Arahide, Cardamon verde, Ceapa, Chilli rosu, Chimion (Jeera), Coriandru, Cuisoare, Frunze de Dafin, Ghimbir, Mazare proaspata, Nuca de Cocos, Rosii, Scortisoara, Turmeric, Usturoi

Matar ka Salan – Curry de Mazare verde in sos de Arahide

Matar ka Salan

Hyderabadul este o sursa exceptionala de retete vegetariane. Despre bucataria locala se vorbeste mereu la superlativ. Pana si marii bucatari indieni recunosc zona ca fiind pastratoarea celor mai delicioase mancaruri vegetariene.

Una din comorile culinare din Hyderabad este Salan-ul, adica un Curry de legume in sos de arahide, susan si nuca de cocos. Cel mai adesea e vorba de un Salan din chilli verzi, dar foarte populare sunt si cele din vinete (cum este Baingan ka Salan) sau chiar din ardei dulci (vezi Shimla Mirch ka Salan – cea mai apreciata si gustoasa reteta de pe acest blog).

Astazi m-am gandit sa va rasfat cu un asemenea Salan din Mazare verde, o adevarata bijuterie a gustului, o mancare care va convinge si ne-iubitorii mazarii sa-si reevalueze convingerile vechi.

Matar ka Salan este o hrana deosebit de gustoasa, care te unge la suflet, ca toate celelalte Salan-uri. Are darul de a ne extrage din monotonia mancarurilor de mazare preparate iarna de nevoie, din cauza lipsei abundentei de legume cu care suntem obisnuiti vara si toamna. Eu am folosit pentru aceasta reteta mazare de la borcan, pusa pentru iarna, insa sigur ca daca replicati acest Salan cu mazare proaspata, cand e sezonul ei, totul va fi si mai bun, si mai delicios. Va doresc pofta buna ❤

timp de preparare: 30 min
rezulta 4 portii
2 din 10

INGREDIENTE
700 grame mazare verde/proaspata (fiarta in prealabil)
2 rosii medii
1 ceapa medie
2 lingurite pasta de ghimbir cu usturoi (Ginger Garlic Paste)
2 lingurite pulbere de coriandru cu chimion (Dhania Jeera Powder)
1 lingurita seminte de chimion (jeera)
1 foaie de dafin
1 lingurita turmeric
1 lingurita sare
1 lingurita zahar brut – optional
3 linguri ulei de floarea soarelui
aprox 400 ml apa

Pentru PASTA
5 linguri arahide crude
1 chilli rosu uscat – optional
1 lingura nuca de cocos (proaspata sau uscata)
1 lingurita seminte de coriandru
3 cuisoare intregi
3 pastai de cardamon verde
1/2 lingurita scortisoara pulbere
100 ml apa calda

METODA
Mai intai coaceti uscat arahidele intr-o tigaie pe foc mic, timp de 4-5 min, amestecand continuu. Lasati-le 5 minute sa se racoreasca pe o farfurie.

Intre timp tocati ceapa si pregatiti pasta de ghimbir cu usturoi (daca nu o aveti deja gata dinainte).

Faceti acum Pasta: puneti arahidele, chilli-ul rosu rupt bucati (fara cotor), semintele de coriandru, pastaile de cardamon, cuisoarele, scortisoara si nuca de cocos intr-un vas mic de mixer si mixati pana ce se formeaza o pasta. Nu adaugati inca apa ci asteptati sa se formeze un fel de pasta semi-grunjoasa.

Apoi turnati apa calda in 2-3 transe si mixati pana obtineti o pasta cat doriti de fina. In total procesul dureaza maxim 3 minute.

Puneti o oala de 2 litri pe foc mediu-mic si turnati uleiul in ea. Cand uleiul este incalzit aruncati in el semintele de chimion si foaia de dafin, asteptati cateva secunde apoi puneti ceapa. Sotati 3 minute, pana ce ceapa e aproape inmuiata.

Adaugati acum pasta de ghimbir cu usturoi si mai sotati 1 minut.

Presarati pulberea de turmeric si pe cea de coriandru cu chimion si adaugati rosiile tocate marunt. Sotati 2-3 minute, pana ce rosiile s-au inmuiat complet.

Adaugati pasta de arahide, presarati sare si zahar. Amestecati bine si turnati apa incetul cu incetul in doua-trei transe, in functie de cum vedeti ca se ingroasa de tare pasta si de cat de gros va place sosul final.

Puneti mazarea deja fiarta. Amestecati bine si lasati inca minim 5 minute pe foc, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fundul oalei.

Daca doriti, la final puteti presara ce verdeata va place: mararul merge cel mai bine. Apoi stingeti focul si serviti.

Matar ka Salan_

Din punct de vedere Ayurvedic: Matar ka Salan este mai potrivita pentru persoanele Vata dar ok ocazional si pentru Kapha. Pentru Pitta trebuie scos chilli-ul rosu din reteta si, eventual, folosit 1 lingurita de bobite de fenicul la Pasta. Pentru cei care nu agreeaza arahidele din varii motive, reteta poate fi facuta cu caju sau migdale decojite.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Shimla Mirch ka Salan

Shimla Mirch ka Salan

Matar Rice

Matar Rice – Orez pufos cu Mazare verde

Green Peas Tada

Green Peas Tadka – Salata de Mazare verde

Til Pattani Dal

Til Pattani Dal – Dal de Mazare uscata cu Susan

Discussion

2 thoughts on “Matar ka Salan – Curry de Mazare verde in sos de Arahide

  1. cu drag, un martisor, ica

    Posted by Iancu Ica | 29 February 2016, 3:17 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,289,642 vizite

CALENDAR

February 2016
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829