | |
leguminoase (fasole, linte, naut, mazare uscata, soia) | |
stafide | |
jaggery (indulcitor indian) |
Iata o lista de carbohidrati conform Wikipedia:
– cereale: orez, grau, porumb, orz, hrisca, mei, sorg, secara
– radacinoase: cartofi, cartofi dulci, cassava, yam
– leguminoase: fasole fava, linte, mazare, naut
– banane
– kuzu (kudzu)
– castane
Dintre preparatele care contin multi carbohidrati:
– paine
– clatite
– fulgi de cereale
– paste fainoase: taitei, spaghette, fidea etc
– porridge
– tortillas
Bună! De luni de zile caut să descopăr ce alimente mi se potrivesc și uite că astăzi am ajuns aici 🙂 Abia aștept să învăț cât mai multe despre o nutriție armonioasă. Un cadou pe care, până la urmă, mi-l ofer mie 🙂
Eu se pare că sunt Vitta și am cam 8-10 kilograme în plus de vreo 10 ani. Nu reușesc să le dau jos, orice ar fi! Ce îmi poți recomanda, te rog?
Buna Mihaela, o Vata sedentara poate acumula urgent kile in plus. La asta poate contribui varsta sau obiceiurile alimentare proaste, cum ar fi mancatul in fuga ori in fata TVului ori pur si simplu combinatiile proaste de alimente. Incearca sa inglobezi condimente in alimentatia zilnica si sa cauti sa eviti combinatiile nefaste. Acest lucru o sa-ti amelioreze mult digestia si deci Focul (Agni), ceea ce se va reflecta in greutatea ta.
buna ziua,de curand am schimbat alimentatia mea ,am renuntat la paine,zahar ,sare si am consumat multe legume si fructe,am renuntat la anumite mancaruri ,in special le cele cu carne si totusi ma confrunt cu dezechilibre hormonale.as dori sa imi spuneti totusi unde gresesc daca este posibil.mananc regulat si incerc sa fie sanatos. multumesc
Buna Anca! La sare nu e bine sa renunti de tot – un picut e cel mai bine. La zahar e bine ca ai renuntat – presupun ca foloseai din cel alb. Inlocuieste-l cu zahar brut din trestie de zahar (pentru gatit sau ceai fierbinte) sau cu miere (nu folosi mierea la gatit!). Painea cu drojdie e numa’ buna de aruncat la cos, asa ca esti o viteaza! Poti in schimb manca Painite indiene, gen lipii.
Unde gresesti nu prea pot sa-ti spun pentru ca nu-ti cunosc obiceiurile alimentare. Se prea poate sa faci niste combinatii neinspirate. Citeste seria de articole pe tema combinatiilor intre alimente de la sectiunea Ayurveda Essentials. Poate te regasesti si tu acolo…
Problemele hormonale indica o Pitta dezechilibrata, deci incearca sa reduci rosiile, carnea, muraturile, ciorbele acre. Citeste articolul cu Alimentatia pentru Pitta si cred ca o sa fii mai edificata.
merci mult pentru sfaturi
o sa incerc upme, sa vedem cum e 🙂
lapte dulace cu cereale (de fapt cu fulgi de cereale) nu am incercat pana acum. o sa o incerc si pe asta 🙂
merci mult si toate bune
amos
merci 🙂
te intrebam de lapte / kefir pentru ca dimineata imi place sa mananc kefir sau iaurt cu cereale si pun o lingura de miere, pt dulce, si cateva goji si / sau merisoare. Si nu stiam daca si mierea si kefir / iaurt sunt imcompatibile.
din ce am citit aici, partea cu goji / merisoare uscate nu prea e recomandata pt Vata (cum sunt eu), deci o sa mai caut alternative 🙂
Da, combinatia de care vorbesti este cam nimicitoare pentru Vata. Grea, “aspra”, are efect de “uscare” a sistemului digestiv. Rezulta imediat constipatia si balonarea. Plus o digestie defectuoasa e “asigurata” de dimineata, de la prima masa.
Ar fi cu mult mai bine daca ai folosi lapte in loc de iaurt/kefir si daca laptele ar fi cald. Cat despre goji si alte chestii uscate….mai bine folosesti stafide, ca absorb repede laptele si se hidrateaza.
Iaurtul cu mierea nu sunt incompatibile insa oricum nu e o combinatie buna pentru Vata.
La micul dejun trebuie ceva cald, usor dar consistent in acelasi timp, ceva care sa stimuleze digestia pentru toata ziua, care sa asigure un start bun. Upmele sunt o solutie super.
ok, merci mult. nu am dat atentie la partea cu cantitati egale de miere cu ghee, mea culpa
se pare ca e de studiat mult pentru asta 🙂
de exemplu, cand spui lapte te referi doar la lapte dulce sau si la lapte batut / kefir / sana ?
scuze de atatea intrebari, daca e prea mult spune-mi 🙂
merci
Intrebarile tale sper sa fie de folos si altora, asa ca nu te opri 🙂
Da, sunt multe informatii, multe de aflat, insa este suficient timp, nu ne grabim. Si o simpla informatie din Ayurveda pe care o afli si o aplici iti poate schimba viata si imbunatati starea. Cu cat mai multe, cu atat mai bine, insa ia-o usurel.
Cand spun lapte ma refer la lapte, nu la produse din lapte. La fel si atunci cand spun iaurt – ma refer strict la iaurt.
buna
inca o intrebare: combinatia unt+miere pe paine – este in regula ? la prima vedere s-ar parea ca nu, pt ca miere cu ghee nu e compatibil
dar as vrea un raspuns clar pt combinatia asta.
merci mult
Unt cu miere este ok. Painea nu e prea ok din cauza ca e facuta cu drojdie. Deci cauta sa eviti folosirea ei. Exista suficiente tipuri de lipii, precum si diferite tipuri de rondele de orez etc prin comert.
Pe urma e ok sa consumi miere cu unt daca nu bei simultan un ceai/bautura fierbinte ci doar calda-calduta. Mierea cand da de fierbinteala devine toxica.
Mierea cu Ghee ESTE compatibila. Cine a zis ca nu??? Singura observatie e ca nu trebuie consumate in cantitati egale.
Untul NU este acelasi lucru cu Ghee. Nu confunda lucrurile. Ele nu se comporta la fel si nu dau aceleasi efecte.
Romanului ii place shaorma cu de toate ! :))
Avem o gastronomie putin ciudata ,ca la noi cica tb sa ‘galgaie’ uleiu iar iarna sa nu uitam de untura domle !! Stilul asta de viata ne-a intrat in toti porii . Ne place sa zicem in stanga si in dreapta ca mancam sanatos dar zicem asta cu gura plina de sandwich/shaorma sau mancaruri Mc donalds sau Kfc.
E adevarat, insa sunt multi care fac eforturi sincere si se preocupa sa aiba o dieta cat mai sanatoasa. Romanii sunt din ce in ce mai constienti de asta.
la rezultatul testului mi-a iesit ca sunt vada – pitta.. pe blogul tau nu vad indicatii pentru combinatiile aste referitor la alimentatie… mersi
Asa este. O sa fie insa nu promit ca foarte curand. Principiul de baza pentru o tipologie Vata-Pitta este sa mananci toamna ca pentru Vata si primavara tarziu si vara ca pentru Pitta. Asta daca esti sanatoasa si nu ai dezechilibre mari. Pentru ca daca exista in prezent un dezechilibru de la Prakriti, atunci trebuie sa te alimentezi asa incat sa readuci echilibrul Doshic in structura ta.
multumim, foarte interesant, ar fi interesant sa stim si ce combinatii putem convinge sa se nunteasca cu condimente si cum?
Chiar asta e sensul acestui blog: sa va ofere cat mai multe exemple de combinatii intre alimente si condimente, ca sa aveti de unde alege si sa va ajute sa intelegeti principiul pentru ca apoi sa aplicati liberi. Si cu timpul vor fi si mai multe exemple. Insa un condiment de baza care merge la toate tipurile de mancaruri este Jeera, adica chimionul (nu chimenul) pe care va sfatuiesc calduros pe toti sa-l procurati chiar daca nu sunteti interesati de a gati in stil indian. Jeera este foarte echilibrant si sanatos.
Super folositoare! Multumesc, Ema
Eu am Vata agravata un pic (mai mult), imi plac mesele cu alimente putine si cat mai naturale. Dar nu am timp sa-mi gatesc (mananc humus cu verzituri si rosi sau iaurt si cu lipii; peste cu legume cand am timp. Ce-mi recomanzi (degetele mele sunt reci, am probleme cu dormitul si lipsa de concentrare)? da-mi o solutie care nu cere timp de gatit, ca nu am lucrez (sunt plecata de acasa) de la ora 7 am pana la 7 pm. Multumesc
Hello Angi, nu te-am auzit demult. Pentru un om asa ocupat ca tine (felicitari pentru noul job!) ar fi cateva recomandari care sa suplineasca alimentatia neinspirata. Inainte de asta insa iti recomand s-o lasi mai moale cu hummusul pentru ca nautul agraveaza puternic Vata, mai ales ca sigur nu e pregatit cum trebuie, cu condimente. Ca sa nu mai vorbesc de combinarea lui cu iaurtul…catastrofa 🙂
1. Foloseste la toate mesele condimente – ca le pui de la inceput in mancare, cand prepari, sau ca le presari ulterior peste ce ti se pune dinainte, e musai sa le folosesti. Orice condiment e bun pentru Vata, mai putin chimenul obisnuit si atentie la cantitatea de chilli rosu. Cumpara-ti un amestec sau doua de condimente, care iti plac si care n-au amelioratori de gust, si foloseste cu incredere.
2. Fa-ti obiceiul sa bei lichide calde – nu, nu ma refer la cafea si nici la ceai negru pentru Vata, ci la ceaiuri de plante, supe si mai ales apa calda (eventual cu cativa stropi de lamaie). Soarbe cateva gurite de apa calda cat de des poti – e foarte echilibranta, mai ales in perioada rece si vantoasa si e si o metoda super de purificare.
3. Cumpara-ti o oala de pregatit la aburi si arunca in ea un cartof, un morcov si eventual alte bucatele de legume la alegere si lasa-le sa se faca bine de tot, cam 30 minute. Apoi serveste-le calde presarand peste ele condimente si putin Ghee sau ulei (de susan sau masline). E o metoda Sattvica de a te hrani, nu implica decat 5 minute de munca si ai si o hrana calda zilnic.
4. Ia-ti un Rice Cooker si seteaza-l sa-ti fie orezul gata la ce ora vrei tu. Eventual poti pune si o mana de linte ca sa obtii Kitcheri, sau ceva legume de care poftesti.
5. Consuma zilnic migdale decojite, eventual cu lapte cald cu condimente.
6. Bea dupa masa principala o ceasca de Chai indian cald, cu condimente si un strop de lapte (eventual).
7. Dimineata sau seara poti sa-ti prepari in 5 minute o Murmura Chivda daca vrei – e hranitoare dar usoara, placuta.
8. Evita uscaturile si vechiturile, chestiile preparate la cuptor.
9. Fa Surya Namaskar in fiecare dimineata 5-10 minute, pentru echilibrarea lui Vata (si Kapha) si pentru o stare de bine generala.
Ar mai fi multe dar deja vad ca acest comentariu devine lung cat un articol 🙂
Te mai astept cu intrebari. Succes maxim!