Despre mine

Alimentatia vindecatoare face inima fericita, hraneste corpul si revigoreaza memoria. – Sushruta

Daniela Niculescu

Despre Cloudpearl aka Daniela Niculescu

Sunt o tipologie Kapha-Pitta, mai mult Kapha decat Pitta, iar sotul meu este un Vata-Pitta. Intrucat suntem doua tipologii atat de diferite, am cautat sa inteleg de ce anumite feluri de mancare sunt balsamice pentru el in timp ce mie imi aduc dezechilibre. Ayurveda a fost raspunsul pentru mine si aplicand principiile ei am observat ameliorari semnificative in starea si sanatatea noastra.

Mama Divina si-a revarsat toata puterea hranitoare si m-a coplesit cu miresmele zecilor de bucate pe care mi le-a asternut in fata de sarbatori si in viata cotidiana in perioada copilariei. Acum gasesc multe similaritati intre abundenta de mancaruri cu care am fost rasfatata atunci si bogatia meselor indiene, incarcate de o mare varietate de culori si feluri de mancare. Era inevitabil ca aptitudinile de bucatarit sa se trezeasca si in mine la un moment dat…

Dupa o perioada de rebeliune culinara in perioada studentiei si imediat urmatoare, cand apelam (fara prea multa tragere de inima dar si fara prea multa minte) la junk food, am cautat sa aduc mai mult echilibru in viata mea si asa mi-am descoperit un nou hobby: gatitul. Am trecut prin diferite faze si bucatarii ale lumii, dar intr-un final am ajuns la bucataria indiana si prin ea la cea ayurvedica, in dorinta de a aduce culoare in viata mea culinara si a trai cat mai sanatos.

Desi formatia mea este de filolog, am fost mereu interesata de astrologie care a devenit si o profesie pentru mine. Si nu poti fi un bun astrolog (vedic) daca nu stii si Ayurveda. Asa ca iata cum cele trei iubiri ale mele: engleza, astrologia si ayurveda, au ajuns sa se impleteasca intr-o singura persoana (subsemnata 🙂 ), pe fundalul unei iubiri si mai mari, care le inglobeaza pe toate celelalte: India!

Totul in viata mea a capatat o dimensiune spirituala datorita Indiei: ca e vorba de atitudinea la pregatirea hranei, de intelegerea aspectelor vietii sau de practica spirituala – totul este puternic influentat de gandirea indiana si indeosebi de cea vedica. De aceea veti gasi/observa pe acest blog numeroase referiri la principii si practici indiene care fac parte din viata mea cotidiana.

Va invit sa petrecem impreuna clipe cat mai placute si folositoare, imbinand placerea gustativa cu informatii utile ayurvedice, pentru energie si sanatate fara limite!

Claritatea, longevitatea, inteligenta, fericirea, multumirea interioara, forta si cunoasterea isi au toate sursa in hrana. – Charaka

Discussion

28 thoughts on “Despre mine

  1. Ma scuzi ca insist, un castron de linte pe zi ti-e suficient? Cum tu esti vegetariana, m-am gandit ca tu consumi putine dar suficiente si vreau sa compar cu cantitatea mea. Daca ajung la prea putine, in perioadele proaste, consecinta nu e buna: inapoi la 38 kg. Si nu vreau nici sa ma lupt cu mai multe decat minimum necesar pentru ca eu le diger foarte greu, indiferent de provenienta lor. As vrea sa stiu cat mananca un om normal si sanatos 🙂 Acum sunt intr-o perioada buna, nu mai e chiar asa stringent, dar inca ma mai documentez.

    Posted by earthwalker | 7 February 2016, 7:29 PM
    • Nu exista o cantitate universala de proteine de consumat zilnic, valabila pentru toti. De exemplu un Kapha poate trai bine mersi zile-n sir fara proteine (ca mine), insa un Vata are nevoie aproape zilnic de ele intrucat ii ofera un soi de ancora, de balast (metaforic vorbind) care il ajuta sa fie mai echilibrat in viata de zi cu zi.
      Digestia ti-o poti ameliora consumand condimente la fiecare masa. Si daca ai o asemenea greutate la maturitate nu-i deloc bine – ar fi recomandat sa consumi lactate, in special lapte de vaca, Ghee (putintel, cu lingurita, nu cu lingura, in mancaruri) si sa nu faci combinatii proaste alimentare, gen cartofi cu ou sau cascaval cu cartofi, ori paine cu lapte, ori iaurt cu fructe.
      Un remediu bun pentru echilibrarea lui Vata este Ashwagandha (o pulbere alba de plante) si Chawanprash-ul (un gem ayurvedic).
      Gusturile amar si astringent sunt de evitat, macar pana te pui pe picioare. Deci fara cafea, mere verzi, banane crude si fara cruditati in general.

      Posted by cloudpearl | 14 February 2016, 8:29 PM
  2. Draga CloudPearl, zi-mi te rog, tu, ca vegetariana din ce iti iei majoritatea proteinelor? Banuiesc ca din leguminoase, nu? Mai mult de un castron de leguminoase pe zi sau mai putin? Completezi cu lactate si outze?

    Si am citit undeva pe site-ul tau (cu care ma consult des) ca Vata ar trebui sa consume mai degraba ghee decat ulei la prajit. Am inteles bine? Ce diferenta e intre cele 2? Eu am observat demult ca ghee-ul imi ajuta digestia, pe cand uleiul e mai neutru, dar mi-ar placea sa stiu de ce . Mai ales ca Vata ca mine nu pot face exces la nimic, nici macar la ceea ce intr-o prima faza le face bine, ca sa nu se dea peste cap.

    Multam!

    Posted by earthwalker | 5 February 2016, 5:00 PM
    • Proteina este importanta, nu zic, insa nu trebuie sa devina o obsesie, asa cum vrea sa ne dreseze nutritia moderna. Mai important e sa mancam ce trebuie si sa nu sarim mesele, deci hrana gatita, preparata corect. Si si mai important e ce combinam, pentru ca daca combini doua tipuri de hrana care “nu se pupa”, organismul o va percepe ca otrava si nu va face decat s-o ejecteze mai rapid. NU se va mai obosi sa absoarba nutrientii din ea.
      Deci da, e important sa ai pe cat posibil zilnic doua-trei linguri de proteina la masa, insa mai important e CE mananci, atmosfera in care mananci, felul in care mananci. Daca infuleci un covrig in drum spre servici sau scoala, asta n-o sa fie decat o hrana falsa, organismul va fi prea stresat ca sa preia ce-i trebuie din covrig. Intelegi principiul…
      Dar ca proteina ma bazez pe linte (care e de multe feluri) si naut in principal. Mai folosesc mazare uscata si foarte rar fasole. Iarna caut sa inglobez Seitanul cam o data la 10 zile. Lactatele nu sunt foarte prietene cu mine din cauza excesului de Kapha pe care caut sa mi-l tin sub control, insa folosesc des iaurt facut in casa, lapte cu migdale sau lapte cu turmeric; foarte foarte rar branza. Outze la mine mai rar ca vezica mea biliara e nitzel cam oftica in ultima vreme (conform cu tranzitele astro), insa da, le folosesc si pe ele cand si cand.
      Ghee-ul este cel mai bun si recomandat ulei de folosit la gatit. Insa trebuie folosit in cantitate mai mica decat orice alt tip de ulei – e foarte consistent. Ai sesizat foarte bine ca Ghee ajuta la digestie si in plus si purifica, pe cand uleiurile nu fac asta. Gandeste-te la uleiuri ca la o solutie de mana a doua, de compromis, iar la Ghee ca la un rege 🙂

      Posted by cloudpearl | 7 February 2016, 3:42 PM
  3. Buna ma numesc Liliana .in primul rand multumesc pt acest blog.eu de cand ma stiu am fost fascinata de India, de tot ce contine ea de la cultura la alimente ,viata si arta tot,Imi doresc sa merg in India si sper sa ajung intr-o zi acolo .Am inceput si eu sa folosesc condimente de la ei ,si chiar si mancare imi fac dupa retetele lor ,am invatat sa fac si chai si chiar beau in fiecare zi in loc de cafea,imi place la nebunie.Am hotarat sa renunt la carne si sa imi fac mancare numai pe baza de legume,mi se pare mai sanatoasa mancarea lor asa picanta cum este mie chiar imi place asa de picant.Pacat ca la noi nu prea gasesti produse indiene (eu fiind din Maramures),condimentele care mi le-am cumparat le am de la Cluj din mall.Dar oricum merci pt.retele si sfaturile tale .

    Posted by liliana | 18 December 2015, 11:13 PM
    • Draga Liliana, poti achizitiona ce condimente poftesti prin comanda online, de la magazine virtuale de condimente.
      Spor la preparat si la papat! si multumesc de vizite ❤

      Posted by cloudpearl | 29 December 2015, 11:59 AM
  4. Multumesc mult pentru retetele minunate si nu numai!

    Posted by Anca | 12 December 2015, 1:14 PM
  5. Sunt foarte bucuroasa ca am gasit site-ul tau. Imi este de mare folos. Iti multumesc din suflet pentru tot ceea ce faci.
    Pace si Iubire! Corina

    Posted by Corina | 20 October 2015, 2:25 PM
  6. Avem in comun India, mancarea sanatoasa si ayurveda, ma bucur ca v/am gasit si sper sa aplic in familia mea mute sin sfaturile/retetele dvs./ Eu nu mai manac carne de 1 luna, am mai avut o incercare reusita din noiembrie 2014 pana in martie 2015. Sper ca de acum incolo sa nu mai mananc carne. Multumesc .

    Posted by valentina dumitrescu | 8 August 2015, 9:17 PM
    • Bun venit Valentina! Te felicit pentru eforturile tale sincere de a deveni vegetariana. E o transformare importanta. Considera toata informatia de pe acest blog ca reprezentand dorinta mea de a te sustine si incuraja zi de zi 🙂 Mult succes!

      Posted by cloudpearl | 11 August 2015, 7:57 AM
  7. Buna. Intrebarea mea este daca tii/vei tine un curs de gatit in stil ayurvedic sau daca in bucuresti exista asa ceva. Multumesc frumos si succes in continuare!

    Posted by Gabriela | 16 January 2015, 11:58 AM
    • Buna Gabriela! Tin curs daca se strang destule persoane doritoare. Nu stiu de altcineva care sa se ocupe de asta – poate exista si nu stiu eu.

      Posted by cloudpearl | 16 January 2015, 9:33 PM
  8. Felicitari, sunt bucuroasa ca pot accesa mereu retete pentru suflet pe site-ul tau! si dorul de India…

    Posted by CRISTIANA DRAGOMIR | 13 November 2014, 4:17 PM
  9. Asa-i!! Tot timpul ma gandesc la faptul ca am mancat deja multe preparate indiene si mai am muuuuuulte de descoperit! 🙂 Asa cum iti spuneam, visul meu cel mare e sa ajung sa vizitez India! 🙂
    Da, Timisoara e un oras mare dar chiar nu gasesti tot ce vrei aici! Recent am descoperit intr-un magazin cu carne (am fost sa cumpar ceva pentru o colega, si culmea, nici nu am vrut sa merg pentru ca nu imi place nici mirosul de acolo 😀 ) cateva condimente, printre care turmeric! Am fost asa bucuroasa ca mi-am luat 300 gr. Vanzatoarea ma intreaba: ” Nu va suparati, dar la ce il folositi? Ca eu de cand il am aici cred ca sunteti a 3-a persoana care cumpara, dar sigur prima care cumpara atat de mult!” :)) I-am dat unele exemple la ce il folosesc si a zis ca ea nici nu prea stie de el 🙂 Oricum, pentru mine a devenit magazinul preferat, deci ma duc la macelarie sa cumpar condimente :))
    Spre deosebire de tine, mie imi place “picantzeala” sud-indiana :)). Putine cunostinte de-ale mele pot manca la fel de picant ca si mine! 🙂
    In legatura cu dulciurile indiene, desi au destul de mult zahar (sunt destul de dulci, unele chiar prea dulci) le ador! Nu ma dau in vant in general dupa dulciuri, dar celor indiene nu le pot rezista! 🙂

    Posted by v2simona | 16 July 2014, 8:26 PM
    • Probabil ca ai intrat intr-un magazin arabesc… Acolo gasesti (dincolo de galantarele cu carne) multe lucruri foarte faine, printre care si condimente. Merita scotocit 🙂
      Picantzeala e buna daca ai probleme de tip Kapha insa in exces e daunatoare – deregleaza sistemul hormonal. Stiu si eu cum e sa mananci picant si de ce mananci de-aia ti se mareste puterea de a suporta picantzeala si-ti place de numa’. Asa ajungi de la a pune in mancare un chilli rosu la 7, 8… Insa asta parleste destul de serios papilele gustative si atunci ai nevoie de un reset, adica de o perioada in care sa revina la viata papilele tale 🙂 Atunci ti se apre ca nimic nu mai are gust si ai da orice sa torni niste pulbere de chilli peste mancare.
      Intr-adevar, dulciurile indiene sunt o experienta care merita traita la mama ei, in India. Iti doresc sa reusesti sa ajungi acolo cat mai curand!

      Posted by cloudpearl | 19 July 2014, 6:39 PM
  10. Nici eu nu am fost inca in India, dar intentionez ca in urmatorii 2 ani sa ajung macar odata acolo 🙂 Vreau sa incep prin a vizita Goa :). Am gasit blogul tau cautand retete indiene vegetariene. Nici eu nu mananc carne, iar bucataria indiana este preferata mea! Am facut cunostinta cu ea pe cand eram in facultate, acum vreo 10 ani, cand am avut norocul sa am ca si colega de apartament o fata din sudul Indiei, din Andhara Pradesh :). Prin intermediul ei am cunoscut multi alti indieni si am avut ocazia sa gust mancaruri din diferite zone ale Indiei. Ador mancarea din sudul Indiei, dar si cea din capitala e gustoasa! Pana nu demult aveam condimentele aduse de prieteni din India, dar acum unele mi s-au terminat. Cand am vazut recomandarea ta despre unde pot achizitiona condimentele si restul m-am bucurat foarte tare! Eu sunt din Timisoara si, din pacate, aici nu am ocazia sa imi iau tot ce doresc 🙂
    Ma bucur cand vad ca sunt si alti romani pasionati din India si de tot ce inseamna ea! 🙂
    PS: chiar am si un indian in familie (adica 2, ca are si o minune de copil), verisoara mea e casatorita cu un indian 🙂

    Posted by Simmo | 13 July 2014, 3:54 PM
    • Ciau Simmo! Dar Timisoara e un oras mult prea mare si vestic ca sa nu gasesti acolo tot ce vrei, chiar mai mult decat in Bucuresti. Pe urma poti sa-ti pregatesti singura amestecurile de condimente – exista o sectiune pe blog care se numeste BASICS unde gasesti multe asemenea condimente, usor de preparat acasa. Pentru ingredientele mai rare poti apela la IndianFood.ro pentru ca sunt specializati si au de toate.
      Si eu iubesc bucataria sud indiana, insa dand la o parte extrema lor picantzeala. O iubesc pe cea bengaleza si mai nou ma delectez cu bucate din zona Orissa 🙂 India are enorm de mult de oferit si la acest capitol, asa ca nu ne ajunge o viata sa exploram totul – ceea ce e o veste buna: mereu avem ceva nou de gasit si incercat 🙂

      Posted by cloudpearl | 15 July 2014, 4:15 PM
  11. Buna ziua!
    Ma gandesc ca ai fost in India… ce regiune iti place cel mai mult? 🙂

    Posted by Simmo | 12 July 2014, 6:31 PM
    • Buna Simmo, Am fost in India o singura data in zona Delhi-Rishikesh. Deci nu sunt prea plimbata prin India. Poate in viitor voi merge mai des 🙂

      Posted by cloudpearl | 13 July 2014, 1:07 PM
  12. Buna seara.Superinteresant blogul si foarte documentat. Eu in ultima perioada m-am axat pe o dieta in functie de grupa de sange, am B3. Acolo imi spune ca nu am voie grau ,era interesant seitanul mai ales ca nici eu nu prea am incredere in soia. Sufar si de o afectiune si sunt in mari cautari. Eu exact aceiasi tipologie cu a dumneavoastra. Nu stiu ce sa fac, mai bine incerc si vad cum ma simt, ca de la soia nu pot spune ca extraordinar. Multumesc anticipat. Exista si boli grave care pot fi tinute in frau sau sa fie ameliorate in Ayurveda ? Aveti cunostinta ?

    Posted by Valentin | 7 June 2014, 10:45 PM
    • Buna Valentin, da Ayurveda este un sistem medical complet, care trateaza toate tipurile de boli, de la cele comune, pana la cele mai grele. Exista multe clinici care aplica procedeele ayurvedice, insa nu la noi in tara – nu inca. In Inda sunt numeroase, evident, in SUA exista de asemenea multe, au inceput sa apara si in Europa si sper ca in cativa ani sa apara si la noi, odata cu cresterea interesului oamenilor fara de Ayurveda.

      Posted by cloudpearl | 8 June 2014, 10:45 AM
  13. Buna ziua, nu v-am descoperit intamplator. V-am cautat mult! In procesul ascensiunii, cand vibratia noastra creste corpul fizic incepe sa-si piarda interesul pentru mancaruri “dense” este vitala schimbarea niveluilui nutritional.
    Multumesc lui Dumnezeu ca v-am descoperit, azi in zi de Paste! Am mare nevoie de sfaturi in schimbarea dietei si a nutritiei. Totusi – ca diletanta ce ma recunosc – am multe intrebari si nedumeriri. Cu cat studiez mai adanc articolele din acest site, aceste intrebari se inmultesc!
    Prima intrebare este : DE UNDE PUTEM PROCURA TOATE ACESTE MINUNI ALE NATURII? Exista magazine specializate sau furnizori seriosi? Eu sunt din Bucuresti si inca nu i-am descoperit.
    Alte intrebari … in viitorul apropiat.
    Multumesc mult,
    Simona

    Posted by Simona Bratu | 22 April 2014, 8:16 PM
    • Bun venit Simona! E firesc sa sa inmulteasca intrebarile atunci cand studiezi un subiect vast precum Ayurveda. Desi am postat destul de multe articole mai mari si mai mici care contin destule raspunsuri ajutatoare, exista foarte multe alte puncte de baza care trebuie mentionate si asta am in vedere in viitorul foarte apropiat.
      Da, exista tot mai multi furnizori de condimente si alimente specifice bucatariei indiene si folosite si in bucataria Ayurvedica. Exista si magazine fizice, dar si online. Magazinul pe care eu ma bazez cel mai mult din cauza seriozitatii lor si a preturilor extrem de bune este IndianFood.ro, din Bucuresti. Este indicat si pe prima pagina a blogului, la sectiunea Adrese pentru Ingrediente. In rest sunt diversi altii insa preturile sunt fie incomparabil de mari, fie nu gasesc la ei tot ce imi trebuie, nefiind specializati si dedicati bucatariei indiene.

      Posted by cloudpearl | 29 April 2014, 12:53 PM
  14. De unde aveti cunostintele ayurvedice,din inscrisurile altora sau din experienta proprie?

    Posted by naturalys | 13 September 2013, 10:23 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,290,614 vizite

CALENDAR

April 2024
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930