Pagina dedicata explicarii termenilor din limbi straine de pe acest blog. Veti gasi aici traducerea pentru unele cuvinte din limbile si dialectele Indiei (assamesse, bodo, bengali, dogri, gujarati, hindi, kannada, kashmiri, konkani, maithili, malayam, manipuri, marathi, nepali, oriya, punjabi, sanscrita, santali, sindhi, tamila, telugu, urdu) precum si unii termeni din engleza.
Lista este in continua crestere. Ea exista pentru a va facilita intelegerea termenilor legati de bucatarie si alimente de pe blogul de fata precum si din carti ori de pe alte site-uri de bucatarie indiana.
A
Aadu – ghimbir in limba Gujarati
Aam – mango in limba Hindi
Achar – muraturi indiene
Achari – tip de Curry la care se folosesc condimente pentru muraturi; foarte picant.
Achu Vellam – vezi Jaggery
Adrak – ghimbir in limba Hindi
Agni – focul digestiv si cel subtil din interiorul corpului, care controleaza metabolismul
Ajwain – seminte puternic aromate folosite la mancaruri
Alay – ghimbir in limba Marathi
Allam – ghimbir in limba Telugu
Aloo – cartofi
Alu – cartofi
Ama – termen din Ayurveda care desemneaza toxinele acumulate in corp si/sau minte din cauza unui metabolism prost
Amchur – vezi Amchoor
Amchoor – condiment indian cu rol de acrire, obtinut din coaja frunctului de Mango verde
Anannas – ananas in limba Hindi
Andhra Pradesh – stat de pe coasta de sud-est a Indiei
Annasi Pazham – ananas in limba Tamila
Arhar Dal – vezi Toor Dal
Arunachal Pradesh – stat din nord-estul Indiei
Asafoetida – vezi Hing
Assam – stat din nord-estul Indiei
Atta – faina integrala de grau
Ayurveda – stiinta medicala indiana ce dainuie de 5000 de ani
Badam – migdale
Baingan – vanata
Bajji – metoda de gatit din bucataria indiana care consta in prajirea in baie de ulei
Bajra – mei (in nordul Indiei)
Balti – 1. vas subtire indian cu fundul rotund si cu doua manere mari, ca niste urechi; 2. denumire generica pentru toate tipurile de Curry cu sos care se gatesc in vasul numit Balti.
Bella(m) – vezi Jaggery
Bengal – stat din estul Indiei (numit de fapt Bengalul de Vest)
Besan – faina de naut
Bhatma – boabe de soia
Bihar – stat din nordul Indiei
Burfi – desert indian pe baza de gris, branza Paneer, branza Khoya, lapte praf sau Besan
Caraway – chimen salbatic (chimenul obisnuit de la noi) – diferit de Jeera, adevaratul chimen.
Chaat – snacksuri
Chai – ceai indian cu lapte si condimente. Se bea dupa masa si are rolul de a ajuta digestia.
Chana Dal – tip de naut indian, decojit si cu bobul despicat
Channa – vezi Chole
Chapati – paine indiana fara drojdie, din Atta (faina de grau integrala)
Chembaruthi – hibiscus
Chhattisgarh – stat din centrul Indiei
Chole – naut alb
Chutney – sos sau pasta indiana pe baza de legume gatite si eventual pasate
Curd(s) – iaurt in limba engleza indiana
Curry – 1. denumire generica pentru numeroase feluri de mancare indiene, foarte raspandit si in Occident. Curry este de obicei cu sos insa se poate pregati si uscat, fara sos; 2. frunze de Curry; 3. amestec de condimente inventat de fapt de britanici in perioada ocupatiei Indiei.
Daal – vezi Dal
Dadhi Mirch – paprika
Dahi – iaurt in limba Hindi
Dahl – vezi Dal
Da’i – iaurt in limba Bengali
Dal – desemneaza 1. orice fel de linte fara coaja si cu bobul despicat, cat si 2. orice fel de mancare pe baza de linte sau naut
Dalchini – scortisoara
Dana Methi – schinduf
Dhal – vezi Dal
Dhania – coriandru
Dharboos(ani) – pepene rosu/verde
Dhokla – snack/aperitiv indian cu condimente, pregatit la aburi, specific statului indian Gujarat
Do Piaza – Do=doi, iar Piaz=ceapa, deci un Curry cu sos in care se foloseste o cantitate mare de ceapa, mai multa decat ingredientul principal (care de obicei este carnea). Ceapa este adaugata in doua etape in decursul procesului de gatire. Foarte important la acest Curry este si adaosul unui agent de acrire care de obicei este mango verde. Este specific orasului Hyderabad din statul indian Andhra Pradesh.
Dopiaza – vezi Do Piaza
Dosa – un tip de paine indiana fara drojdie, de fapt un fel de clatita, caracteristica sudului Indiei
Doshas – termen care tine de Ayurveda si denota cele trei energii fundamentale ale corpului: Vata, Pitta si Kapha
Elaichi – cardamon verde
Galangal – condiment asemanator cu ghimbirul, insa cu aroma mai intensa si mai putin iute
Garam Masala – amestec nord-indian din mai multe condimente. Exista numeroase variatii de Garam Masala, insa condimentele de baza sunt Jeera (chimion), Dhania (coriandru), Kali Mirch (piper negru).
Ghee – unt clarifiat
Gobi – conopida
Gram Flour – vezi Besan
Green Gram – linte Mung de obicei verde (cu bobul intreg, in coaja)
Gujarat – stat din vestul Indiei
Gud – vezi Jaggery
Gulab – trandafir
Gunas – filozofia Sankhya spune ca sunt cele trei calitati fundamentale pe care se sprijina intreaga creatie: Sattva, Rajas si Tamas.
Gur – vezi Jaggery
Haldi – turmeric
Halwa – dulce indian care inseamna Halva. Varietatea tipurilor de Halwa indiana este mult mai mare decat la noi.
Hare Pyaz – ceapa verde
Haryana – stat din nordul Indiei care inconjoara capitala Delhi
Himachal Pradesh – stat din nordul Indiei
Hing – condiment indian puternic mirositor, folosit in bucataria indiana datorita proprietatilor sale de a bloca formarea excesiva de gaze cauzate de consumul de linte, naut, cartofi sau fasole.
Idli – discuri pufoase pregatite la abur, care se servesc la micul dejun indian si sunt caracteristice sudului Indiei. Idli traditionale se obtin in decurs de doua zile si au la baza un amestec de linte si orez. Exista si posibilitatea moderna de a face Idli in doar cateva minute din gris.
Inji – ghimbir in limbile Tamila si Malayam
Jaggery – tip de zahar nerafinat indian, facut din curmale, trestie de zahar sau palmier. Se foloseste frecvent in bucataria indiana.
Jaiphal – nucsoara
Jalfrezi – tip de Curry indian, mai mult ca un sote, in care legumele (sau bucatile de carne) marinate sunt prajite in ulei cu condimente pana rezulta un sos gros si uscat. Chilli verzi sunt unul din ingredientele principale, alaturi de rosii, ceapa si ardei grasi. De obicei Jalfrezi are un grad mediu de picantzeala, iar daca iese prea picant se “racoreste” combinandu-se cu smantana.
Jammu si Kashmir – statul cel mai nordic al Indiei
Jawar – orz
Jharkhand – stat din estul Indiei
Jeera – adevaratul chimen (i se mai spune chimion in unele parti pe la noi). A nu se confunda cu chimenul de la noi care se numeste de fapt Caraway.
Kachauri sau Kachori – aperitiv indian de obicei sub forma de disc umplut cu diferite amestecuri de legume sau linte
Kadale Hittu – vezi Besan
Kaddu – dovleac
Kadhi –
Kadoo – dovleac
Kakdi – castravete in limba Hindi
Kala Jeera – chimenul nostru obisnuit numit si Caraway
Kala Namak – sare neagra cu gust usor acrisor si sulfuros.
Kali Mirch – piper negru
Kalonji – vezi Nigella
Kapha – una din cele 3 Doshas
Karahi – denumire pentru toate Curry-urile preparate in Kadai (oala indiana cu fundul rotunjit). Karahi consta in gatirea legumelor intr-un sos scazut din rosii si chilli verde. De obicei Kadai (oala) se aduce pe masa si fiecare se serveste din ea.
Karipatta – frunze de Curry
Karmai – star-fruit in limba Hindi
Karnataka – stat de pe coasta de sud-vest a Indiei
Kasakasa – mac alb
Kashmiri Mirch – un tip de ardei nu prea iute, din regiunea Kashmir, si care este folosit la Masalas sau mancaruri pentru a da culoare intens rosie. Este o idee mai picant decat paprika dulce.
Kasuri Methi – frunze uscate de schinduf, mult folosite in bucataria indiana
Kerala – stat din vestul Indiei
Kesar – sofran
Kharbuja – pepene galben in limba Hindi
Khawa – vezi Khoya
Kheer – vezi Payasam
Kheera – castravete in limba Hindi
Khir – vezi Payasam
Khoya – tip de branza indiana obtinuta prin scaderea/fierberea indelungata a laptelui
Khus Khus – mac alb, zilnic folosit in bucataria bengaleza, atat ca baza pentru Curry cat si la dulciuri
Kirni Pazham – pepene galben in limba Tamila
Kishmish – stafide
Kitcheri sau Kitchari – un amestec foarte hranitor si purificator de orez si linte gatite impreuna, cu condimente
Kokam – un fruct mic si acru din India, de obicei vandut sub forma uscata
Korma – tip de Curry care are la baza un sos care poate fi din iaurt, smanatana, oleaginoase (caju, arahide) sau rosii
Koththamalli – coriandru in limba Tamila
Kova sau Khoa – vezi Khoya
Laddoo – vezi Ladoo
Ladoo – dulce indian sub forma rotunda, realizat din orice fel de fainuri si/sau diverse tipuri de linte, oleaginoase (nuci) sau seminte
Laddu – vezi Ladoo
Lahsun – vezi Lasun
Lassi – bautura digestiva sau racoritoare pe baza de iaurt sau lapte batut
Lasun – usturoi
Lavang – cuisoare
Lehsoon – vezi Lasun
Madhya Pradesh – stat din centrul Indiei
Madulai – rodie
Maharashtra – stat din centrul Indiei
Maida – faina alba de grau
Makhani – tip de Curry indian care se face cu unt, specific regiunii Punjab
Makkai Atta – malai, faina de porumb
Malai – smantana
Mampazham – mango in limba Tamila
Manipur – stat din nord-estul Indiei
Masala – termen indian ce inseamna 1. amestec (de condimente) sub forma de pulbere sau 2. fel de mancare la care se folosesc condimente din belsug
Matar – mazare
Mava – vezi Khoya
Mawa – vezi Khoya
Meghalaya – stat din nord-estul Indiei
Methi – schinduf
Milagu – piper negru
Mizoram – stat din nord-estul Indiei
Moong Dal – vezi Mung Dal
Mosaru – iaurt in limba Kannada (din statul indian Karnataka)
Mulam Pazham – pepene galbem in limba Tamila
Mung Dal – tip de linte indiana. Exista varianta intreaga, cu coaja, care este verde si are bobul micut, sau varianta fara coaja si cu bobul despicat in doua.
Murmura – cereale expandate, de obicei orez sau grau
Mutta(i) – ou
Naan – tip de paine indiana cu drojdie
Nagaland – stat din nord-estul Indiei
Namak – sare
Nankhatai – biscuiti indieni pentru Chai
Nariyal – nuca de cocos
Nigella – condiment indian sub forma de seminte negre (asa numite de ceapa)
Odisha – denumirea noua a statului Orissa
Ojas – imunitatea fizica si subtila, vigoarea
Orissa – stat de pe coasta estica a Indiei
Paasi Paruppu – linte Mung decojita, galbena
Pakora – aperitiv indian prajit in baie de ulei, din legume si faina de naut
Pakodi – vezi Pakora
Palak – spanac
Panch Phoran – vezi Panch Phoron
Panch Phoron – amestec bengalez din 5 condimente: fenicul, jeera, coriandru, nigella si schinduf. Pentru mai multe informatii vizitati pagina dedicata acestui condiment: Panch Phoran.
Panchakarma – cele 5 metode de purificare cunoscute in Ayurveda, care ajuta corpul sa elimine impuritatile si toxinele si care are efect de echilibrare a Doshelor in corp.
Panchmel Dal – fel de mancare ce consta din amestecul a 5 tipuri de linte (si naut) gatite in stil indian. Panchmel Dal provine din Rajasthan.
Paneer – branza indiana de casa obtinuta prin fierberea laptelui si amestecul cu zeama de lamaie
Paratha – paine indiana fara drojdie, foarte populara.
Paysam – dulce indian pe baza de lapte, ca un fel de pudding
Peda – prajiturele indiene
Perugu – iaurt in limba Telugu (din statul indian Andhra Pradesh)
Piaz – ceapa in limba Urdu
Pippali – tip de piper cu bobul lunguiet, sub forma de conulet, mai parfumat decat piperul negru obisnuit
Pista – fistic
Pitta – una din cele 3 Doshas
Podi – amestec de condimente folosit ca garnitura la diverse tipuri de orez
Poha – un fel de fulgi de orez, care pot fi subtiri, medii sau grosi, diferiti de fulgii pe care ii stim noi. Fierb foarte usor si se folosesc atat la dulciuri cat si la multe feluri de mancare.
Posto – tip de sos facut pe baza de seminte de mac alb (khus-khus, care nue ste acelasi lucru cu cuscus-ul). Posto este baza in care se gatesc diferite legume ori tipuri de peste si carne. Este un sos specific bucatariei bengaleze.
Prabhav – efectul neasteptat si inexplicabil pe care il are un aliment; de exemplu mierea, care in loc sa fie racoritoare este incalzitoare.
Prakriti sau Prakruti – natura inerenta a unei persoane; constitutia care se stabileste la conceptie. Ea ramane mereu aceeasi pe intreaga durata a vietii.
Prana – forta vitala, energia vietii care pune in miscare corpul si mintea
Pulao – pilaf
Punjab – stat din nord-vestul Indiei
Pyaz – ceapa
Rai – mustar
Raita – salata sau sos pe baza de iaurt, cu diferite legume
Rajas – una din cele trei Gunas; energia cinetica
Rajasthan – stat din vestul Indiei
Raji – mei (in sudul Indiei)
Rasa – gustul pe care il percepem in gura cand mancam
Rasam – tip de supa indiana
Rasgullas – dulce indian ce se prezinta sub forma de bile din Paneer insiropate
Rava – vezi Sooji
Rawa – vezi Sooji
Rogan Josh – tip de Curry cu sos din iaurt si condimente, fara rosii
Roti – tip de lipie indiana fara drojdie
Saag – mancare indiana care are la baza frunze (partea frunzoasa a unor legume) verzi de spanac, mustar, kale, schinduf, marar, ori bucatele de broccoli gatite cu condimente. Uneori se adauga si bucati de branza Paneer.
Sabzi – vezi Subji
Samosas – aperitic indian
Sandesh – vezi Sondesh
Santra – portocale in limba Hindi
Sattva – una din cele trei Gunas; principiul constient si pur care sta la baza creatiei
Saunf – fenicul
Semiya – fidea tip vermicelli
Sharbat – bautura racoritoare/sirop
Shunti – ghimbir in limba Kannada
Sikkim – stat din nordul Indiei, aflat in Muntii Himalaya
Simla Mirch – ardei gras
Sondesh – dulce indian pe baza de branza Paneer sau lapte praf
Sooji – gris
Sowa – marar
Subji – mancare cu legume
Subzi – vezi Subji
Sucanat – un tip de zahar natural, granulat, obtinut din sucul pur al trestiei de zahar. Este un etalon al calitatii in privinta tipurilor de zahar acceptate de Ayurveda.
Suji – vezi Sooji
Sukku powder – pulbere de ghimbir
Tadka – vezi Tarka
Talimpu – vezi Tarka
Tamarattai – star-fruit in limba Tamila
Tamas – una din cele trei Gunas; inertia si intunericul care sunt necesare in creatie
Tamatar – rosii
Tamil Nadu – stat din sudul Indiei
Tandoor – cuptor traditional indian
Tarbuz – pepene rosu/verde
Tarka – amestec de ulei sau Ghee cu condimente sub forma de seminte sau/si pulbere folosit ca baza la orice fel de mancare in bucataria indiana
Tejpata – frunze de dafin
Thakkali – rosie
Thali – meniu indian compus din mai multe feluri de mancare, toate asezate pe o tava mare rotunda, fiecare fel de mancare in castronelul ei
Thayir – iaurt in limba Tamila (din statul indian Tamil Nadu)
Thekua – fursecuri din statul Bihar
Thoran – sote indian
Tikka Masala – tip de Curry din legume (sau carne) taiate in bucati mai mari, gatite in sos fin, cremos, picant, de culoare portocalie, care de obicei consta din rosii facute pure si smantana sau lapte din nuca de cocos si evident condimente.
Til – susan
Toor Dal – tip de linte indiana, foarte frecvent folosita la gatit
Tripura – stat din nord-estul Indiei
Tulsi – busuioc indian
Tur Dal – vezi Toor Dal
Turbinado – un tip de zahar natural, granulat, obtinut din sucul pur al trestiei de zahar. Este un etalon al calitatii in ce priveste tipurile de zahar acceptate in Ayurveda.
Tuvar Dal – vezi Toor Dal
Urad Dal – linte indiana cu coaja neagra si bobul mic
Urid Dal – vezi Urad Dal
Uttar Pradesh – stat din nordul Indiei
Vada(i) – aperitiv indian sub diferite forme, prajit in baie de ulei
Varuval – sote indian
Vata – una din cele 3 Doshas
Vellam – vezi Jaggery
Vellarikka(ai) – castravete in limba Tamila
Vikruti – starea actuala a corpului, care este diferita de Prakriti
Vindaloo – tip de Curry cu sos, specific statului indian Goa; are la baza otet, chilli si usturoi; este deosebit de picant.
Vipaka – efectul post-digestiv al mancarii dupa ce aceasta a fost digerata si asimilata
Zalfrezi – vezi Jalfrezi
Comments are closed.