CURRY Powder – Cum se face Pulberea de Curry

Pulbere de Curry

Pulberea de Curry este un amestec de condimente cu o existenta mai putin indelungata decat orice alt tip de Masala. Practic, Curry a fost conceput de indieni la cererea colonizatorilor britanici prin secolul 18 si tot britanicii au fost cei care l-au popularizat in intreaga lume. Prin intermediul lor, Curry a devenit cea mai cunoscuta si populara pulbere de condimente a Indiei, desi in India ea nu are nici pe departe popularitatea altor Masalas.

Se crede ca denumirea provine de la cuvantul kari din limba Tamila, care desemneaza orice fel de mancare cu sos. Practic, pulberea de Curry seamana mai mult cu pulberea de Sambar specifica sudului Indiei.

Curry Powder nu are o formula clara, de baza, insa exista cateva ingrediente care sunt folosite in aproape toate mixurile: coriandru, jeera, schinduf, turmeric. Pe langa acestea mai pot fi adaugate 4 sau chiar 20 de alte ingrediente, insa unul din aceste ingrediente care se regaseste in mai toate tipurile de Curry este chilli rosu uscat.

In reteta pe care o prezint aici chilli-ul nu exista, deci amestecul care rezulta nu este aproape deloc picant. Singura picantzeala o aduc semintele de mustar, insa daca folositi seminte de mustar maro in loc de alb, amestecul va avea doar o foarte vaga impresie de picant, aproape insesizabila.

Ingredientele din aceasta reteta se gasesc si la noi acum. Singurul ingredient mai rar este Jeera (chimenul adevarat, indian) pe care il gasiti de cumparat la unele magazine de condimente. Sfatul meu ar fi sa nu il inlocuiti cu chimenul salbatic, comun la noi, pentru ca aroma este complet diferita. Desi…de ce nu? Puteti experimenta cu ce vreti. Insa daca doriti o aroma si gust autentic indian, Jeera este necesar. Pe langa Jeera, la ingrediente exista schinduf care se gaseste la orice plafar comercializat sub forma de ceai. Iar turmeric gasiti tot pe la orice plafar care se respecta, de obicei comercializat de firma austriaca Sonnentor. O alta sugestie ar fi sa cumparati toate ingredientele necesare de la un magazin online de condimente, unde gasiti si mustar maro.

sursa: Tamalapaku

timp de preparare: 15 minute

rezulta aproximativ 50 grame

1 din 10

INGREDIENTE

5 lingurite seminte de coriandru

1 lingurita seminte de schinduf

1/2 lingurita seminte de chimion (jeera)

1/2 lingurita seminte de mustar

5 cuisoare intregi

1 frunza mare de dafin

1 baton de scortisoara de 4 cm lungime

2 lingurite turmeric

METODA

Pregatiti toate condimentele in cantitatile mentionate, ca sa va fie usor si sa puteti fi atenti la tigaie. Rupeti in bucatele mai mici batonul de scortisoara.

Puneti o tigaie (preferabil de fonta sau macar o tigaie cu fund dublu) pe foc mic. Asteptati ca tigaia sa se incalzeasca. Trebuie sa coaceti uscat (fara ulei) toate ingredientele, pe rand, in afara de nucsoara.

Pregatiti o tava sau o farfurie intinsa mare care sa va fie la indemana si pe care sa rasturnati toate ingredientele dupa ce le coaceti.

Sfatul meu e sa incepeti cu frunza de dafin cat tigaia nu e prea fierbinte, pentru ca dafinul se arde usor si devine amar. Frunza de dafin nu trebuie sa stea pe foc mai mult de 20 secunde, pe ambele parti. Imediat dupa aceea puneti schinduful care este de asemenea foarte sensibil. Atentie la schinduf: nu-l coaceti prea mult pentru ca devine prea amar. Daca la final amestecul rezultant are gust amar, cu siguranta ati tinut prea mult pe foc schinduful si foaia de dafin.

Apoi puneti cuisoarele simultan cu batonul de scortisoara rupt bucatele. Tineti pe foc 30-40 secunde, plimbandu-le prin tigaie ca sa nu se arda. Rasturnati-le in tava.

Continuati cu celelalte condimente, pe rand: coriandrul – cam 40 secunde, chimionul – 15 secunde, schinduful – 30 secunde, mustarul – 15 secunde. Asadar tot procesul de coacere nu are de ce sa dureze mai mult de 3 minute.

Lasati-le sa se racoreasca 5 minute, apoi rasniti-le in rasnita electrica de cafea sau, daca aveti muschi, in mojar. Mai lasati pulberea sa stea descoperita 5 minute ca sa va asigurati ca nu va “transpira” ceea ce ar determina compromiterea lotului. Apoi depozitati-o intr-un borcanel/cutiuta de condimente, neaparat cu capac care sa se inchida etans. Nu lasati Pulberea de Curry (si in general nici un condiment) sa stea fara capac, si nici in bataia directa a Soarelui. Amestecul rezista luni in sir in aceste conditii. Sau puteti pastra condimentele coapte nerasnite, amestecate impreuna intr-un borcan. Se pastreaza mai bine asa – rezista mai mult timp. Le puteti rasni si amesteca cu turmeric atunci cand aveti nevoie.

Amestec de condimente pentru Curry

OBSERVATIA 1: Incercati sa respectati regula “Better safe than sorry” adica decat sa tineti prea mult pe foc condimentele si sa se arda, mai bine le coaceti mai putin timp, chiar daca nu sunteti siguri ca s-au facut suficient de bine. Este drept ca majoritatea retetelor de Masalas se realizeaza cu condimente coapte in acest fel, insa daca chiar nu aveti deloc pricepere la asa ceva, mai bine le rasniti direct in stare “cruda”. Procesul de coacere nu face altceva decat sa potenteze aroma si sa determine “trezirea” uleiurilor volatile ca sa devina active in procesul de gatire a mancarurilor. Oricum, dupa ce va faceti mana cu prima tura, va va fi mult mai usor dupa aceea. Si in plus, chiar daca nu va iese perfect din prima, la urma urmei nu este o pierdere prea mare intrucat cantitatile date la ingrediente sunt mici, deci simtiti-va liberi sa experimentati!

OBSERVATIA 2: In principiu, se recomanda sa coaceti condimentele in tigaie de fonta. Insa puteti sa folositi orice fel de tigaie mai groasa sau cu fundul dublu. Evitati tigaile din aluminiu, altfel o sa va para rau – acestea sunt prea subtiri si condimentele se pot arde foarte usor daca nu aveti experienta.

OBSERVATIA 3: Cum va dati seama ca ati copt suficient de mult condimentele? Nasul va va informa imediat. In momentul in care simtiti o aroma puternica specifica fiecarui condimente in parte, e momentul sa le scoateti din tigaie. De obicei, acest moment este dupa maxim 40 secunde (sau 1 minut daca focul este foarte mic). Acest interval este mai mic la unele condimente. Deci atentie la nas!

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,290,841 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031