O pagina dedicata Ayurvedei, unde prezint atat principii teoretice cat si aplicatii practice. Gasiti aici articole scurte si pe intelesul tuturor, prin care intentionez sa va ajut sa intelegeti “De ce Ayurveda” si mai ales “Cum” practic.
INFORMATII DE BAZA IN AYURVEDA
AGNI in Ayurveda – Principii fundamentale I
Cele trei Doshas: Vata, Pitta si Kapha
Cele trei Gunas: Sattva, Rajas si Tamas
De ce trebuie sa ne cunoastem Tipologia (Prakriti)
Despre Doshas, Prakriti si Vikruti
Semne care indica Excesul de VATA
Semne care indica Excesul de PITTA
Semne care indica Excesul de KAPHA
TEST pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
PRINCIPII AYURVEDICE IN ALIMENTATIE
Alimentatia pentru fiecare Tipologie Ayurvedica
Alimentatia pentru Tipologia VATA
Alimentatia pentru Tipologia PITTA
Alimentatia pentru Tipologia KAPHA
Ayurveda despre Alimentele Incompatibile
Ayurveda despre Combinarea FRUCTELOR
Despre inmuierea leguminoaselor si migdalelor
Mic ghid de supravietuire culinara de Craciun
Sfaturi pentru Echilibrarea lui VATA prin Alimentatie
Sfaturi pentru Echilibrarea lui PITTA prin Alimentatie
Sfaturi pentru Echilibrarea lui KAPHA prin Alimentatie
Shake-uri si Smoothies – O perspectiva Ayurvedica
Tabel cu Alimente considerate Incompatibile in Ayurveda
Tabel cu Fructe pentru fiecare Tipologie
PREZENTARI AYURVEDICE DESPRE DIFERITE ALIMENTE
Cateva informatii folositoare despre Pepene
IAURTUL in alimentatia Ayurvedica
Turmericul – turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
AYURVEDA SI ANOTIMPURILE
Ganduri Ayurvedice despre venirea Toamnei
Sfaturi Ayurvedice pentru Anul Nou
Sfaturi Ayurvedice pentru Iarna
Sfaturi Ayurvedice pentru Primavara
AYURVEDA DESPRE FELURITE PROBLEME SI AFECTIUNI
Ayurveda despre Obezitate – solutii
Vindecare si viata sanatoasa prin Ayurveda
Buna, cunosc multi oameni care, imediat ce au mancat, incep sa se miste (spala vasele, strang masa, etc). Poti sa imi dai cateva “puncte tari” in ceea ce priveste necesitatea unei “pauze” de 10-15 minute de odihna necesare (nu neaparat sa stea intinse/ pat) pentru a porni digestia? Cred ca multa lume iti va fi recunoscatoare pentru ponturi:) Multumesc.
Relaxarea de dupa mese este necesara pentru a permite focului digestiv (Agni) sa porneasca in conditii optime. Daca nu i se permite sa “porneasca” cu putere, atunci tot ce s-a consumat la masa este perceput de organism drept deseu si incepe sa depuna: pe artere, pe fundulet, pe burtica etc. In plus, organismul nu va beneficia aproape deloc de nutrientii din hrana care nu vor mai avea cum sa ajunga sa hraneasca tesuturi importante cum ar fi celulele creierului sau maduva. Organismul se simte nehranit si atunci apar “poftele”, dorinta de a manca mai mult decat ar trebui, precum si genul de perceptii “Simt ca-mi trebuie ceva dulce, imi cere corpul…” la scurt timp dupa masa – iar asta face munca lui Agni si mai grea.
Cu timpul, apare oboseala cronica, durerile de cap, nervozitatea, dezechilibre hormonale, apatia, sindromul colonului iritabil, gastrita si tot asa.
Deci conceptul de a “nu pierde timpul” cu relaxarea dupa masa 10 minute (dar fara sa ne intindem in pat!) ne costa mai multi bani si suferinta ulterior.