Retete pentru VATA

O pagina dedicata celor care doresc sa stie care din retetele de pe blog sunt recomandate pentru persoanele cu predominanta Vata precum si celor care vor sa se alimenteze asa incat sa-si echilibreze Vata.

APERITIVE

Aloo Bonda_          Carrot Vadas

Buletze de ciuperci          Amritsari Paneer Kebab

Cabbage Pakodis_          Falafel

Aperitiv indian          Pakoras de ardei iuti

Conopida pane          Dovleac pane

Aperitiv sud indian          Aperitiv cu linte

Aperitiv din 4 tipuri de faina          Pakoras de ciuperci

Pakoras de ceapa          Aperitiv din cartofi si paneer

Pakoras de ardei gras          Buzunarele cu Mazare

Aperitiv din Cartofi          Aperitiv din Fasole Pastai

Kadoo Tikki – Crochete din Dovleac

Savory Semolina Cake – Aperitiv din Gujarat

Aloo Tikki – Crochete de Cartofi

Chole Tikki – Crochete cu Naut

Masala French Fries – Cartofi prajiti in stil Indian

Bread Pakoras – Pakoras din felii de Paine

Seitan Pakoras – Pakoras din Gluten de Grau

Zucchini Vadas – Buletze din Dovlecel

Zucchini Pakoras – Pakoras de Dovlecei

Potato Poppers – Bucatele aromate din Cartofi

Pleurotus Pakoras – Pakoras din Ciuperci Pleurotus

pattern_

BAUTURI

Ceai indian de menta cu lapte si condimente          Lapte Ayurvedic cu Migdale

Cumin Coriander Fennel Tea – Ceai Ayurvedic din Chimen, Coriandru si Fenicul

Jeera Khashayam – Ceai de Jeera cu Lapte

Jeera Orange Juice – Suc de Portocale cu Jeera

Rasayana Almond Drink – Bautura Rasayana cu Migdale (fara lapte)

Turmeric Milk – Lapte cu Turmeric

Chai – Ceai negru indian cu Lapte si Condimente

Gulab Sharbat – Sirop Ayurvedic de Trandafiri

Pitta Summer Tea – Ceai racoritor pentru Pitta

Gulab Doodh – Lapte de Roze

Mint Lemonade – Limonada cu Menta

THANDAI – Elixir pretios cu Sofran si Trandafir

Pudina Sharbat – Sirop de Menta

Jeera Paal – Lapte racoritor din Nuca de Cocos si Jeera

Minty Rosy Raspberry Smoothy – Smoothy racoritor din Zmeura

SHIKANJI – Limonada indiana

Mint Blueberry Smoothy – Bautura racoritoare din Afine cu Menta

MENTOLADA – Limada cu Menta in stil indian

Ginger Lemon Tea – Ceai de Ghimbir cu Lamaie

Spicy Mint LASSI – Bautura racoritoare cu Iaurt si Menta

JAL JEERA – Bautura clasica indiana pentru Vara

Mint PANNA – Bautura racoritoare cu Menta

Chocolate CHAI – Ceai indian cu Lapte si Cacao

pattern_

BREAKFAST

Mic dejun cu Fulgi de ovaz          Fulgi de Ovaz cu rosii

Couscous Vegetable Upma – Upma din Cuscus si Legume

Semiya Mushroom Upma – Upma din Vermicelli cu Ciuperci

Nadan Mutta Roast – Curry de Oua din Kerala

Aloo Poha – Fulgi de Orez cu Cartofi

Morkali – Porridge din Faina de Orez si Lapte batut

Zucchini Oats Upma – Upma de Dovlecei cu Fulgi de Ovaz

Paneer Oats Upma – Upma din Fulgi de Ovaz si branza Paneer

Eggneer Masala – Masala de Omleta la Aburi

Chapati Egg Roll – Rulouri indiene cu Ou

Double boiled Eggs – Triunghiuri de Oua la Bain-Marie

pattern_

CHUTNEY – Sosuri, Paste

Chutney de morcovi          Chutney de mango

Chutney de mango verde          Chutney de ceapa

Pasta de ardei capia copti          Humus A-la-Hindi

Pasta de avocado A-la Hindi          Pate de linte

Salata de dovlecei          Chutney de Vinete

Chutney de Vinete cu Rosii

Allam Pachadi – Chutney de Ghimbir

Tomato Sheer – Curry de Rosii cu Lapte de Cocos

Salata de Vinete A-la-Hindi

Chutney de Ardei cu Dovlecel

Simla Mirch Chutney – Chutney de Ardei dulci

Parsley Zucchini Chutney – Chutney de Patrunjel verde cu Dovlecei

Cilantro Coconut Chutney – Chutney din Nuca de Cocos si Coriandru verde

Chutney de Leurda cu Rosii

Chutney de Spanac cu Rosii

Chutney de Dovlecei cu Migdale

Hummus Morcovit – Chutney de Naut cu Morcov

Khajur Imli Chutney – Chutney de Curmale cu Tamarind

Strawberry Chutney – Chutney de Capsuni

pattern_

DULCIURI

Halva de mere          Lapte cu bobite din faina de orez

Biscuiti indieni pentru Chai          Prajitura din lapte

Desert fin indian din lapte          Prajitura indiana cu branza de vaci

Orez cu lapte, stafide si caju          Celebritatea dulciurilor indiene

Bomboane indiene din gris          Halva indiana din gris cu sofran

Fursecuri indiene cu nuca de cocos          Pudding indian cu MIgdale

Gogosele cu gris fara drojdie

7 Cup Burfi – Burfi din 7 Cani

Khajoor Kheer – Pudding de Curmale cu Lapte

GULAB JAMUN – varianta 1

Khoya GULAB JAMUN – varianta 2

Badam Burfi – Burfi din Migdale

Mysore Pak – Un desert Regal din Mysore

Mohan Thal – Desert de sarbatoare din Gujarat

KULKUL – Snack dulce si crocant din Goa

MALPUA – Clatite dulci indiene

Dry Fruits Ladoo – Bomboane din Curmale si Migdale

Thengai Burfi – Prajiturele din Nuca de Cocos

Coconut Milk Vermicelli Kheer – Vermicelli cu Lapte de Cocos si Curmale

Besan Ladoo – varianta 1

Chum Chum – Barcute de Placere

Coconut Basbousa – Prajitura insiropata din Gris cu Iaurt

Qubani ka Meetha – Catifea de Caise

Dates Cake – Prajitura delicioasa cu Curmale

Wheat Flour Ladoo – Ladoo din Faina de Grau

Suji Manda Pitha – Bile dulci cu Nuca de cocos

Til ke Ladoo – Ladoo din Susan si Stafide

Rava Laddu – varianta 2

Inji Murappa – Bombonele cu Ghimbir

TOSHA – Un desert Sindhi exceptional

Cardamom Almond Cookies – Biscuiti cu Migdale aromati cu Cardamon

Badam Til Ladoo – Bombonele rapide cu Migdale si Susan

Pear Halwa – Halva de Pere

MAKKAN PEDA – Ruda la fel de delicioasa a lui Gulab Jamun

MISHTI DOI – Iaurt dulce cu caramel, din Bengal

Peanut Chikki – Crocantzele dulci cu Arahide

KAJA – Desert de sarbatoare din Andhra Pradesh

Kaju Til Ladoo – Bombe dulci de Ojas din Caju si Susan

Pentru consum ocazional

Besan Peda – Prajiturele din Faina de Naut

pattern_

FELURI PRINCIPALE

Mancare de Ardei Capia          Masala de Mazare

Mancare indiana de Ardei cu Dovlecel          Vinete in sos de Rosii si Susan

Varza A-la-Hindi          Mancare de ardei copti A-la-Hindi

Sos de iaurt din Tamil Nadu

Aloo Dum – Curry de Cartofi

Aloo Gajar Masoor Dal – Linte portocalie cu Cartofi si Morcov

Aloo Gobi – Cartofi cu Conopida

Aloo Gobi 2 – Tot Conopida cu Cartofi

Aloo Matar – Cartofi cu Mazare

Aloo Matar Korma – Curry de Cartofi cu Mazare in sos de Rosii

Aloo Korma – Korma de Cartofi in Lapte de Cocos

Aloo Tamatar Subzi – Cartofi in sos de Rosii

Baingan ka Salan – Curry de Vinete bebe in sos de Arahide si Susan

Beetroot Leaves Dal – Linte rosie cu Frunze de sfecla

Beetroot Ni Bhaji Nu Shaak – Curry din Gris si Frunze de Sfecla rosie

Bharwan Simla Mirch – Ardei umpluti indieni

Bombay Aloo – Cartofi Bombay

Cabbage Potato Curry – Curry uscat de Varza cu Cartofi

Carrot Kadhi – Mancare de Morcovi in sos de Iaurt

Chhatu – Curry de Ciuperci in stil Orissa

Ciupercute cu Smantana A-la-Hindi

Coconut Milk Dal – Linte portocalie cu Lapte din Nuca de Cocos

Coconut Milk Matar Korma – Korma de Mazare cu Lapte de Cocos

Conopida cu Smantana A-la-Hindi

Curry de Cartofi cu Fasole pastai

Curry de Cartofi cu Pastarnac in Sos de Rosii

Dahi Simla Mirch Curry – Curry de Ardei gras in sos de Iaurt

Dal cu legume – Mancare de Linte cu legume

Dose ka Masala – Masala de Cartofi

Gajar Dal – Dal din Linte rosie cu Morcov

Gobi Masala – Masala de Conopida

Green Mung Dal Curry – Curry din Linte Mung Verde

Kadoo ki Sabzi – Mancare de Dovleac

Kashmiri Dahi Baingan – Vinete cu iaurt in stil Kashmirian

Kodi Guddu Pulusu – Curry de Oua cu Tamarind, dulce-acrisor

Korma de Fasole Pastai

Mung Dal Gobi Gajar Curry – Curry de Linte Mung cu Conopida si Morcov

Mushroom Peas Curry – Curry de Ciuperci cu Mazare

Paneer Butter Masala – Curry bogat de Paneer

Paneer Masala in Cashew sauce – Cubulete de branza in sos de rosii si caju

Pumpkin Ombhal – Curry de Dovleac cu Apa de Tamarind

Seitan Masala – Masala din cuburi de Seitan

Shahi Paneer – Paneer Regal

Shimla Mirch ka Salan – Ardei in Sos picant de Arahide

Simple Green Mung Dal – Mung Dal verde simplu

Spaghete A-la-Hindi

Subji Ayurvedic de Cartofi cu Ardei capia

Subji de Fasole Pastai

Subji de Primavara – Mancare Ayurvedica de Legume

Subji de toamna – Mancare de Legume indiana

Subji de varza – Mancare de Varza indiana

Sweet & Sour Andhra Green Beans Curry – Curry dulce-acrisor de Fasole pastai

Tandoori Aloo Masala – Masala de Cartofi noi la cuptor

Tandoori Garlic Potato Wedges Masala – Masala de Cartofi cu usturoi la cuptor

Tilwale Aloo – Curry de Cartofi cu Susan

Yellow Peas Green Garlic Dal – Dal din Mazare galbena uscata, cu usturoi verde

Whole Urad Dal – Dal din linte Urad neagra

Zucchini Korma – Dovlecei in sos aromat de Rosii

Zucchini Subji – Subji zemos de Dovlecei

Zucchini Dal – Linte Rosie cu Dovlecei

pattern_

OREZ

Orez aromat cu scortisoara si cardamon          Orez cu chimion

Orez cu Morcov          Orez cu susan

Paneer Pulav – Pilaf cu Paneer

Egg Pulav – Pilaf cu Ou

Chana Dal Rice – Orez aromat, cu Chana Dal

Thin Coconut Milk Rice – Orez cu Lapte subtire de Cocos

Matar Rice – Orez pufos cu Mazare

Peas Zucchini Rice – Orez fin cu Mazare si Dovlecei

Mint Peas Rice – Orez cu Menta si Mazare

Mushroom Pulao – Pilaf cu Ciuperci

Green Garlic Rice – Orez cu Usturoi verde

Curd Rice – Orez racoritor cu Iaurt

Mishti Pulao – Pilaf dulce bengalez cu Stafide si Caju

pattern_

OREZ CU LINTE – KITCHERI

Kitcheri pentru tipologia Vata          Kitcheri cu linte rosie

Mung Dal Kitcheri – Tridoshic – Orez cu Linte Mung pentru toate tipologiile

Tomato Kitcheri – Kitcheri cu Rosii

pattern_

PAINE

Paine Lipii cu cartofi          Paine indiana Chapati

Lipii indiene cu Branza de casa          Lipii indiene Parathas

Ajwain/Jeera Parathas – Painite Parathas cu seminte de Ajwain sau Jeera

Bread Pakoras – Pakoras din felii de Paine

Gothambu DOSA – DOSA Instant din Faina de Grau integrala

Instant Maida DOSA – Paine indiana din Faina de Grau si Orez

LUCHI – Painitele preferate ale Bengalezilor

POORI – Painite delicioase infoiate

KULCHA – Painite indiene tip lipii, cu Iaurt

Hare Pyaz KULCHA – Painite Kulcha cu Ceapa verde

Garlic KULCHA – Painite Kulcha cu Usturoi

Dill KULCHA – Painite Kulcha cu Marar

Seeds KULCHA – Painite Kulcha cu Seminte

Chapati Egg Roll – Rulouri indiene cu Ou

EGG Paratha – Lipii indiene umplute cu Ou

Cascaval Paratha – Lipii indiene umplute cu Cascaval

CHEELA – Clatite Ayurvedice din Faina de Naut

Ganga Jamuna DOSA – Clatite indiene cu Iaurt

Aloo Anardana KULCHA – Lipii pufoase cu Cartofi

Green Chilli Onion CHAPATI – Lipii indiene cu Chilli verde si Ceapa

pattern_

SALATE

Guacamole A-la-Hindi

Beetachi Salad – Salata delicioasa din Sfecla Rosie

Beetachi Aloo Gajar Salad – Salata Multicolora din 3 Legume

Salata de Oua A-la-Hindi

Salata de Cartofi noi A-la-Hindi

Salata de Fasole pastai A-la-Hindi

Green Peas Tadka – Salata de Mazare verde

Grean Beans Tadka – Salata de Fasole pastai

Salata de Ardei Copti A-la-Hindi

Salata primavaratica de Verdeturi

Salata Ayurvedica de Castraveti

pentru consum o data pe saptamana

Salata indiana de Linte

Salata Ayurvedica de Conopida

pattern_

SALATE CU IAURT

Raita de Fasole pastai          Raita de Castraveti pentru Vata

Raita de Morcov          Beetroot Raita_eticheta

pattern_

SNACKS

Arahide condimentate la cuptor          Rulouri indiene cu patrunjel si nuca de cocos

Snacksuri crocante indiene          Orez expandat cu arahide si condimente

Chipsuri de banane verzi

Besan Paare – Snack gustos din Faina de Naut

CHEGODILU – Ineluse crocante din Faina de Orez

Masala Peanuts – Snack din Arahide

Mosaru Kodubale – Ineluse din Faina de Orez si Iaurt

Palakayalu – Bilute savuroase din Faina de Orez

Wheat Kurmura – Pufarine crocante

Savory Sesame Fingers – Bastonase cu Susan

Masala Almonds – Snack din Migdale Aromate

SEV – Snack crocant pentru Diwali

KORDOI – Snack din Assam (Varianta sarata)

pattern_

SOTE

Sote de Fasole Verde proaspata          Sote de Fasole Verde cu Rosii

Sote de dovlecei

Paneer Tikka – Sote de legume cu branza Paneer

Ulli Thoran – Sote de Nuca de cocos din Kerala

Kerala Beetroot Thoran – Sote de Sfecla Rosie din Kerala

Seitan Thoran – Sote din cuburi de Seitan

pattern_

SUPE

Supa Tridoshica cu Ghimbir_eticheta          Supa Ayurvedica

Aloo Kadoo Rasam – Supa din Cartofi si Dovleac

Simple Gobi Rasam – Supa simpla de Conopida

Aloo Rasam – Supa de Cartofi indiana

Mung Dal ka Shorba – Supa crema din Linte Mung

Potato Leek Soup – Supa crema din Cartofi cu Praz

Pesara Pappu Charu – Supa crema din Linte Mung galbena

Dal Rasam – Supa crema de Linte

Baby Aloo Rasam – Supa de Cartofi noi cu Ghimbir

Masoor Dal Vegetable Rasam – Supa de Linte portocalie cu Legume

Supa de Mazare galbena uscata

Tamarind Vegetable Dal Rasam – Supa de Linte cu Legume si Apa de Tamarind

Whole Urad Dal Rasam – Supa de Linte Urad neagra

pattern_

Discussion

18 thoughts on “Retete pentru VATA

  1. buna cloudpearl fff interesant tot ce ne spui eu beau apa un pahar la o ora asta este bine sau rau nu stiu beau foarte multa apa simnt nevoia beau 3-4 litri de apa pe zi e gresit?

    Posted by mihaela | 5 September 2014, 5:50 AM
    • A bea atata apa din ora in ora n-are cum sa fie lucru bun – decat daca muncesti in mina sau la un furnal🙂 E prea mult si in timp are efecte negative – iti afecteaza metabolismul si imunitatea din cauza ca iti stinge focul interior. Daca cumva apa pe care o bei este si rece…deja iti faci un mare deserviciu.

      Posted by cloudpearl | 9 September 2014, 7:03 PM
  2. multumesc, am inceput-o pe a doua, am gasit-o pe scrib, dar am cautat pe net la o librarie locala si se gasesc usor cartile lui…thanks!!!

    Posted by Nicoleta | 25 July 2013, 2:07 AM
  3. Multumesc mult, caut acum sa vad daca unde locuiesc eu gasesc ceva scris de el.Imi poti recomnda o carte, doua, trei:-)ca ptr incepatori??cu ce ar trebui sa incep, tinand cont ca nu stiu mare lucru, eventual ce stiu e gresit?

    Posted by Nicoleta | 23 July 2013, 9:55 PM
  4. Si eu m-am mirat, caci daca fac socoteala sunt cam 5 litri de apa pe zi de baut, comform recomandarilor…ayurveda, cica:(
    Imi poti indica um site de incredere sau um material, o carte, de unde pot afla informatii de incredere??

    Posted by Nicoleta | 23 July 2013, 5:20 PM
    • Iti pot recomanda un autor de incredere, medic specialist in Ayurveda, indian get beget, un tip foarte autentic, modest si cu mare bun simt: dr. Vasant Lad. A scris cateva carti foarte bune. Are si un site: http://www.ayurveda.com/

      Posted by cloudpearl | 23 July 2013, 7:03 PM
  5. Citeam o carte despre oil pulling si ayurveda, unde erau explicate cele 8 dharme, un fel de reguli ptr o viata echilibrata, si spunea ca dupa oil pullin, dimineata ar trebui sa bem 1 litru-1,5 litri de apa…dupa care micul dejun.Pe LA 15:00-15:30 AR TREBUI SA BEM PE STOMACUL GOL, INCA UN LITRU DE APA…eu caut inca sa inteleg, caci sunt recomandari ayurveda contradictorii…

    Posted by Nicoleta | 23 July 2013, 12:08 AM
    • Oil Pulling sau terapia cu ulei este o metoda Ayurvedica de purificare. Ea se realizeaza luand o lingura de ulei in gura si plimbandu-l prin gura timp de 15-20 minute, fara a inghiti nici o picatura. Ajuta in foarte multe probleme inclusiv astm si diabet.
      Este adevarat ca dupa terapie, deci dupa ce uleiul este eliminat din gura, gura trebuie bine clatita cu apa calduta si chiar se recomanda o gargara.
      Insa asocierea intre Oil Pulling si baut apa in cantitatea indicata este cu siguranta o combinatie est-vest a unei persoane care vrea sa faca un mix intre tot ce stie si crede ca e bun.
      Ayurveda autentica nu recomanda niciodata sa se bea atat lichid dintr-odata. Exista intr-adevar o tehnica de purificare care implica bautul apei sarate in cantitate marisoara si realizarea uni set de miscari speciale (ShankaPrakshalana) si ea vizeaza purificarea colonului si a intregului organism si se face doar ocazional cu un scop precis. IN nici un caz nu se bea atata apa in fiecare zi.
      A bea atat lichid odata duce la “stingerea” lui Agni si consecintele sunt foarte rele. Omul are nevoie si de foc interior pentru a trai nu doar de apa.
      Mare atentie la informatiile ayurvedice de pe net, Exista foarte multe persoane care amesteca lucrurile. Desi ele au intentii bune, trebuie avut discernamant in selectarea informatiei si mai ales in aplicarea ei.

      Posted by cloudpearl | 23 July 2013, 10:39 AM
  6. Apropo de hidratare, ce spune ayurveda in ceea ce priveste consumul de apa pe stomacul gol? Dar a ceaiului? Si cum iti dai seama ca esti suficient de hidratat? Multumesc.

    Posted by ema | 27 June 2013, 9:05 PM
    • Este foarte recomandat ca dupa igiena de dimineata sa se bea un pahar de apa calda iarna, la temperatura camerei sau foarte usor calduta vara. Sau un ceai de plante. Hidratarea este diferita de la om la om. Persoanele Vata au nevoie de mai multa apa, in timp ce cele Kapha de cat mai putina. In orice caz, nu este recomandat sa bem mai mult de o cana de lichid odata pentru ca altfel slabim Agni (focul digestiv) si in loc sa devenim mai puternici, ne slabim imunitatea.

      Posted by cloudpearl | 28 June 2013, 8:57 AM
  7. Buna, in perioada concediului, ce ne recomanzi sa mancam/ tipologia Vata? Te intreb avand in vedere faptul ca pentru o saptamana – 10 zile mergem in vacanta si mancam “cam ce se mananca pe acolo”. Ce ar fi bine de evitat? Ce ar fi bine sa avem cu noi? Inafara de ceaiul CCF, pe care il “duc” cu mine:) As avea nevoie de cateva “trucuri” mai ales pentru zilele fierbinti + nu ai acces la bucatarie. Multumesc.

    Posted by ema | 23 June 2013, 3:04 PM
    • Primul ajutor pentru o viata dezordonata (care include calatoritul) este Triphala, un amestec de trei plante, cel mai grozav remediu indian, universal, pt toata lumea. E purificator al intregului organism si un echilibrant grozav pentru perturbari la nivelul intestinelor. Brahmi este o alta planta buna pentru echilibrul psihic si mentinerea mintii pe nivele bune (care se tulbura foarte usor cand calatorim) – se gaseste in produsul numit Mentat, la farmacii. Bine ar fi sa ai la tine o Masala preferata (nu din cea picanta; Basic Garam Masala e foarte ok pentru vara) si ceva Jeera Powder. Aceste condimente le poti presara pe orice mancare iti este servita pe la restaurante si reusesc sa imblanzeasca efectul nefast al combinatiilor nepotrivite. Da, ceaiul CCF este minunat. De evitat ar fi combinarea de hrana cruda cu cea gatita. In special de refuzat rosiile crude. Ceaiurile si supele ar fi o idee super pentru cand calatorim. Hidratarea e foarte importanta pentru Vata, mai ales vara. Deci multe limonade. Bine ar fi sa spui nu la orice bautura carbogazoasa si sa eviti bauturile reci, de la frigider – ele sting focul digestiv si asa precar la persoanele Vata. De preferat mancarurile usoare, simple, pe cat posibil proaspete.

      Posted by cloudpearl | 23 June 2013, 3:43 PM
  8. Buna, am o intrebare: in cazurile “de urgenta” in care nu am posibilitatea de a gati si cumpar o branzica, ce condimente ar trebui sa adaug pentru a ajuta digestia? Multumesc.

    Posted by ema | 12 June 2013, 7:23 PM
    • Singura problema cu branzicile din comert este ca sunt Tamasice si ca perturba Pitta si Kapha. Cel mai bine ar fi sa fie gatite, deci nu consumate reci, ca altfel perturba si Vata. Foloseste condimente gen piper, chilli, ghimbir, usturoi (gatit, nu crud), Garam Masala, etc. NU e nici o problema daca consumi asemenea branza uneori – important e ca macar atunci cand simti ca ai probleme, sa o ocolesti. Consumul frecvent de alimente Tamasice genereaza boala si e de natura sa intunece ratiunea.

      Posted by cloudpearl | 12 June 2013, 8:00 PM
  9. Buna, am observat ca majoritatea retetelor Vata merg pe acelasi “tipar”/ tipologie: incalzesti uleiul, apoi pui semintele de mustar + semintele de chimen. Care este rolul acestor seminte? Cele de chimen ajuta digestia (din cate am inteles eu), dar nu stiu ce rol au semintele de mustar. Si de ce trebuie introduse cand uleiul este incins + de ce trebuie sa pocneasca? Apropo, am observat ca nu pocnesc intotdeauna (depinde de uleiul folosit; in cel de nuca de cocos, nu fac “zgomot”). Multumesc.

    Posted by ema | 18 May 2013, 3:23 PM
    • Cu cat uleiul este mai incalzit (chiar inainte de punctul de fum) cu atat el va facilita pocnirea semintelor, ceea ce va permite eliberarea uleiurilor si esentelor din seminte/condimente intregi. Astfel uleiul respectiv se infuzeaza cu proprietatile condimentelor si transporta informatia in intregul organism. Acesta e rolul uleiului. Ghee in mod special este capabil sa patrunda la nivel celular si sa ajute metabolismul.
      Daca uleiul/Ghee nu e suficient de bine incalzit semintele nu vor elibera tot ce au mai bun si hrana nu va putea fi asimilata la fel de bine.
      Fiecare condiment intreg are rolul sau specific, insa toate ajuta digestia si buna functionare a lui Agni (focul interior de care depinde sanatatea si energia noastra).

      Posted by cloudpearl | 19 May 2013, 10:53 AM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: