Exceptionala este India cu creatiile ei culinare. Totul este atat de bun si savuros! Si cand degusti o mancare atat de grozava ca cea pe care v-o prezint azi, nu-ti vine decat sa exclami plin de bucurie ca viata e frumoasa 🙂 Felul in care o banala mancare de ardei devine capabila sa trezeasca o gama de stari de fericire si bucurie datorita modului in care e gatita cu diferite condimente si ingrediente este ceva specific Indiei.
Evident, gradul de picantzeala poate fi ajustat in functie de preferintele personale – toate retetele de Salan-uri recomanda 3-4 chilli rosii uscati, dar eu am folosit doar unul din motive ayurvedice – Ayurveda nu incurajeaza parlirea papilelor gustative cu prea mult chilli 🙂
In acest Salan ardeii aproape se topesc in sosul care ii imbraca – atat sunt de bine gatiti si aromati. Condimente nu se folosesc prea multe, ca la alte mancaruri, insa totul este perfect echilibrat si extrem de bun. Prezenta arahidelor transformate intr-un unt picant care se rastoarna peste sosul de ardei cu rosii ridica toata mancarea la un nivel de exceptie si conduce la obtinerea unei hrane foarte foarte gustoase si echilibrante – o hrana perfecta pentru toamna, cand Vata din noi toti incepe sa dea semne ca trebuie bagata in seama si tratata cu atentie.
Shimla Mirch ka Salan este diferit de Dahi Simla Mirch Curry dar nu poti spune clar care e mai bun, care e mai savuros. Ambele sunt exceptionale, insa primul e recomandat (de Ayurveda) toamna datorita prezentei arahidelor, pe cand al doilea este mult mai indicat pentru vara (daca se renunta la picantzeala) intrucat se foloseste iaurt. Oricare din aceste doua retete ati selecta-o, mergeti la sigur atunci cand doriti o experienta exceptionala autentic indiana la voi acasa. Pofta maxima!
timp de preparare: aprox 1 ora
rezulta 4 portii
INGREDIENTE
8 ardei grasi (de diferite culori)
1 ceapa mare
2 rosii mari
1 cana arahide crude, nesarate
1 lingura Channa Dal
1 chilli rosu uscat
1 lingurita plina cu Pasta de Ghimbir cu Usturoi
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
3 lingurite pulbere de coriandru cu chimion (Dhania Jeera Powder)
1 lingurita turmeric
6 linguri ulei de floarea soarelui
2 lingurite sare
1 legatura patrunjel/coriandru/marar verde
aproximativ 1 + 1/2 cani apa
1 cana = 300 ml
METODA
Coaceti uscat, pe rand (separat), intr-o tigaie fara ulei, pe foc mic, amestecand continuu cu o lingura, urmatoarele: Channa Dal, arahidele si chilli-ul rosu. Channa Dal-ul isi va schimba usor culoarea si se va strange, va deveni mai micut – rasturnati-l intr-o farfurie. Coaceti arahidele pana devin acoperite de pete maronii ici si colo, cam 3-4 minute – rasturnati-le peste Channa Dal. Chilli-ul trebuie copt aproximativ 3 minute – puneti-l si pe el peste arahide. Lasati totul sa se racoreasca in timp ce pregatiti legumele.
Spalati ardeii, scoateti samburii si taiati-i in bucatele cat doriti de mari/mici. Aceasta operatiune mie imi ia cam 25 minute. Despielitati rosiile si bagati-le in blender ca sa le faceti piure. Pregatiti pasta de ghimbir cu usturoi daca nu o aveti deja gata. Curatati si tocati ceapa.
Puneti o oala de 3 litri, cu fundul lat, pe foc mediu – ardeii se gatesc mai bine daca stau intr-un singur strat pe fundul oalei. Turnati uleiul si asteptati sa se incalzeasca bine – e nevoie de atat ulei pentru ca nu se foloseste apa in prima faza a retetei. Apoi aruncati il el semintele de Jeera care vor pocni scurt. Rasturnati ceapa impreuna cu pasta de ghimbir si usturoi in ulei. Sotati cam 2-3 minute, pana ce ceapa devine translucida.
Apoi presarati turmeric si pulbere de coriandru cu chimion. Amestecati scurt si puneti toti ardeii. Presarati sare si amestecati bine cand si cand timp de 5 minute. Apoi acoperiti complet cu capac, dati focul la mic si lasati ardeii sa se gateasca bine de tot, cam 10 minute – amestecati ocazional ca sa nu se arda.
In acest timp puneti arahidele cu chilli-ul rosu (fara codita dar cu seminte cu tot) si cu Channa Dal-ul intr-un mixer/blender si mixati pana se ingroasa. Adaugati 1 cescuta de apa si mixati pana ce totul devine o pasta fina.
Adaugati peste ardeii din oala piure-ul de rosii si sotati inca 3 minute. Rasturnati pasta de arahide in oala si amestecati bine de tot. Apoi turnati 1 cana cu apa si din nou amestecati. Puteti adauga mai multa apa daca doriti un sos mai subtire, dar mai bine turnati mai intai o cana si vedeti dupa cateva minute daca mai vreti sa puneti mai multa. Atentie insa: cand se racoreste sosul se mai ingroasa.
Mai tineti pe foc amestecand ocazional inca 5 minute. La final puneti si verdeata tocata fin. Gata, va puteti delecta cu acest Salan cremos si exceptional de bun!
Din punct de vedere Ayurvedic: Shimla Mirch ka Salan este adecvat persoanelor Vata intrucat pasta picanta de arahide compenseaza abilitatea ardeilor si rosiilor de a perturba Vata. Acest Salan este ok pentru persoanele Kapha cu conditia sa injumatateasca cantitatea de arahide (eventual adauga inca o rosie). Pentru Pitta nu este potrivit decat daca se scoate din reteta chilli-ul rosu si se foloseste doar jumatate din arahide.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Delicioasa!!!!….cea mai buna mancare fara carne si produse de origine animala pe care am mancat-o. Foarte satioasa…super. Multumesc pentru reteta! Intrebare: cu ce recomanzi sa servesc acest fel de mancare?
Multumesc Loredana! Noi am servit-o cu painite Kulcha dar si cu orezuri simple gen Jeera Rice. Pofta buna!
Este un deliciu mâncarea asta! În afară de gustul super bun, e și multă și sățioasă fără să fie mâncată cu pâine. 😀
M-a înduioşat această mâncare şi a adus un pic vara înapoi, mulţumesc.. Culorile ardeiului îmbaiate în turmeric vibrează de bucuria vieţii, exact aşa : )