BASICS

In Bucataria Indiana (si Ayurvedica) se aplica in mod frecvent unele tehnici de gatit cu care noi nu suntem obisnuiti. In plus, indienii folosesc la gatit si cateva alimente si condimente ale caror metode de obtinere m-am gandit sa vi le prezint pentru a va fi de ajutor (gen Paneer sau iaurt obtinut proaspat in casa, ori diferite Masalas). Voi continua sa postez aici tot felul de informatii utile, care va vor ajuta sa porniti in aventura Bucatariei Indiene cat mai bine pregatiti.

SPICE POWDERS si MASALASPulberi de condimente si Amestecuri

Basic GARAM Masala – Cum se face Garam Masala

CHAAT Masala – Masala pentru snacks, sosuri si macaruri

CURRY Powder – Cum se face pulberea de Curry

DABELI Masala – Masala picanta

Dhania Jeera Powder – Pulbere de Coriandru cu Chimion

DHANIA Powder – Pulberea de Coriandru

Ginger Garlic Paste – Pasta de Ghimbir cu Usturoi

High Pitta MASALA – Masala pentru persoanele cu exces de Pitta

HOT Garam Masala – Garam Masala foarte picanta

JEERA Powder – Pulberea de Chimion (Jeera)

KASHMIRI Garam Masala – Garam Masala din Kashmir

KERALA Garam Masala – Garam Masala din Kerala

Mildly Spicy GARAM Masala – Garam Masala usor picanta

PANCH PHORAN – Amestec bengalez din 5 condimente

ESENTIALE

Apa de Tamarind – Cum se face

Ce este TARKA?

Coconut Milk – Lapte din Nuca de Cocos – Cum se face

GHEE – Unt clarifiat, un ulei Sattvic

IAURTUL in alimentatia Ayurvedica – Cum se face

KHOYA – Branza indiana pentru dulciuri

PANEER – Branza proaspata indiana de casa

SEITAN, carnea vegetariana – Cum se face

Discussion

24 thoughts on “BASICS

  1. Buna seara,

    Ce marca de zahar brut recomanzi…pentru ca ce gasim prin supermarket sau asa-zisele magazine bio nu prezinta incredere. Am inteles ca acest zahar brun nerafinat este de fapt zahar alb cu colorant. Ai vreo sursa de incredere?
    Sau exista vreo metoda de a testa daca un zahar este veritabil nerafinat? Eu am renuntat de mult la orice fel de zahar…mai consum ocazional ciocolata neagra , care contine putin zahar. De asemenea, consum multa miere, dar nu o pot folosi la dulciuri, deoarece devine toxica la temperaturi mai mari de…nu stiu…40 grade parca. Si nu as vrea sa ma intorc la zaharul rafinat….desi retetele tale de dulciuri sunt irezistibile: am facut recent biscuitii cu migdale si cardamon si am bagat in boale toti prietenii, inclusiv toata strada cu mirosul lor innebunitor. Nu exagerez deloc. Am folosit niste zahar ” brut din trestie” de la Sanovita, dar nu cred ca este ceea ce scrie pe ambalaj. Habar n-am. Sunt intr-o mare dilema. Help!

    Posted by Lidia | 17 January 2015, 9:27 PM
    • Buna Lidia! Zaharul din trestie de zahar al celor de la Sanovita este ok – il folosesc de mai multi ani. In general, trebuie avut grija la ce scrie pe punga si trebuie avuta clar in minte distinctia intre zahar “brut” si zahar “brun” – cel brun nefiind decat zahar alb colorat. Daca pe punga scrie si “calitate Demerara” deja e super lux. Tipul de zahar importat difera mult de la un an la altul si de la un judet la altul. In fiecare an apar soiuri noi, comercianti noi. Insa daca suntem atenti la ce scrie pe punga zic eu ca ar trebui sa fim ok.
      Un semn ca nu consumi zahar alb colorat vandut cu alta eticheta e ca nu mai avanseaza cariile – zaharul alb e mare mancator de oase si de dinti.
      Poti sa consumi orice alt tip de indulcitor gen: sirop de artar, sirop de orez, melasa de orz, melasa de rodii, pasta de curmale (de gasit pe la magazinele arabesti) si desigur Jaggery (care e zaharul Indiei).
      Intr-adevar, mierea nu trebuie incalzita sau gatit cu ea – devine toxica. Insa nu toata lumea poate consuma miere. De exemplu cei care sufera de aciditate (exces de Pitta) nu pot consuma miere prea mult si prea des.
      Ma bucur ca te-au incantat biscuitii cu migdale! Multumesc pentru feedback ❤

      Posted by cloudpearl | 19 January 2015, 10:40 AM
  2. Buna, in ultima perioada se tot vorbeste/ scrie despre beneficiile consumului de apa + lamaie. Ce parerea are ayurveda despre aceasta combinatie? Multumesc!

    Posted by Ema | 12 May 2014, 3:48 PM
    • Apa cu lamaie este buna de consumat de catre persoanele Vata si mai putin de cele Kapha. Insa este esential ca acea apa sa fie CALDA.
      Combinatia este complet nerecomandata persoanelor Pitta, cel putin nu pentru uz zilnic. Mai bine pentru aceste persoane este ca bea apa cu zeama de Lime, insa si asta cate putin, nicidecum zilnic.
      Combinatia apa cu lamaie ajuta la o digestie mai buna pentru cei care au probleme cu digestia, cum sunt tipologiile “reci”: Vata si Kapha. Insa nu se recomanda sub nici o forma sa se bea NUMAI acest lichid si nici sa se consume in cantitate mare, aruncand pe gat pahar dupa pahar. Toate lichidele trebuie baute inghititura cu inghititura. Altfel focul digestiv, in loc sa fie stimulat, este stins.

      Posted by cloudpearl | 12 May 2014, 7:01 PM
  3. Multumesc pentru raspuns. Exista 2 feluri de produs la Indianfood, pasta de tamais si boabe. Carel recomandati?
    As mai avea o intrebare, eu consum zilnic lapte de cocos preparat dupa reteta de pe blog. Eu amestec toate cele trei extracte dupa blenduire si am un singur fel de lapte si folosecs in loc de laptele de vaca pentru ca am intoleranta la lactoza. As dori sa va intreb daca este ok daca o folosesc asa des.
    Multumesc

    Posted by Plet Monica | 10 April 2014, 12:02 PM
    • Pai ambele, depinde la ce vrei sa folosesti Tamarindul. Insa pasta concentrata e cel mai usor de folosit – nu trebuie decat sa adaugi o lingurita la orice supa sau mancare sau Chutney.
      Pastaile poti sa le pui (o bucatica) la supa sau la Curry, chiar de la inceputul fierberii.
      Laptele de cocos este foarte bun pentru Vata si Pitta insa neindicat pentru Kapha. Deci in masura in care nu ai probleme de tip Kapha (mucozitati, gripe, raceli, congestii, edeme, iti curg ochii, grasime in exces) poti sa-l consumi zilnic.
      Daca amesteci toate tipurile de lapte atunci fa din start un singur lapte folosind toata cantitatea de apa odata.
      Ayurveda zice ca intoleranta la lactoza se datoreaza unui exces de Kapha si consumului de lactate din comert, adica pasteurizate sau ultrapasteurizate si continand chimicale (din cauza felului in care este hranita sau indopata vaca cu medicamente…).

      Posted by cloudpearl | 10 April 2014, 12:29 PM
  4. Buna ziua
    Sunt Monica ,
    as dori sa va intreb despre Tamarid, nu am gasit pe blog despre el, si daca se poate consuma de cei care au dezechilibre de tip Vata

    Posted by Plet Monica | 9 April 2014, 3:07 PM
    • Buna Monica, inca n-am postat un articol despre Tamarind insa l-am recomandat in mai multe retete. Tamarindul este recomandat doar tipologiei Vata, deci este ideal daca exista perturbari ale lui Vata.

      Posted by cloudpearl | 10 April 2014, 7:49 AM
  5. asa este. o saptamana buna iti doresc

    Posted by carmen | 23 February 2014, 3:39 PM
  6. draga mea multumesc foarte mult pentru raspunsuri, sunt informatii importante si o sa tin cont de ele. Doamne , continui sa ma minunez cate produse aiurea ne-am obisnuit sa mancam si asta in mod traditional…

    Posted by carmen | 23 February 2014, 2:40 PM
    • Cu mare drag, pentru asta am pornit acest blog. Nu mai conteaza trecutul, important e ce decizii iei de acum incolo referitor la felul in care te alimentezi. Ayurveda este o stiinta foarte placuta si gustoasa 😉 care ne face viata mai buna si mai usoara.

      Posted by cloudpearl | 23 February 2014, 2:42 PM
  7. Interesant si problema somnului. Toata perioada copilariei mele in care am stat la o matusa era un chin cand ma puneau sa dorm dupa amiaza. De aceea eu nu mi-am fortat copiii sa doarma dupa amiaza. Legat de somn, baiatul meu cel mic in zilele libere cand nu e la scoala doarme foarte mult dimineata, chiar daca seara nu s-a culcat tarziu. Oricum el oboseste mai usor. In clasa a opta era asa de obosit ca nu mai vroia sa se duca la scoala. Si atunci s-a intamplat un eveniment aparent neplacut dar care a rezolvat situatia. A facut varsat de vant si trei saptamani a stat acasa . Dupa care si-a revenit si a continuat scoala si a intrat si la liceu. Acum e in a douasprezecea si urmeaza sa dea bacalaureatul si mie mi se pare ca nu se prea ocupa sa invete suficient, dar avand in vedere experienta anterioara ma infransez sa fortez nota.

    Posted by carmen | 23 February 2014, 8:08 AM
    • Somnul in timpul zilei este recomandat numai persoanelor foarte bonave, foarte obosite sau foarte batrane, precum si bebelusilor. Contra oboselii mentale iti recomand Brahmi Milk sau macar Almond Milk pentru baiat. Daca nu ai cum sa prepari aceste bauturi, atunci cumpara-i niste Mentat de la farmacie. De mare ajutor i-ar fi inca o planta indiana care se numeste Ashwagandha.

      Posted by cloudpearl | 23 February 2014, 2:24 PM
  8. Foarte interesant . Nu am stiut ca alimentele congelate nu sunt bune. Eu foloseam pentru zarzavaturile de ciorba pentru iarna si diverse legume, avand in vedere ca pe perioada iernii sunt foarte scumpe zarzavaturile si familia mea e numeroasa. Inainte puneam la sticla. Acelea conservate la sticla doar cu sare sunt bune?
    Eu mai fac si compoturi si gemuri tot pentru iarna despre acestea ce poti sa imi spui? Eu pun putin zahar si la gemuri le scad foarte bine si pun scortisoara deasupra borcanului ca sa nu faca floare avand in vedere ca pun putin zahar. Compoturile le fierb in baie de apa. Si mi-au tinut.
    Despre varza murata ce poti sa imi spui? Eu mananc deseori la orez si salata de varza acra cu putin ulei si piper.
    Salata orientala este ok petru Pitta cu influente Kapta?
    Despre vinetele coapte ce poti sa imi spui?

    Multumesc frumos

    Posted by carmen | 23 February 2014, 7:55 AM
    • Alimentele inghetate sunt Tamasice si scad stralucirea lui Agni (focul subtil), conducand la boli. Legumele e bine ca sunt scumpe iarna pentru ca in felul asta majoritatea oamenilor se feresc de ele si bine fac! Acele legume sunt pline de chimicale si adeseori foarte toxice. E bine sa ne rezumam la legume autohtone, care se gasesc proaspete la noi in tara pe tot timpul iernii si, eventual, sa mai imbogatim cand si cand alimentatia cu ceva avocado si ciuperci.
      Zarzavaturile la borcan sunt si ele Tamas insa daca sunt pastrate doar cu sare sunt ok din cand in cand – nicidecum zilnic. La fel si compoturile si gemurile – cand si cand.
      Muraturile sunt ok in cantitati foarte mici (cam 1 maxim 2 linguri la o masa) in special pentru persoanele Vata. Pentru ceilalti nu.
      Nu stiu cu ce faci tu salata orientala – exista faorte multe retete si combinatii fel de fel.
      Vinetele coapte – proaspete sunt ok. Daca te referi la cele puse la borcan peste iarna – sunt Tamas si ele. Deci a se consuma rar.
      De evitat cu orice pret mancarea congelata!

      Posted by cloudpearl | 23 February 2014, 2:19 PM
  9. Buna, in anumite perioade/ an este recomandat sa folosim un anumit tip de ulei? De ex: vara ulei de cocos, toamna/ iarna Ghee? Multumesc.

    Posted by ema | 4 September 2013, 8:29 PM
    • Uleiul cel mai bun de folosit este cel recomandat tipologiei tale. Daca exista probleme de sanatate, atunci se recomanda consumul de ulei indicat Doshei care este perturbata. De exemplu, sa zicem ca esti o tipologie Vata si ai un dezechilibru Kapha (raceala, gripa, kile in exces etc). Atunci nu consumi deloc ulei de masline ci il preferi pe cel de porumb.
      Pe urma da, exista variatii si in functie de anotimp: vara merge la fix uleiul de cocos si de floarea soarelui, iar in restul anotimpurilor (la noi care avem 3 anotimpuri reci ca la altii e altfel) este bine de folosit ulei de susan. Ghee se paote folosi in orice anotimp, insa vara in cantitati mai mici.

      Posted by cloudpearl | 5 September 2013, 12:08 PM
  10. Buna, in ayurveda, somnul copiilor de dupa amiaza este sau nu este recomandat? Care sunt avantajele somnului de dupa amiaza la copii? Multumesc.

    Posted by ema | 26 June 2013, 2:52 PM
    • Somnul de dupa-amiaza creste Kapha deci nu este recomandat la nici o varsta. Este ok doar persoanele bolnave, aflate in convalescenta sau refacere, precum si pentru bebelusi. Evident, daca nu ai dormit toata noaptea din diferite motive, trebuie sa te refaci cu un somn mic in tipul zilei, insa el nu va aduce nici pe departe organismului aceeasi odihna si relaxare ca somnul pierdut din timpul noptii.
      Chestia cu culcatul copiilor la pranz e o inventie moderna ca sa aiba si parintii un pic de timp de respiro…. Ayurveda n-o recomanda.

      Posted by cloudpearl | 26 June 2013, 4:21 PM
    • Tibi o sa se bucure enorm:)

      ________________________________

      Posted by emacondurache | 26 June 2013, 4:29 PM
  11. Buna, pentru cei care doresc sa testeze acest nou tip de bucatarie, ce le recomanzi sa cumpere in prima faza? Exista un “kit” minim de condimente si ingrediente cu care pot incepe, iar apoi sa diversifice “kit”-ul? Multumesc.

    Posted by ema | 24 June 2013, 5:11 PM
    • Un “kit” de start: ghimbir pulbere, coriandru, turmeric, cardamon, jeera dintre condimentele uscate. Si ghimbir, eventual chilli verzi, in ce priveste condimentele proaspete. Dintre amestecuri, de baza ar fi Garam Masala si Curry Powder.

      Posted by cloudpearl | 24 June 2013, 5:26 PM
  12. Buna, ce parere are Ayurveda despre mancarurile (legume, fructe, etc) congelate? Multumesc.

    Posted by ema | 24 June 2013, 10:30 AM
    • Ema draga, ai atins un punct nevralgic pentru multi. Am in pregatire un articol despre alimentele congelate in viziunea ayurvedica. Aici am sa spun doar ca aceste alimente sunt Tamasice, deci intuneca mintea si cauzeaza boli. In plus maresc Ama (toxinele) si sunt si lipsite de Prana (energie vitala). Pe scurt, e un tip de Junk Food de cea mai proasta calitate.

      Posted by cloudpearl | 24 June 2013, 12:59 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,290,518 vizite

CALENDAR

April 2024
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930