O pagina dedicata celor care doresc sa stie care din retetele de pe blog sunt recomandate pentru persoanele cu predominanta Vata precum si celor care vor sa se alimenteze asa incat sa-si echilibreze Vata.
APERITIVE
Kadoo Tikki – Crochete din Dovleac
Savory Semolina Cake – Aperitiv din Gujarat
Aloo Tikki – Crochete de Cartofi
Chole Tikki – Crochete cu Naut
Masala French Fries – Cartofi prajiti in stil Indian
Bread Pakoras – Pakoras din felii de Paine
Seitan Pakoras – Pakoras din Gluten de Grau
Zucchini Vadas – Buletze din Dovlecel
Zucchini Pakoras – Pakoras de Dovlecei
Potato Poppers – Bucatele aromate din Cartofi
Pleurotus Pakoras – Pakoras din Ciuperci Pleurotus
BAUTURI
Cumin Coriander Fennel Tea – Ceai Ayurvedic din Chimen, Coriandru si Fenicul
Jeera Khashayam – Ceai de Jeera cu Lapte
Jeera Orange Juice – Suc de Portocale cu Jeera
Rasayana Almond Drink – Bautura Rasayana cu Migdale (fara lapte)
Turmeric Milk – Lapte cu Turmeric
Chai – Ceai negru indian cu Lapte si Condimente
Gulab Sharbat – Sirop Ayurvedic de Trandafiri
Pitta Summer Tea – Ceai racoritor pentru Pitta
Gulab Doodh – Lapte de Roze
Mint Lemonade – Limonada cu Menta
THANDAI – Elixir pretios cu Sofran si Trandafir
Pudina Sharbat – Sirop de Menta
Jeera Paal – Lapte racoritor din Nuca de Cocos si Jeera
Minty Rosy Raspberry Smoothy – Smoothy racoritor din Zmeura
SHIKANJI – Limonada indiana
Mint Blueberry Smoothy – Bautura racoritoare din Afine cu Menta
MENTOLADA – Limada cu Menta in stil indian
Ginger Lemon Tea – Ceai de Ghimbir cu Lamaie
Spicy Mint LASSI – Bautura racoritoare cu Iaurt si Menta
JAL JEERA – Bautura clasica indiana pentru Vara
Mint PANNA – Bautura racoritoare cu Menta
Chocolate CHAI – Ceai indian cu Lapte si Cacao
BREAKFAST
Couscous Vegetable Upma – Upma din Cuscus si Legume
Semiya Mushroom Upma – Upma din Vermicelli cu Ciuperci
Nadan Mutta Roast – Curry de Oua din Kerala
Aloo Poha – Fulgi de Orez cu Cartofi
Morkali – Porridge din Faina de Orez si Lapte batut
Zucchini Oats Upma – Upma de Dovlecei cu Fulgi de Ovaz
Paneer Oats Upma – Upma din Fulgi de Ovaz si branza Paneer
Eggneer Masala – Masala de Omleta la Aburi
Chapati Egg Roll – Rulouri indiene cu Ou
Double boiled Eggs – Triunghiuri de Oua la Bain-Marie
CHUTNEY – Sosuri, Paste
Allam Pachadi – Chutney de Ghimbir
Tomato Sheer – Curry de Rosii cu Lapte de Cocos
Simla Mirch Chutney – Chutney de Ardei dulci
Parsley Zucchini Chutney – Chutney de Patrunjel verde cu Dovlecei
Cilantro Coconut Chutney – Chutney din Nuca de Cocos si Coriandru verde
Chutney de Dovlecei cu Migdale
Hummus Morcovit – Chutney de Naut cu Morcov
Khajur Imli Chutney – Chutney de Curmale cu Tamarind
Strawberry Chutney – Chutney de Capsuni
DULCIURI
7 Cup Burfi – Burfi din 7 Cani
Khajoor Kheer – Pudding de Curmale cu Lapte
Khoya GULAB JAMUN – varianta 2
Badam Burfi – Burfi din Migdale
Mysore Pak – Un desert Regal din Mysore
Mohan Thal – Desert de sarbatoare din Gujarat
KULKUL – Snack dulce si crocant din Goa
MALPUA – Clatite dulci indiene
Dry Fruits Ladoo – Bomboane din Curmale si Migdale
Thengai Burfi – Prajiturele din Nuca de Cocos
Coconut Milk Vermicelli Kheer – Vermicelli cu Lapte de Cocos si Curmale
Chum Chum – Barcute de Placere
Coconut Basbousa – Prajitura insiropata din Gris cu Iaurt
Qubani ka Meetha – Catifea de Caise
Dates Cake – Prajitura delicioasa cu Curmale
Wheat Flour Ladoo – Ladoo din Faina de Grau
Suji Manda Pitha – Bile dulci cu Nuca de cocos
Til ke Ladoo – Ladoo din Susan si Stafide
Rava Laddu – varianta 2
Inji Murappa – Bombonele cu Ghimbir
TOSHA – Un desert Sindhi exceptional
Cardamom Almond Cookies – Biscuiti cu Migdale aromati cu Cardamon
Badam Til Ladoo – Bombonele rapide cu Migdale si Susan
Pear Halwa – Halva de Pere
MAKKAN PEDA – Ruda la fel de delicioasa a lui Gulab Jamun
MISHTI DOI – Iaurt dulce cu caramel, din Bengal
Peanut Chikki – Crocantzele dulci cu Arahide
KAJA – Desert de sarbatoare din Andhra Pradesh
Kaju Til Ladoo – Bombe dulci de Ojas din Caju si Susan
Pentru consum ocazional
Besan Peda – Prajiturele din Faina de Naut
FELURI PRINCIPALE
Aloo Dum – Curry de Cartofi
Aloo Gajar Masoor Dal – Linte portocalie cu Cartofi si Morcov
Aloo Gobi – Cartofi cu Conopida
Aloo Gobi 2 – Tot Conopida cu Cartofi
Aloo Matar – Cartofi cu Mazare
Aloo Matar Korma – Curry de Cartofi cu Mazare in sos de Rosii
Aloo Korma – Korma de Cartofi in Lapte de Cocos
Aloo Tamatar Subzi – Cartofi in sos de Rosii
Baingan ka Salan – Curry de Vinete bebe in sos de Arahide si Susan
Beetroot Leaves Dal – Linte rosie cu Frunze de sfecla
Beetroot Ni Bhaji Nu Shaak – Curry din Gris si Frunze de Sfecla rosie
Bharwan Simla Mirch – Ardei umpluti indieni
Bombay Aloo – Cartofi Bombay
Cabbage Potato Curry – Curry uscat de Varza cu Cartofi
Carrot Kadhi – Mancare de Morcovi in sos de Iaurt
Chhatu – Curry de Ciuperci in stil Orissa
Ciupercute cu Smantana A-la-Hindi
Coconut Milk Dal – Linte portocalie cu Lapte din Nuca de Cocos
Coconut Milk Matar Korma – Korma de Mazare cu Lapte de Cocos
Conopida cu Smantana A-la-Hindi
Curry de Cartofi cu Fasole pastai
Curry de Cartofi cu Pastarnac in Sos de Rosii
Dahi Simla Mirch Curry – Curry de Ardei gras in sos de Iaurt
Dal cu legume – Mancare de Linte cu legume
Dose ka Masala – Masala de Cartofi
Gajar Dal – Dal din Linte rosie cu Morcov
Gobi Masala – Masala de Conopida
Green Mung Dal Curry – Curry din Linte Mung Verde
Kadoo ki Sabzi – Mancare de Dovleac
Kashmiri Dahi Baingan – Vinete cu iaurt in stil Kashmirian
Kodi Guddu Pulusu – Curry de Oua cu Tamarind, dulce-acrisor
Mung Dal Gobi Gajar Curry – Curry de Linte Mung cu Conopida si Morcov
Mushroom Peas Curry – Curry de Ciuperci cu Mazare
Paneer Butter Masala – Curry bogat de Paneer
Paneer Masala in Cashew sauce – Cubulete de branza in sos de rosii si caju
Pumpkin Ombhal – Curry de Dovleac cu Apa de Tamarind
Seitan Masala – Masala din cuburi de Seitan
Shahi Paneer – Paneer Regal
Shimla Mirch ka Salan – Ardei in Sos picant de Arahide
Simple Green Mung Dal – Mung Dal verde simplu
Subji Ayurvedic de Cartofi cu Ardei capia
Subji de Primavara – Mancare Ayurvedica de Legume
Subji de toamna – Mancare de Legume indiana
Subji de varza – Mancare de Varza indiana
Sweet & Sour Andhra Green Beans Curry – Curry dulce-acrisor de Fasole pastai
Tandoori Aloo Masala – Masala de Cartofi noi la cuptor
Tandoori Garlic Potato Wedges Masala – Masala de Cartofi cu usturoi la cuptor
Tilwale Aloo – Curry de Cartofi cu Susan
Yellow Peas Green Garlic Dal – Dal din Mazare galbena uscata, cu usturoi verde
Whole Urad Dal – Dal din linte Urad neagra
Zucchini Korma – Dovlecei in sos aromat de Rosii
Zucchini Subji – Subji zemos de Dovlecei
Zucchini Dal – Linte Rosie cu Dovlecei
OREZ
Paneer Pulav – Pilaf cu Paneer
Egg Pulav – Pilaf cu Ou
Chana Dal Rice – Orez aromat, cu Chana Dal
Thin Coconut Milk Rice – Orez cu Lapte subtire de Cocos
Matar Rice – Orez pufos cu Mazare
Peas Zucchini Rice – Orez fin cu Mazare si Dovlecei
Mint Peas Rice – Orez cu Menta si Mazare
Mushroom Pulao – Pilaf cu Ciuperci
Green Garlic Rice – Orez cu Usturoi verde
Curd Rice – Orez racoritor cu Iaurt
Mishti Pulao – Pilaf dulce bengalez cu Stafide si Caju
OREZ CU LINTE – KITCHERI
Mung Dal Kitcheri – Tridoshic – Orez cu Linte Mung pentru toate tipologiile
Tomato Kitcheri – Kitcheri cu Rosii
PAINE
Ajwain/Jeera Parathas – Painite Parathas cu seminte de Ajwain sau Jeera
Bread Pakoras – Pakoras din felii de Paine
Gothambu DOSA – DOSA Instant din Faina de Grau integrala
Instant Maida DOSA – Paine indiana din Faina de Grau si Orez
LUCHI – Painitele preferate ale Bengalezilor
POORI – Painite delicioase infoiate
KULCHA – Painite indiene tip lipii, cu Iaurt
Hare Pyaz KULCHA – Painite Kulcha cu Ceapa verde
Garlic KULCHA – Painite Kulcha cu Usturoi
Dill KULCHA – Painite Kulcha cu Marar
Seeds KULCHA – Painite Kulcha cu Seminte
Chapati Egg Roll – Rulouri indiene cu Ou
EGG Paratha – Lipii indiene umplute cu Ou
Cascaval Paratha – Lipii indiene umplute cu Cascaval
CHEELA – Clatite Ayurvedice din Faina de Naut
Ganga Jamuna DOSA – Clatite indiene cu Iaurt
Aloo Anardana KULCHA – Lipii pufoase cu Cartofi
Green Chilli Onion CHAPATI – Lipii indiene cu Chilli verde si Ceapa
SALATE
Beetachi Salad – Salata delicioasa din Sfecla Rosie
Beetachi Aloo Gajar Salad – Salata Multicolora din 3 Legume
Salata de Cartofi noi A-la-Hindi
Salata de Fasole pastai A-la-Hindi
Green Peas Tadka – Salata de Mazare verde
Grean Beans Tadka – Salata de Fasole pastai
Salata de Ardei Copti A-la-Hindi
Salata primavaratica de Verdeturi
Salata Ayurvedica de Castraveti
pentru consum o data pe saptamana
SALATE CU IAURT
SNACKS
Besan Paare – Snack gustos din Faina de Naut
CHEGODILU – Ineluse crocante din Faina de Orez
Masala Peanuts – Snack din Arahide
Mosaru Kodubale – Ineluse din Faina de Orez si Iaurt
Palakayalu – Bilute savuroase din Faina de Orez
Wheat Kurmura – Pufarine crocante
Savory Sesame Fingers – Bastonase cu Susan
Masala Almonds – Snack din Migdale Aromate
SEV – Snack crocant pentru Diwali
KORDOI – Snack din Assam (Varianta sarata)
SOTE
Paneer Tikka – Sote de legume cu branza Paneer
Ulli Thoran – Sote de Nuca de cocos din Kerala
Kerala Beetroot Thoran – Sote de Sfecla Rosie din Kerala
Seitan Thoran – Sote din cuburi de Seitan
SUPE
Aloo Kadoo Rasam – Supa din Cartofi si Dovleac
Simple Gobi Rasam – Supa simpla de Conopida
Aloo Rasam – Supa de Cartofi indiana
Mung Dal ka Shorba – Supa crema din Linte Mung
Potato Leek Soup – Supa crema din Cartofi cu Praz
Pesara Pappu Charu – Supa crema din Linte Mung galbena
Dal Rasam – Supa crema de Linte
Baby Aloo Rasam – Supa de Cartofi noi cu Ghimbir
Masoor Dal Vegetable Rasam – Supa de Linte portocalie cu Legume
Tamarind Vegetable Dal Rasam – Supa de Linte cu Legume si Apa de Tamarind
Whole Urad Dal Rasam – Supa de Linte Urad neagra
buna cloudpearl fff interesant tot ce ne spui eu beau apa un pahar la o ora asta este bine sau rau nu stiu beau foarte multa apa simnt nevoia beau 3-4 litri de apa pe zi e gresit?
A bea atata apa din ora in ora n-are cum sa fie lucru bun – decat daca muncesti in mina sau la un furnal 🙂 E prea mult si in timp are efecte negative – iti afecteaza metabolismul si imunitatea din cauza ca iti stinge focul interior. Daca cumva apa pe care o bei este si rece…deja iti faci un mare deserviciu.
multumesc, am inceput-o pe a doua, am gasit-o pe scrib, dar am cautat pe net la o librarie locala si se gasesc usor cartile lui…thanks!!!
Multumesc mult, caut acum sa vad daca unde locuiesc eu gasesc ceva scris de el.Imi poti recomnda o carte, doua, trei:-)ca ptr incepatori??cu ce ar trebui sa incep, tinand cont ca nu stiu mare lucru, eventual ce stiu e gresit?
Este important sa-ti faci o baza buna care, dupa ce o asimilezi sau macar ai trecut prin ea, te va ajuta sa iti dai seama ce informatii de pe net sunt autentice si ce este de ocolit.
Uite cateva carti in engleza:
http://www.amazon.com/Complete-Book-Ayurvedic-Home-Remedies/dp/0609802860/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1374644236&sr=1-1
http://www.amazon.com/Ayurveda-Science-Healing-Practical-Guide/dp/0914955004/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1374644236&sr=1-2
http://www.amazon.com/Ayurvedic-Cooking-Self-Healing-Usha/dp/1883725054/ref=sr_1_4?s=books&ie=UTF8&qid=1374644236&sr=1-4
Si eu m-am mirat, caci daca fac socoteala sunt cam 5 litri de apa pe zi de baut, comform recomandarilor…ayurveda, cica:(
Imi poti indica um site de incredere sau um material, o carte, de unde pot afla informatii de incredere??
Iti pot recomanda un autor de incredere, medic specialist in Ayurveda, indian get beget, un tip foarte autentic, modest si cu mare bun simt: dr. Vasant Lad. A scris cateva carti foarte bune. Are si un site: http://www.ayurveda.com/
Click to access oilpullingbook_by_oilpullingdotcom.pdf
aceasta este cartea, f interesanta!
Citeam o carte despre oil pulling si ayurveda, unde erau explicate cele 8 dharme, un fel de reguli ptr o viata echilibrata, si spunea ca dupa oil pullin, dimineata ar trebui sa bem 1 litru-1,5 litri de apa…dupa care micul dejun.Pe LA 15:00-15:30 AR TREBUI SA BEM PE STOMACUL GOL, INCA UN LITRU DE APA…eu caut inca sa inteleg, caci sunt recomandari ayurveda contradictorii…
Oil Pulling sau terapia cu ulei este o metoda Ayurvedica de purificare. Ea se realizeaza luand o lingura de ulei in gura si plimbandu-l prin gura timp de 15-20 minute, fara a inghiti nici o picatura. Ajuta in foarte multe probleme inclusiv astm si diabet.
Este adevarat ca dupa terapie, deci dupa ce uleiul este eliminat din gura, gura trebuie bine clatita cu apa calduta si chiar se recomanda o gargara.
Insa asocierea intre Oil Pulling si baut apa in cantitatea indicata este cu siguranta o combinatie est-vest a unei persoane care vrea sa faca un mix intre tot ce stie si crede ca e bun.
Ayurveda autentica nu recomanda niciodata sa se bea atat lichid dintr-odata. Exista intr-adevar o tehnica de purificare care implica bautul apei sarate in cantitate marisoara si realizarea uni set de miscari speciale (ShankaPrakshalana) si ea vizeaza purificarea colonului si a intregului organism si se face doar ocazional cu un scop precis. IN nici un caz nu se bea atata apa in fiecare zi.
A bea atat lichid odata duce la “stingerea” lui Agni si consecintele sunt foarte rele. Omul are nevoie si de foc interior pentru a trai nu doar de apa.
Mare atentie la informatiile ayurvedice de pe net, Exista foarte multe persoane care amesteca lucrurile. Desi ele au intentii bune, trebuie avut discernamant in selectarea informatiei si mai ales in aplicarea ei.
Apropo de hidratare, ce spune ayurveda in ceea ce priveste consumul de apa pe stomacul gol? Dar a ceaiului? Si cum iti dai seama ca esti suficient de hidratat? Multumesc.
Este foarte recomandat ca dupa igiena de dimineata sa se bea un pahar de apa calda iarna, la temperatura camerei sau foarte usor calduta vara. Sau un ceai de plante. Hidratarea este diferita de la om la om. Persoanele Vata au nevoie de mai multa apa, in timp ce cele Kapha de cat mai putina. In orice caz, nu este recomandat sa bem mai mult de o cana de lichid odata pentru ca altfel slabim Agni (focul digestiv) si in loc sa devenim mai puternici, ne slabim imunitatea.
Buna, in perioada concediului, ce ne recomanzi sa mancam/ tipologia Vata? Te intreb avand in vedere faptul ca pentru o saptamana – 10 zile mergem in vacanta si mancam “cam ce se mananca pe acolo”. Ce ar fi bine de evitat? Ce ar fi bine sa avem cu noi? Inafara de ceaiul CCF, pe care il “duc” cu mine:) As avea nevoie de cateva “trucuri” mai ales pentru zilele fierbinti + nu ai acces la bucatarie. Multumesc.
Primul ajutor pentru o viata dezordonata (care include calatoritul) este Triphala, un amestec de trei plante, cel mai grozav remediu indian, universal, pt toata lumea. E purificator al intregului organism si un echilibrant grozav pentru perturbari la nivelul intestinelor. Brahmi este o alta planta buna pentru echilibrul psihic si mentinerea mintii pe nivele bune (care se tulbura foarte usor cand calatorim) – se gaseste in produsul numit Mentat, la farmacii. Bine ar fi sa ai la tine o Masala preferata (nu din cea picanta; Basic Garam Masala e foarte ok pentru vara) si ceva Jeera Powder. Aceste condimente le poti presara pe orice mancare iti este servita pe la restaurante si reusesc sa imblanzeasca efectul nefast al combinatiilor nepotrivite. Da, ceaiul CCF este minunat. De evitat ar fi combinarea de hrana cruda cu cea gatita. In special de refuzat rosiile crude. Ceaiurile si supele ar fi o idee super pentru cand calatorim. Hidratarea e foarte importanta pentru Vata, mai ales vara. Deci multe limonade. Bine ar fi sa spui nu la orice bautura carbogazoasa si sa eviti bauturile reci, de la frigider – ele sting focul digestiv si asa precar la persoanele Vata. De preferat mancarurile usoare, simple, pe cat posibil proaspete.
Buna, am o intrebare: in cazurile “de urgenta” in care nu am posibilitatea de a gati si cumpar o branzica, ce condimente ar trebui sa adaug pentru a ajuta digestia? Multumesc.
Singura problema cu branzicile din comert este ca sunt Tamasice si ca perturba Pitta si Kapha. Cel mai bine ar fi sa fie gatite, deci nu consumate reci, ca altfel perturba si Vata. Foloseste condimente gen piper, chilli, ghimbir, usturoi (gatit, nu crud), Garam Masala, etc. NU e nici o problema daca consumi asemenea branza uneori – important e ca macar atunci cand simti ca ai probleme, sa o ocolesti. Consumul frecvent de alimente Tamasice genereaza boala si e de natura sa intunece ratiunea.
Buna, am observat ca majoritatea retetelor Vata merg pe acelasi “tipar”/ tipologie: incalzesti uleiul, apoi pui semintele de mustar + semintele de chimen. Care este rolul acestor seminte? Cele de chimen ajuta digestia (din cate am inteles eu), dar nu stiu ce rol au semintele de mustar. Si de ce trebuie introduse cand uleiul este incins + de ce trebuie sa pocneasca? Apropo, am observat ca nu pocnesc intotdeauna (depinde de uleiul folosit; in cel de nuca de cocos, nu fac “zgomot”). Multumesc.
Cu cat uleiul este mai incalzit (chiar inainte de punctul de fum) cu atat el va facilita pocnirea semintelor, ceea ce va permite eliberarea uleiurilor si esentelor din seminte/condimente intregi. Astfel uleiul respectiv se infuzeaza cu proprietatile condimentelor si transporta informatia in intregul organism. Acesta e rolul uleiului. Ghee in mod special este capabil sa patrunda la nivel celular si sa ajute metabolismul.
Daca uleiul/Ghee nu e suficient de bine incalzit semintele nu vor elibera tot ce au mai bun si hrana nu va putea fi asimilata la fel de bine.
Fiecare condiment intreg are rolul sau specific, insa toate ajuta digestia si buna functionare a lui Agni (focul interior de care depinde sanatatea si energia noastra).