Ginger Garlic Paste – Pasta de Ghimbir cu Usturoi

Ginger Garlic Paste

Multe retete indiene cer la ingrediente Ginger-Garlic Paste (pe numele ei indian Allam Velluli Mudda) adica o pasta din ghimbir cu usturoi. Ea este specifica nordului Indiei, insa in ultimile decade a ajuns sa fie folosita/preparata si in sud.

Este una din pastele de baza in bucataria indiana si se poate folosi la numeroase feluri de mancare: Subji, Curry, Chutney, orez si inclusiv pentru marinare rapida.

Sensul pentru care aceasta pasta a fost conceputa este sa usureze pregatirile pentru gatit si sa scurteze timpul petrecut la bucatarie. Cu Ginger-Garlic Paste scutiti timpul investit in curatarea si zdrobirea usturoiului si ghimbirului la fiecare mancare. Evident, este mult mai sanatos si mai puternic efectul benefic al usturoiului si ghimbirului daca ele sunt zdrobite proaspete, chiar inainte de prepararea mancarii respective. Insa pentru persoanele grabite, care nu au timp prea mult de petrecut la bucatarie din diverse motive, Ginger-Garlic Paste este un ajutor de nadejde.

Daca doriti sa beneficiati de inca o metoda de a lupta cu racelile si sa treceti iarna fara probleme, pregatiti-va aceasta pasta. Este foarte simplu si usor de facut si se poate pastra in conditii perfecte la frigider o luna sau chiar si doua. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca, spre deosebire de acelasi tip de produs din comert, nu contine nici un fel de chimicale sau conservanti.

adaptare dupa: Sharmis Passions

timp de preparare: 10 minute

rezulta 5 linguri pasta

picantzeala5

INGREDIENTE

1/2 cana catei de usturoi curatati de coaja (aproximativ 2 capatani mari)

1/2 cana ghimbir curatat si taiat bucatele

1-2 linguri ulei de floarea soarelui sau masline

1/2 lingurita sare

1 varf lingurita turmeric – optional

METODA

Cautati sa folositi o bucata de ghimbir cat mai proaspata si zemoasa, nu uscata pentru ca va fi prea fibroasa/atzoasa. De asemenea, folositi numai catei de usturoi frumosi, tari, nu din cei moi, trecuti sau atinsi de mucegai.

Ginger Garlic Paste_

Curatati usturoiul si ghimbirul. Taiati ghimbirul in bucati cat unghia ca sa fie mai usor de tocat.

Ginger Garlic Paste-

Puneti cateii de usturoi impreuna cu ghimbirul, sarea si uleiul (plus turmericul daca optati sa-l folositi) intr-un mixer si mixati pana ce obtineti o pasta cat doriti de fina.

Daca nu aveti mixer, puteti da pe razatoarea fina usturoiul si ghimbirul, iar apoi amestecati pasta rezultata cu ulei si sare.

Gata! Nu mai trebuie decat sa puneti pasta intr-un borcanel curat si uscat, cu capac, pe care sa il tineti la frigider.

Cat si cum se foloseste

1 catel de usturoi + o feliuta de ghimbir sunt echivalente cu 1 lingurita de pasta. Folositi cate ½ – 1 lingurita (in functie de cat cere reteta si de gustul / tipologia fiecaruia) cand faceti mancare, adaugand-o in Tarka, dupa ce au terminat de pocnit diferitele semintele pe care le folositi. Prajiti pe foc domol cam 20 secunde, apoi adaugati ce mai cere reteta: praz sau ceapa tocata sau direct legumele/orezul. Trebuie sa nu mai simtiti deloc mirosul de crud al usturoiului inainte sa adaugati alte ingrediente la Tarka.

De asemenea, cand pregatiti Tikki sau Pakoras ori alte aperitive indiene, puteti adauga 1 lingurita (sau dupa gust) de pasta in compozitia respectiva. Amestecati pasta cu faina de naut si celelalte condimente praf sau, si mai bine, adaugati pasta dupa ce ati amestecat faina de naut cu condimentele pulbere si cu apa – in acest fel pasta de ghimbir-usturoi se imprastie uniform in toata compozitia.

In afara de aceste utilizari, persoanele Kapha pot folosi pasta pe post de mujdei sau ca baza pentru mujdei. Pentru Vata si Pitta este complet neindicat sa foloseasca Ginger-Garlic Paste in acest fel, cruda.

Ginger Garlic Paste

OBSERVATIA 1: Nu adaugati apa cand mixati. Aceasta va reduce considerabil durata de viata a pastei. In plus, daca folositi apa, atunci cand veti adauga pasta la Tarka, va stropi si mai tare. De asemenea, de fiecare data cand luati pasta din borcan, folositi o lingurita perfect curata si uscata, puneti imediat la loc capacul si bagati borcanul inapoi in frigider. In acest fel, veti putea pastra pasta in bune conditii timp mai indelungat.

OBSERVATIA 2: Nu trebuie sa fiti foarte precisi cu cantitatile de ghimbir si usturoi. Le puteti modifica asa incat sa se potriveasca gusturilor voastre. De exemplu, daca sunteti o persoana Pitta si aveti o familie in care ceilalti membri sunt Kapha, si pregatiti aceeasi mancare pentru toata familia, atunci preparati-va o pasta in care ghimbirul este predominant, iar usturoiul este doar simbolic. In acest fel Pitta nu va fi perturbata, iar persoanele Kapha se vor bucura in continuare de beneficiile acestei paste.

OBSERVATIA 3: Existe diferite retete pentru aceasta pasta. Unele folosesc putina apa, ca sa ajute la mixare. Daca stiti ca pastrati pasta doar cateva zile, rastimp in care o consumati, e foarte ok. Altfel, apa scurteaza durata de viata a pastei. Singurul aspect care ma face sa obiectez la folosirea apei este ca atunci cand pun pasta in Tarka, incepe sa stropeasca. Alte retete recomanda folosirea unei cantitati mici de otet, care contribuie la marirea duratei de valabilitate a pastei. Insa mie personal nu-mi place deloc otetul si daca ar fi sa folosesc ceva as folosi zeama de lamaie.

OBSERVATIA 4: Multe persoane prefera sa evite folosirea uleiului in pasta, insa scopul lui este de a mari perioada de valabilitate a pastei si de a impiedica schimbarea culorii ei in timp. Pasta la care nu se adauga ulei devine verzuie-albastruie din cauza faptului ca usturoiul contine sulf, iar ghimbirul clorofila. Desi ea ramane buna de folosit cateva zile, aproape toata lumea evita sa o consume dupa ce si-a schimbat culoarea, de teama sa nu foloseasca ceva stricat/alterat. Insa nu aveti de ce va teme; este doar un proces natural de oxidare. Deci puteti scoate uleiul din reteta, insa va trebui sa folositi pasta in intregime in maxim 7 zile.

Din punct de vedere Ayurvedic: Ginger-Garlic Paste este recomandata persoanelor cu predominanta Vata si Kapha. Pentru Pitta este off-limits in proportiile prezentate la ingrediente. Daca sunteti o persoana Pitta echilibrata, fara probleme de sanatate cauzate de excesul de Pitta (probleme cu fierea, ficatul, arsuri la stomac, migrene, probleme de piele, febra etc), atunci puteti prepara o pasta in care ghimbirul este dominant, iar usturoiul este doar simbolic, si puteti consuma aceasta pasta numai pe timpul iernii. De asemenea, pentru indivizii Vata, este mai bine daca diminueaza putin cantitatea de usturoi, o maresc pe cea de ghimbir si adauga un strop de turmeric. Nu consumati aceasta pasta in forma ei cruda decat daca aveti o predominanta Kapha si nu aveti deloc probleme de sanatate de tip Pitta.

ALTE PAGINI SUGERATE

Pulbere de Curry

Curry Powder – Pulbere de Curry

Ce este TARKA

Ce este TARKA

Garam Masala - Amestec indian de condimente

Basic Garam MASALA

Pulbere de Coriandru

Dhania Powder – Pulbere de Coriandru

Discussion

2 thoughts on “Ginger Garlic Paste – Pasta de Ghimbir cu Usturoi

  1. geniala reteta! mie nu mi-a iesit asa de “pastoasa”, dar i-am simtit efectele pe tot tractul:) de mult nu am respirat atat de bine!:) multumesc:)

    Posted by emacondurache | 14 February 2013, 5:59 PM
    • Super! Ma bucur. Mai ales ca acum e sezonul ei, iarna. Pastoasa poti s-o faci daca mai pui o tzara de ulei sau de apa. Cum preferi. Mie imi place mai zemoasa. Dar oricum e grozava!

      Posted by cloudpearl | 16 February 2013, 7:06 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: