Ayurveda, Turmeric

Turmericul – turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice

turmeric_

Turmericul a devenit un subiect intens de studiu pentru cercetatori in ultima vreme si daca dati un search pe internet veti observa o multitudine de titluri de articole si studii care de care mai impresionante si mai incitante. Lumea moderna descopera abia acum ceea ce India stia de multe multe sute de ani, dar oricum e foarte bine pentru ca exista in sfarsit si dovada stiintifica asupra proprietatilor cu adevarat spectaculoase ale Turmericului.

Ayurveda considera Turmericul un remediu extrem de puternic si-l recomanda pentru tot felul de probleme, insa avertizeaza asupra dozajului si modului in care trebuie administrat. Turmericul este cel mai bine asimilat si folositor daca e folosit ca si condiment, la prepararea hranei de zi cu zi. Insa are si contraindicatii: a nu se folosi la gatit de persoanele care sufera de hepatita acuta si a se folosi in cantitati mici de persoanele cu hipoglicemie. De asemenea, se recomanda folosirea lui cu precautie de femeile insarcinate.

Folosirea Turmericului in cosmetica este ceva atat de incetatenit in India incat nu exita gama de sapunuri, sampoane sau creme care sa nu contina si un produs pe baza de Turmeric. Daca ati folosit vreodata Turmeric si ati pus mana pe el, atunci sigur ati observat cat de intens coloreaza. De aceea s-a extins intrebuintarea lui si la vopsirea hainelor sau altor obiecte folositoare.

In afara de aceste calitati exterioare, Turmericul este foarte apreciat de practicantii spirituali pentru ca purifica Chakrele si corpurile subtile si mareste flexibilitatea, permitand abordarea diferitelor Asanas (posturi corporale din sistemul Hatha Yoga).

Dr. Vasant Lad spune ca Turmericul este cel mai bun remediu ayurvedic pentru ca vindeca intregul sistem/organism. Ayurveda recunoaste la Turmeric 3 gusturi din cele 6 existente: picant, amar si astringent. Desi se spune despre el ca stimuleaza Vata, totusi nu o agraveaza (nu o perturba).

Exista studii stiintifice recente care recunosc calitatile extraordinare ale Turmericului si care de aceea recomanda sa fie consumat cu lingurita sau chiar cu lingura ori sub forma de ceai de cateva ori pe zi – atat de impresionati sunt oamenii de stiinta de proprietatile magnifice ale Turmericului.

Numai ca Vaidya Mishra spune ca Turmericul este asemenea unei masini de mare putere: daca ai un Mercedes trebuie sa stii cum sa-l conduci, altfel creezi accidente. La fel si cu Turmericul: trebuie sa stii cum sa-l administrezi ca sa te bucuri numai de efecte pozitive.

Textele clasice de Ayurveda spun despre Turmeric ca are doua proprietati: usuca si incalzeste. Pentru a anula efectul de uscaciune care dauneaza corpului, Turmericul trebuie intotdeauna consumat impreuna cu ceva onctuos, iar pentru a anula efectul excesiv incalzitor, el trebuie combinat cu ceva racoritor: legumele, unele condimente, linte, apa sau lapte, Ghee.

De aceea, in amestecurile de condimente specifice Indiei, numite Masalas, Turmericul este prezent insa intotdeauna impreuna cu Jeera (numit chimion pe la noi – a nu se confunda cu chimenul obisnuit), dar mai ales cu coriandru si fenicul. Astfel, organismul uman nu se simte coplesit de intensitatea Turmericului.

Acest blog va ofera foarte multe retete in care se adauga Turmeric. La fiecare reteta este indicat cat sa se foloseasca, in functie de cantiatea hranei care se pregateste. De asemenea, Turmericul este folosit in unele Remedii Ayurvedice pe care le gasiti tot pe acest blog. Pentru mai multe informatii vizitati si pagina dedicata acestui condiment: Haldi (Turmeric).

Cateva beneficii ale Turmericului:

– ajuta digestia in general, insa este indispensabil in special pentru digestia proteinelor (din leguminoase, oua, lactate etc)

– sustine metabolismul grasimilor si controlul greutatii

– reduce balonarea / formarea excesiva de gaze

– mentine sanatatea florei intestinale

– ajuta la vindecarea colitei ulcerative si a sindromul colonului iritabil

– este un antiseptic natural

– detoxifica ficatul

– corecteaza eliminarea excesiva de minerale prin urina (in cazul diabetului)

– purifica sangele de toxine

– sustine vindecarea ulceratiilor

– ajuta la vindecarea hemoroizilor

– purifica sistemul respirator si de aceea se recomanda in cazuri de tuse, faringita, astm bronsic cronic

– vindeca si purifica ochii (inflamatii, ochi inrositi, conjunctivita, ulcior)

– este un anti-inflamator natural (artrita si artrita reumatoida)

– folositor in cazuri de luxatii si contuzii

– curata pielea de bacterii daunatoare si simultan creeaza un mediu prielnic pentru bacterii bune

– infrumuseteaza pielea, o face mai supla, fina

– ajuta in cazuri de psoriazis si alte probleme inflamatorii ale pielii

– vindeca taieturi, arsuri si rani ale pielii

– ajuta la refacerea pielii in cazuri de cicatrici sau leziuni

– ajuta in cazuri de cancere (de piele, san, prostata, pancreas, etc)

– ajuta in cazurile de anemie

– reduce riscul de leucemie

– ajuta in cazuri de Alzheimer

– opreste evolutia bolii in cazuri de scleroza multipla

– reduce efectele nefaste ale chemoterapiei

– opreste cresterea tumorilor

– este tonic

– purifica intregul corp (deschide canalele si extrage impuritatile din ele)

– reduce stresul si anxietatea

 

Bibliografie:
Top 20 Benefits of Turmeric –  video cu Vaidya Mishra

How to Use Turmeric – video cu Vaidya Mishra

Turmeric Sutra – video cu Vaidya Mishra

Ayurvedic Cooking for Self-Healing de Usha si Vasant Lad

The Ayurveda Encyclopedia de Swami Sada Shiva Tirtha

 

Studii si articole interesante (in engleza) despre Turmeric:

The World’s Healthiest Foods

Turmeric – The Spice that Ignites Your Body’s Astonishing Immune System

University of Maryland Medical Center – Turmeric

Turmeric – The American Cancer Society

Turmeric – Natural News

Discussion

6 thoughts on “Turmericul – turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice

  1. Buna, cautand reteta de lipii am ajuns aici… si am citit cate ceva, pana am ajuns la turmeric. Am citit ca este contraindicat in hepatita acuta. Ma poti ajuta cu o indrumare pentru a citi mai mult in acest sens? Multumesc!
    PS ca prima impresie, felicitari! imediat ce voi incerca din retete, revin

    Posted by Andreea | 25 June 2014, 12:18 PM
    • Turmericul este un puternic incalzitor, de aceea se foloseste numai in combinatie cu condimente care racoresc. In cazurile acute, deci inflamatii puternice de moment in zona ficatului, nu este indicat, nici in alimentatie, nici sub forma de capsule/remedii. Insa in rest merge la oricine, cu precizarea de mai sus: combinat cu fenicul, coriandru care racoresc. Arareori e bine sa se urmeze moda moderna de a da pe gat capsule pline cu turmeric – nu va avea efecte bune. Insa combinat cu lapte (care e racoritor) e ok. Mai multe informatii exista pe net dar in limba engleza.

      Posted by cloudpearl | 25 June 2014, 5:28 PM
    • Multumesc pentru lamurire!

      Posted by Andreea | 25 June 2014, 8:40 PM
    • daca purifica ficatul si sangele si este un antiinflamator. Cum poti spune ca e interzis celor cu hepatita ? Tu gandesti sau doar transcrii de pe net ?

      Posted by stefan | 24 October 2015, 4:35 PM
    • Ai sa gasesti multe asemenea contradictii in Ayurveda. Insa ele sunt doar aparent contradictii pentru ca daca stai sa gandesti si sa studiezi, eventual chiar sa experimentezi si sa observi, vei remarca cum totul este in perfect acord. Asa cum am explicat mai jos, Turmericul are efect incalzitor (un efect subtil, nu e ca si cum ai da pe gat o tzuica… 😛 ), deci stimulator, ceea ce determina si o purificare in organism. Purificarea nu poate avea loc daca nu stimulezi impuritatile sa circule, ca sa iasa afara din corp. Turmericul contribuie in acest sens.
      Acuma, in cazul celor cu probleme acute, gen hepatita, ficatul (si organismul in general) sufera de o supra-incalzire si nu mai are nevoie de nici un fel de alte asemenea stimulente, oricat de subtile ar fi ele. Aceste persoane au nevoie de o racorire a corpului si de aceea trebuie sa caute ajutor in alte plante gen fenicul sau coriandru, menta sau papadie, nicidecum turmeric. Asta doar pana ce problema acuta dispare.
      E mai clar acum?

      Posted by cloudpearl | 24 October 2015, 9:17 PM
  2. foarte interesant articol. multumesc

    Posted by carmen | 28 October 2013, 2:17 AM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,290,841 vizite

CALENDAR

September 2013
S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930