Tabel cu fructele recomandate si interzise pentru fiecare tipologie.
* OK daca e consumat cu moderatie
** OK daca e consumat foarte rar
VATA |
PITTA |
KAPHA |
||||
|
NU |
DA |
NU |
DA |
NU |
DA |
FRUCTE |
Majoritatea fructelor uscate | In general fructe dulci | Majoritatea fructelor acre | In general fructe dulci | In general fructe dulci si acre | Mai mult fructe astringente |
Coacaze | Ananas | Ananas acru | Ananas dulce | Ananas | Caise | |
Curmale ucate | Avocado | Banane | Avocado | Avocado | Capsuni* | |
Mere crude | Banane | Caise acre | Caise dulci | Banane | Cirese | |
Pepene rosu | Caise | Capsuni | Cirese dulci | Curmale | Coacaze | |
Pere | Capsuni | Cirese acre | Curmale | Grapefruit | Fructe de padure | |
Persimmon | Cirese | Coacaze | Fructe de padure dulci | Kiwi | Lamai* | |
Prune uscate | Curmale proaspete | Fructe de padure acre | Lime* | Mango** | Lime* | |
Rodii | Fructe de padure | Grapefruit | Mango copt | Nuca de cocos | Mere | |
Smochine uscate | Kiwi** | Mere dulci | Papaya | Pere | ||
Stafide uscate | Grapefruit | Lamai | Nuca de cocos | Pepene galben | Persimmon | |
Kiwi | Mango verde | Papaya* | Pepene rosu | Piersici | ||
Lamai | Mere acre | Pepene galben | Portocale | Prune uscate | ||
Lime | Persimmon | Pepene rosu | Prune | Rodii | ||
Mango | Piersici | Pere | Rubarba | Smochine uscate* | ||
Mere gatite | Portocale acre | Portocale dulci | Smochine proaspete | Sos de mere | ||
Nuca de cocos | Prune acre | Prune dulci | Tamarind | Stafide | ||
Papaya | Rubarba | Prune uscate | Struguri* | |||
Pepene galben | Struguri verzi | Rodii | ||||
Piersici | Tamarind | Smochine | ||||
Portocale | Sos de mere | |||||
Prune | Stafide | |||||
Prune uscate inmuiate | Struguri rosii | |||||
Rubarba | ||||||
Smochine proaspete | ||||||
Sos de mere | ||||||
Stafide inmuiate | ||||||
Struguri | ||||||
Tamarind | ||||||
NU |
DA |
NU |
DA |
NU |
DA |
|
VATA |
PITTA |
KAPHA |
OBSERVATIE: Indicatiile din tabel sunt generale. Fiecare individ trebuie sa selecteze acele fructe care nu ii provoaca alergii sau perturbari, indiferent daca fructele respective sunt indicate tipologiei sale. In plus, trebuie avut in vedere anotimpul in care ne aflam, forta focului interior (Agni) al fiecaruia, precum si deviatiile de la tipologia nativa (Prakriti).
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Multumesc mult pentru sugestie si succes in continuare.
Buna,
Foarte interesant articolul si site-ul in general. La test mie mi-a iesit tipologia Vatta – Kapha iar in tabel ce este recomandat pentru una este interzis pentru cealalta. Este o combinatie ciudata de tipologie avand in vedere ca din ceea ce citesc pe blogul tau arata ca sunt doua tipuri foarte diferite, aproape opuse.
Any thoughts?
Multumesc Alina ❤ Tipologiile Vata-Kapha sunt cel mai usor de calmat. E simplu: baga multe condimente, adica stimuleaza Pitta. Ceea ce face Pitta e ca arunca un "pod" intre Vata si Kapha, iar tu dansand/mentinandu-te pe el ai sa fii fericita toata viata 🙂