La indieni exista un obicei foarte bun, de a servi dupa masa un ceai pentru digestie. Chai este o bautura foarte aromata si usor de pregatit.
timp de preparare: 10 minute
pentru 2 persoane
INGREDIENTE
2 cani cu apa
1 cana cu lapte
2 lingurite ceai negru simplu, nu combinat cu diverse plante
5-6 cuisoare
1 bucatica, cat o nuca, de ghimbir proaspat sau 1/2 lingurita ghimbir pulbere
1/4 lingurita nucsoara macinata
1/2 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita cardamon pulbere
3 lingurite zahar de trestie brut
Intr-un ibric de 1 litru puneti la fiert apa cu toate condimentele. Cand apa incepe sa fiarba (atentie sa nu dea in foc din cauza condimentelor – eventual dati flacara la minim) puneti ceaiul negru. Lasati sa fiarba macar 1 minut, dupa care turnati cana cu lapte. Luati de pe foc inainte sa dea in clocot si adaugati zaharul.
Se serveste cald, dupa masa. Puteti ajusta cantitatea de condimente in functie de gusturi. De asemenea, daca doriti puteti renunta complet la ceaiul negru.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Chai este Tridoshic, insa atentie pentru persoanele Vata la cantitatea de ceai negru folosit, iar pentru persoanele Kapha la cantitatea de lapte folosit.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
🙂 Hei draga Cloudpearl….din una in alta am ajuns la chai. Spuneai ca VATA trebuie sa fie atenta la cantitatea de ceai. Este vorba de frecventa cu care sa beau aceste ceaiuri sau cantitatea folosita de ceai negru (planta) la cantitatile de apa-lapte din retea? Pupici! Adriana!
Ciau Adi! Ceaiul negru nu este recomandat persoanelor Vata, insa fiind dublat cu laptic si ajutat de condimente e ok si pentru tine. Dar nu in exces. Deci o cescuta mica dupa masa de pranz e suficient, cu ceai negru la jumatate din ce e indicat in mod normal, ca sa te ajute la digestie, mai ales daca ai fost obraznicuta si ai papat in fata tv-ului 🙂 Pupici back to you!
Pana azi am gasit pe internet tot felul de retete pentru Chai-ul indian :). Azi am gasit reteta ta aici!! Si am zis: “in sfarsit cineva stie sa faca chai indian adevarat!” 🙂 Eu am invatat sa fac ceai indian direct de la indieni si este exact aceeasi reteta ca aici. Imi place la nebunie chaiul indian!!! Eu il prepar tot cam ca tine, doar ca eu nu pun scortisoara (nu imi place :D), dar gustul este minunat si asa!!! Si intr-adevar, de fiecare data ma ajuta la digestie! De ceva timp nu am mai gasit cardamon pulbere si am pus cateva pastai crapate de cardamon in chai si sa stii ca e la fel de bun! 🙂 Ca si alte cititoare ale tale, si eu il fac mai putin dulce, ca nu sunt eu prea prietena cu dulcele 🙂 O zi minunata sa ai!
Multumesc pentru comentariu! Ma bucur ca iti place Chai-ul indian. Urmeaza si alte retete de ceaiuri indiene!!! Soooon!
Buna seara. Minunate sfaturi, sper sa aplic cat mai mult si mai corect din tot ce aflu pe acest blog excelent. Am descoperit ca sunt Pitta 85% si ma bucur mult sa aflu ca laptele este asa benefic, mie imi place mult! Deja am facut o pasiune pentru Turmeric Milk :). Chai este la fel de eficient daca nu pun zahar deloc?
Bun venit! Chai este delicios oricum, iar daca il consumi dupa masa e chiar mai bine sa nu contina zahar. Insa pentru a calma Pitta din tine, se recomanda un pic de dulce – numai miere sa nu fie…
Exceptional, l-am facut mai putin dulce, e minunat si fara zahar, si mai slab, cu mai putin ceai negru , ca l-am facut mai pe la 4 dupa amiaza….efectul resimtit de familia mea, in unanimitate a fost intr-adevar de digestie completa, ne-am simtit usori, energici dupa mancare, fara acea senzatie de moleseala.Putem sa-l bem mai des, adica nu neaparat dupa ce am mancat?
Da, Manuela, se poate bea Chai la orice ocazie, chiar in loc de cina alaturi de ceva biscuiti daca doresti o masa frugala. Bine ar fi totusi sa nu se bea inainte de masa decat daca se asteapta macar 30 minute pana la servirea mesei.
Buna, gusturile au timp de digerare diferit? Au cumva si prioritate unele fata de altele? Mi s-a recomandat, la un moment dat, ca la inceputul si finalul mesei sa mananc cate o bucatica de ceva dulce pentru a porni digestia … Multumesc.
Ayurveda recunoaste 6 gusturi: dulce, acru, sarat, picant, amar si astringent. Pentru o persoana echilibrata si perfect sanatoasa se recomanda ca la o masa sa consume hrana ce contine toate cele 6 gusturi. Insa daca exista dezechilibre, situatia se modifica. De exemplu, o persoana cu exces de Kapha trebuie sa renunte momentan la gusturile dulce, acru si sarat si sa consume alimente cu celelalte 3 gusturi pana isi corecteaza dezechilibrul.
In Ayurveda este recomandat ca dulcele sa fie consumat inainte de orice altceva. Deci desertul mai intai 🙂 El pregateste calea pentru ca celelalte gusturi sa poata fi bine primite. NU se recomanda dulce dupa masa pentru ca inhiba digestia. Singura forma sub care e permis dupa masa e in Chai, Lassi (bautura cu iaurt) sau sub forma unor bombonele speciale digestive (cum sunt bomboanele cu ghimbir a caror reteta o voi posta very soon!!)
Buna seara! Va multumesc ca existati!!!
Nimic nu este intamplator in viata…… Inainte de sarbatori, tuseam foarte tare si-am cautat un sirop natural din plante…..Intamplarea a facut ca mi-a fost recomandat un sirop indian, COUGHEND Sirop – ayurvedic care a facut minuni cu tusea mea……Si astazi descopar site-ul dvs cu tot felul de minunatii…. De 3 ore va citesc paginile Web si i-au notite si retele…
Tipologia mea este Pitta…… si continui sa ma documentez, descopar lucruri stiute de mine dar nu luate in seama……pana acum….
Felicitari!! Va multumesc ca existati!!
Draga Mioara, mutumesc pentru vizite si ma bucur mult ca gasesti informatiile de pe blog folositoare. Daca ai sa ai vreodata intrebari, esti binevenita. Pana atunci spor la surfat si mai ales la aplicat!
Multumesc, la fel si tie! Folosesc numai zahar brut din trestie, imi place mai mult gustul lui. Cat despre fierberea lui cica ar fi mai usor de digerat, se transforma in glucoza. Ideal ar fi sa nu pun deloc zahar, dar sunt o mare iubitoare de dulce 🙂
Si eu la fel, numai zahar brut. Si la fel ca tine, ador dulciurile. Eu zic ca e suficient de ok acest tip de zahar si nu taxeaza organismul, deci nu mai are nevoie de fierbere. Gustul dulce este primul care se digera – asa zice Ayurveda. Este cel mai usor de digerat, cel mai rapid. Deci nu ar trebui sa-ti faci griji de acest gen. Mai degraba as cauta sa acord atentie felului in care combin ingredientele cand fac dulciuri – as cauta sa evit combinatiile care transforma desertul respectiv intr-o otrava pentru organism, indiferent de puritatea ingredientelor.
Spune-mi este corect daca fierb zaharul odata cu apa? De obicei asa procedez cand fac ceai. Mi s-a spus ca este mai sanatos sa fierbi zaharul, dacat sa-l adaugi dupa. Multumesc 🙂
Buna Simona, poti face cum doresti, nu exista reguli. Nu am auzit niciodata ca zaharul din ceai ar fi mai sanatos daca-l fierbi. Daca folosesti zahar alb nu are cum sa fie sanatos defel, oricat l-ai fierbe. Sarbatori fericite!