Mic dictionar

Dictionar

Pagina dedicata explicarii termenilor din limbi straine de pe acest blog. Veti gasi aici traducerea pentru unele cuvinte din limbile si dialectele Indiei (assamesse, bodo, bengali, dogri, gujarati, hindi, kannada, kashmiri, konkani, maithili, malayam, manipuri, marathi, nepali, oriya, punjabi, sanscrita, santali, sindhi, tamila, telugu, urdu) precum si unii termeni din engleza.

Lista este in continua crestere. Ea exista pentru a va facilita intelegerea termenilor legati de bucatarie si alimente de pe blogul de fata precum si din carti ori de pe alte site-uri de bucatarie indiana.

A

Aadu – ghimbir in limba Gujarati

Aam – mango in limba Hindi

Achar – muraturi indiene

Achari – tip de Curry la care se folosesc condimente pentru muraturi; foarte picant.

Achu Vellam – vezi Jaggery

Adrak – ghimbir in limba Hindi

Agni – focul digestiv si cel subtil din interiorul corpului, care controleaza metabolismul

Ajwain – seminte puternic aromate folosite la mancaruri

Alay – ghimbir in limba Marathi

Allam – ghimbir in limba Telugu

Aloo – cartofi

Alu – cartofi

Ama – termen din Ayurveda care desemneaza toxinele acumulate in corp si/sau minte din cauza unui metabolism prost

Amchur – vezi Amchoor

Amchoor – condiment indian cu rol de acrire, obtinut din coaja frunctului de Mango verde

Anannas – ananas in limba Hindi

Andhra Pradesh – stat de pe coasta de sud-est a Indiei

Annasi Pazham – ananas in limba Tamila

Arhar Dal – vezi Toor Dal

Arunachal Pradesh – stat din nord-estul Indiei

Asafoetida – vezi Hing

Assam – stat din nord-estul Indiei

Atta – faina integrala de grau

Ayurveda – stiinta medicala indiana ce dainuie de 5000 de ani

lotus 1B

Badam – migdale

Baingan – vanata

Bajji – metoda de gatit din bucataria indiana care consta in prajirea in baie de ulei

Bajra – mei (in nordul Indiei)

Balti – 1. vas subtire indian cu fundul rotund si cu doua manere mari, ca niste urechi; 2. denumire generica pentru toate tipurile de Curry cu sos care se gatesc in vasul numit Balti.

Bella(m) – vezi Jaggery

Bengal – stat din estul Indiei (numit de fapt Bengalul de Vest)

Besan – faina de naut

Bhatma – boabe de soia

Bihar – stat din nordul Indiei

Burfi – desert indian pe baza de gris, branza Paneer, branza Khoya, lapte praf sau Besan

lotus 1C

Caraway – chimen salbatic (chimenul obisnuit de la noi) – diferit de Jeera, adevaratul chimen.

Chaat – snacksuri

Chai – ceai indian cu lapte si condimente. Se bea dupa masa si are rolul de a ajuta digestia.

Chana Dal – tip de naut indian, decojit si cu bobul despicat

Channa – vezi Chole

Chapati – paine indiana fara drojdie, din Atta (faina de grau integrala)

Chembaruthi – hibiscus

Chhattisgarh – stat din centrul Indiei

Chole – naut alb

Chutney – sos sau pasta indiana pe baza de legume gatite si eventual pasate

Curd(s) – iaurt in limba engleza indiana

Curry – 1. denumire generica pentru numeroase feluri de mancare indiene, foarte raspandit si in Occident. Curry este de obicei cu sos insa se poate pregati si uscat, fara sos; 2. frunze de Curry; 3. amestec de condimente inventat de fapt de britanici in perioada ocupatiei Indiei.

lotus 1D

Daal – vezi Dal

Dadhi Mirch – paprika

Dahi – iaurt in limba Hindi

Dahl – vezi Dal

Da’i – iaurt in limba Bengali

Dal – desemneaza 1. orice fel de linte fara coaja si cu bobul despicat, cat si 2. orice fel de mancare pe baza de linte sau naut

Dalchini – scortisoara

Dana Methi – schinduf

Dhal – vezi Dal

Dhania – coriandru

Dharboos(ani) – pepene rosu/verde

Dhokla – snack/aperitiv indian cu condimente, pregatit la aburi, specific statului indian Gujarat

Do Piaza – Do=doi, iar Piaz=ceapa, deci un Curry cu sos in care se foloseste o cantitate mare de ceapa, mai multa decat ingredientul principal (care de obicei este carnea). Ceapa este adaugata in doua etape in decursul procesului de gatire. Foarte important la acest Curry este si adaosul unui agent de acrire care de obicei este mango verde. Este specific orasului Hyderabad din statul indian Andhra Pradesh.

Dopiaza – vezi Do Piaza

Dosa – un tip de paine indiana fara drojdie, de fapt un fel de clatita, caracteristica sudului Indiei

Doshas – termen care tine de Ayurveda si denota cele trei energii fundamentale ale corpului: Vata, Pitta si Kapha

lotus 1E

Elaichi – cardamon verde

lotus 1F

lotus 1G

Galangal – condiment asemanator cu ghimbirul, insa cu aroma mai intensa si mai putin iute

Garam Masala – amestec nord-indian din mai multe condimente. Exista numeroase variatii de Garam Masala, insa condimentele de baza sunt Jeera (chimion), Dhania (coriandru), Kali Mirch (piper negru).

Ghee – unt clarifiat

Gobi – conopida

Gram Flour – vezi Besan

Green Gram – linte Mung de obicei verde (cu bobul intreg, in coaja)

Gujarat – stat din vestul Indiei

Gud – vezi Jaggery

Gulab – trandafir

Gunas – filozofia Sankhya spune ca sunt cele trei calitati fundamentale pe care se sprijina intreaga creatie: Sattva, Rajas si Tamas.

Gur – vezi Jaggery

lotus 1H

Haldi – turmeric

Halwa – dulce indian care inseamna Halva. Varietatea tipurilor de Halwa indiana este mult mai mare decat la noi.

Hare Pyaz – ceapa verde

Haryana – stat din nordul Indiei care inconjoara capitala Delhi

Himachal Pradesh – stat din nordul Indiei

Hing – condiment indian puternic mirositor, folosit in bucataria indiana datorita proprietatilor sale de a bloca formarea excesiva de gaze cauzate de consumul de linte, naut, cartofi sau fasole.

lotus 1I

Idli – discuri pufoase pregatite la abur, care se servesc la micul dejun indian si sunt caracteristice sudului Indiei. Idli traditionale se obtin in decurs de doua zile si au la baza un amestec de linte si orez. Exista si posibilitatea moderna de a face Idli in doar cateva minute din gris.

Inji – ghimbir in limbile Tamila si Malayam

lotus 1J

Jaggery – tip de zahar nerafinat indian, facut din curmale, trestie de zahar sau palmier. Se foloseste frecvent in bucataria indiana.

Jaiphal – nucsoara

Jalfrezi – tip de Curry indian, mai mult ca un sote, in care legumele (sau bucatile de carne) marinate sunt prajite in ulei cu condimente pana rezulta un sos gros si uscat. Chilli verzi sunt unul din ingredientele principale, alaturi de rosii, ceapa si ardei grasi. De obicei Jalfrezi are un grad mediu de picantzeala, iar daca iese prea picant se “racoreste” combinandu-se cu smantana.

Jammu si Kashmir – statul cel mai nordic al Indiei

Jawar – orz

Jharkhand – stat din estul Indiei

Jeera – adevaratul chimen (i se mai spune chimion in unele parti pe la noi). A nu se confunda cu chimenul de la noi care se numeste de fapt Caraway.

lotus 1K

Kachauri sau Kachori – aperitiv indian de obicei sub forma de disc umplut cu diferite amestecuri de legume sau linte

Kadale Hittu – vezi Besan

Kaddu – dovleac

Kadhi –

Kadoo – dovleac

Kakdi – castravete in limba Hindi

Kala Jeera – chimenul nostru obisnuit numit si Caraway

Kala Namak – sare neagra cu gust usor acrisor si sulfuros.

Kali Mirch – piper negru

Kalonji – vezi Nigella

Kapha – una din cele 3 Doshas

Karahi – denumire pentru toate Curry-urile preparate in Kadai (oala indiana cu fundul rotunjit). Karahi consta in gatirea legumelor intr-un sos scazut din rosii si chilli verde. De obicei Kadai (oala) se aduce pe masa si fiecare se serveste din ea.

Karipatta – frunze de Curry

Karmai – star-fruit in limba Hindi

Karnataka – stat de pe coasta de sud-vest a Indiei

Kasakasa – mac alb

Kashmiri Mirch – un tip de ardei nu prea iute, din regiunea Kashmir, si care este folosit la Masalas sau mancaruri pentru a da culoare intens rosie. Este o idee mai picant decat paprika dulce.

Kasuri Methi – frunze uscate de schinduf, mult folosite in bucataria indiana

Kerala – stat din vestul Indiei

Kesar – sofran

Kharbuja – pepene galben in limba Hindi

Khawa – vezi Khoya

Kheer – vezi Payasam

Kheera – castravete in limba Hindi

Khir – vezi Payasam

Khoya – tip de branza indiana obtinuta prin scaderea/fierberea indelungata a laptelui

Khus Khus – mac alb, zilnic folosit in bucataria bengaleza, atat ca baza pentru Curry cat si la dulciuri

Kirni Pazham – pepene galben in limba Tamila

Kishmish – stafide

Kitcheri sau Kitchari – un amestec foarte hranitor si purificator de orez si linte gatite impreuna, cu condimente

Kokam – un fruct mic si acru din India, de obicei vandut sub forma uscata

Korma – tip de Curry care are la baza un sos care poate fi din iaurt, smanatana, oleaginoase (caju, arahide) sau rosii

Koththamalli – coriandru in limba Tamila

Kova sau Khoa – vezi Khoya

lotus 1L

Laddoo – vezi Ladoo

Ladoo – dulce indian sub forma rotunda, realizat din orice fel de fainuri si/sau diverse tipuri de linte, oleaginoase (nuci) sau seminte

Laddu – vezi Ladoo

Lahsun – vezi Lasun

Lassi – bautura digestiva sau racoritoare pe baza de iaurt sau lapte batut

Lasun – usturoi

Lavang – cuisoare

Lehsoon – vezi Lasun

lotus 1M

Madhya Pradesh – stat din centrul Indiei

Madulai – rodie

Maharashtra – stat din centrul Indiei

Maida – faina alba de grau

Makhani – tip de Curry indian care se face cu unt, specific regiunii Punjab

Makkai Atta – malai, faina de porumb

Malai – smantana

Mampazham – mango in limba Tamila

Manipur – stat din nord-estul Indiei

Masala – termen indian ce inseamna 1. amestec (de condimente) sub forma de pulbere sau 2. fel de mancare la care se folosesc condimente din belsug

Matar – mazare

Mava – vezi Khoya

Mawa – vezi Khoya

Meghalaya – stat din nord-estul Indiei

Methi – schinduf

Milagu – piper negru

Mizoram – stat din nord-estul Indiei

Moong Dal – vezi Mung Dal

Mosaru – iaurt in limba Kannada (din statul indian Karnataka)

Mulam Pazham – pepene galbem in limba Tamila

Mung Dal – tip de linte indiana. Exista varianta intreaga, cu coaja, care este verde si are bobul micut, sau varianta fara coaja si cu bobul despicat in doua.

Murmura – cereale expandate, de obicei orez sau grau

Mutta(i) – ou

lotus 1N

Naan – tip de paine indiana cu drojdie

Nagaland – stat din nord-estul Indiei

Namak – sare

Nankhatai – biscuiti indieni pentru Chai

Nariyal – nuca de cocos

Nigella – condiment indian sub forma de seminte negre (asa numite de ceapa)

lotus 1O

Odisha – denumirea noua a statului Orissa

Ojas – imunitatea fizica si subtila, vigoarea

Orissa – stat de pe coasta estica a Indiei

lotus 1P

Paasi Paruppu – linte Mung decojita, galbena

Pakora – aperitiv indian prajit in baie de ulei, din legume si faina de naut

Pakodi – vezi Pakora

Palak – spanac

Panch Phoran – vezi Panch Phoron

Panch Phoron – amestec bengalez din 5 condimente: fenicul, jeera, coriandru, nigella si schinduf. Pentru mai multe informatii vizitati pagina dedicata acestui condiment: Panch Phoran.

Panchakarma – cele 5 metode de purificare cunoscute in Ayurveda, care ajuta corpul sa elimine impuritatile si toxinele si care are efect de echilibrare a Doshelor in corp.

Panchmel Dal – fel de mancare ce consta din amestecul a 5 tipuri de linte (si naut) gatite in stil indian. Panchmel Dal provine din Rajasthan.

Paneer – branza indiana de casa obtinuta prin fierberea laptelui si amestecul cu zeama de lamaie

Paratha – paine indiana fara drojdie, foarte populara.

Paysam – dulce indian pe baza de lapte, ca un fel de pudding

Peda – prajiturele indiene

Perugu – iaurt in limba Telugu (din statul indian Andhra Pradesh)

Piaz – ceapa in limba Urdu

Pippali – tip de piper cu bobul lunguiet, sub forma de conulet, mai parfumat decat piperul negru obisnuit

Pista – fistic

Pitta – una din cele 3 Doshas

Podi – amestec de condimente folosit ca garnitura la diverse tipuri de orez

Poha – un fel de fulgi de orez, care pot fi subtiri, medii sau grosi, diferiti de fulgii pe care ii stim noi. Fierb foarte usor si se folosesc atat la dulciuri cat si la multe feluri de mancare.

Posto – tip de sos facut pe baza de seminte de mac alb (khus-khus, care nue ste acelasi lucru cu cuscus-ul). Posto este baza in care se gatesc diferite legume ori tipuri de peste si carne. Este un sos specific bucatariei bengaleze.

Prabhav – efectul neasteptat si inexplicabil pe care il are un aliment; de exemplu mierea, care in loc sa fie racoritoare este incalzitoare.

Prakriti sau Prakruti – natura inerenta a unei persoane; constitutia care se stabileste la conceptie. Ea ramane mereu aceeasi pe intreaga durata a vietii.

Prana – forta vitala, energia vietii care pune in miscare corpul si mintea

Pulao – pilaf

Punjab – stat din nord-vestul Indiei

Pyaz – ceapa

lotus 1R

Rai – mustar

Raita – salata sau sos pe baza de iaurt, cu diferite legume

Rajas – una din cele trei Gunas; energia cinetica

Rajasthan – stat din vestul Indiei

Raji – mei (in sudul Indiei)

Rasa – gustul pe care il percepem in gura cand mancam

Rasam – tip de supa indiana

Rasgullas – dulce indian ce se prezinta sub forma de bile din Paneer insiropate

Rava – vezi Sooji

Rawa – vezi Sooji

Rogan Josh – tip de Curry cu sos din iaurt si condimente, fara rosii

Roti – tip de lipie indiana fara drojdie

lotus 1S

Saag – mancare indiana care are la baza frunze (partea frunzoasa a unor legume) verzi de spanac, mustar, kale, schinduf, marar, ori bucatele de broccoli gatite cu condimente. Uneori se adauga si bucati de branza Paneer.

Sabzi – vezi Subji

Samosas – aperitic indian

Sandesh – vezi Sondesh

Santra – portocale in limba Hindi

Sattva – una din cele trei Gunas; principiul constient si pur care sta la baza creatiei

Saunf – fenicul

Semiya – fidea tip vermicelli

Sharbat – bautura racoritoare/sirop

Shunti – ghimbir in limba Kannada

Sikkim – stat din nordul Indiei, aflat in Muntii Himalaya

Simla Mirch – ardei gras

Sondesh – dulce indian pe baza de branza Paneer sau lapte praf

Sooji – gris

Sowa – marar

Subji – mancare cu legume

Subzi – vezi Subji

Sucanat – un tip de zahar natural, granulat, obtinut din sucul pur al trestiei de zahar. Este un etalon al calitatii in privinta tipurilor de zahar acceptate de Ayurveda.

Suji – vezi Sooji

Sukku powder – pulbere de ghimbir

lotus 1T

Tadka – vezi Tarka

Talimpu – vezi Tarka

Tamarattai – star-fruit in limba Tamila

Tamas – una din cele trei Gunas; inertia si intunericul care sunt necesare in creatie

Tamatar – rosii

Tamil Nadu – stat din sudul Indiei

Tandoor – cuptor traditional indian

Tarbuz – pepene rosu/verde

Tarka – amestec de ulei sau Ghee cu condimente sub forma de seminte sau/si pulbere folosit ca baza la orice fel de mancare in bucataria indiana

Tejpata – frunze de dafin

Thakkali – rosie

Thali – meniu indian compus din mai multe feluri de mancare, toate asezate pe o tava mare rotunda, fiecare fel de mancare in castronelul ei

Thayir – iaurt in limba Tamila (din statul indian Tamil Nadu)

Thekua – fursecuri din statul Bihar

Thoran – sote indian

Tikka Masala – tip de Curry din legume (sau carne) taiate in bucati mai mari, gatite in sos fin, cremos, picant, de culoare portocalie, care de obicei consta din rosii facute pure si smantana sau lapte din nuca de cocos si evident condimente.

Til – susan

Toor Dal – tip de linte indiana, foarte frecvent folosita la gatit

Tripura – stat din nord-estul Indiei

Tulsi – busuioc indian

Tur Dal – vezi Toor Dal

Turbinado – un tip de zahar natural, granulat, obtinut din sucul pur al trestiei de zahar. Este un etalon al calitatii in ce priveste tipurile de zahar acceptate in Ayurveda.

Tuvar Dal – vezi Toor Dal

lotus 1U

Urad Dal – linte indiana cu coaja neagra si bobul mic

Urid Dal – vezi Urad Dal

Uttar Pradesh – stat din nordul Indiei

lotus 1V

Vada(i) – aperitiv indian sub diferite forme, prajit in baie de ulei

Varuval – sote indian

Vata – una din cele 3 Doshas

Vellam – vezi Jaggery

Vellarikka(ai) – castravete in limba Tamila

Vikruti – starea actuala a corpului, care este diferita de Prakriti

Vindaloo – tip de Curry cu sos, specific statului indian Goa; are la baza otet, chilli si usturoi; este deosebit de picant.

Vipaka – efectul post-digestiv al mancarii dupa ce aceasta a fost digerata si asimilata

lotus 1Z

Zalfrezi – vezi Jalfrezi

lotus 1

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: