Aloo Matar Korma – Curry de Cartofi cu Mazare in sos de Rosii

Curry de cartofi si mazare in sos de rosii

Aceasta este o combinatie de cartofi cu mazare, diferita de reteta de Aloo Matar pe care am postat-o acum ceva vreme. Korma sau Kurma este un fel de mancare in care legumele sunt gatite intr-un sos pe baza de lapte de nuca de cocos, smantana, iaurt sau rosii, indoit cu apa. Practic, Korma e un tip de Curry si provine din bucataria Mogula (parte a bucatariei indiene). O caracteristica a tipurilor de Korma este folosirea coriandrului si chimenului in cantitati mai mari decat la alte feluri de Curry, in paralel cu multe alte condimente.

Asadar Aloo Matar Korma este o mancare de cartofi cu mazare in sos de rosii condimentat. Aceasta Korma contine un buchet amplu de arome care o face atat placuta simturilor cat si usor de digerat.

Acum este perioada in care se gaseste mazare verde pe piata, asa ca ar fi bine sa profitam la maxim de prezenta ei in bucate. Arareori dispunem de ea mai mult de 3 saptamani pe an, primavara-vara, in forma ei proaspata. Astept perioada asta de multe luni de zile pentru ca mi-am propus sa incerc cateva retete nou-noute in care ingredientul vedeta este domnia sa Mazarea. Si cum prefer sa folosesc legumele proaspete atunci cand le este timpul, va invit la o mini calatorie culinara in lumea ei.

adaptare dupa: Gayathri’s Cook Spot

timp de preparare: 40 minute

pentru 4-5 persoane

picantzeala4

INGREDIENTE

2 cani mazare

7 cartofi noi medii

1 legatura ceapa verde

6 rosii mari

1 cana nuca de cocos (uscata sau proaspata)

5 catei usturoi

1 bucatica ghimbir proaspat

5 cuisoare

1 baton scortisoara

1 lingurita seminte de fenicul

1 lingurita seminte de marar

1/2 lingurita pulbere de ardei iute rosu

1 lingurita Kashmiri Garam Masala

1 lingurita coriandru pulbere (Dhania Powder)

1 lingurita chimion pulbere (Jeera Powder)

1 lingurita fenicul pulbere

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita sare

1 legatura marar

5 linguri ulei masline/floarea soarelui

3 cani apa

METODA

Spalati separat mazarea, cartofii, rosiile. Curatati ghimbirul, usturoiul. Ar fi bine daca ati decoji rosiile. Taiati cartofii cubulete.

Puneti rosiile + nuca de cocos + usturoiul + ghimbirul in mixer si tocati pana devin o pasta fina.

Intr-o oala incapatoare puneti uleiul la incalzit pe foc mic si cand e fierbinte aruncati in el condimentele intregi: cuisoare + scortisoara + seminte de fenicul + seminte de marar. Dupa ce semintele au pocnit, adaugati ceapa. Tineti pe foc 1 minut, apoi puneti si pasta de rosii.

Dupa cam 3 minute adaugati si mazarea cu cartofii, presarati sare si toate condimentele pulbere. Amestecati bine, adaugati apa si dati focul mai mare pana incepe sa fiarba. Cand mancarea atinge punctul de fierbere, acoperiti cu capac si dati flacara la mic. Gatiti aproximativ 20-25 minute, pana ce cartofii si mazarea sunt bine fierte. Stingeti focul, presarati mararul tocat si serviti.

Curry de cartofi cu mazare in sos de rosii

OBSERVATIE: Daca nu va place o mancare picanta, puteti da deoparte pulberea de chilli rosu insa va recomand sa pastrati Garam Masala si celelalte condimente pentru a va putea bucura de o experienta autentica a bucatariei mogule.

Din punct de vedere Ayurvedic: Cartofii si mazarea nu sunt alimente recomandate tipologiei Vata, mai ales daca sunt folosite impreuna. Insa datorita varietatii de condimente din aceasta Korma, persoanele Vata pot si ele sa o serveasca, insa cu moderatie. Totusi, mazarea verde este mai speciala si buna chiar si pentru persoanele predominant Vata intrucat curata colonul (sediul principal al lui Vata in corp) – a se diminua numarul de rosii. Pentru persoanele Pitta aceasta Korma nu pune probleme daca se inlatura chilli-ul rosu si usturoiul si se consuma in cantitati moderate, din cauza rosiilor. Indivizii Kapha se pot bucura in voie de aceasta mancare, singura observatie tinand de marimea portiilor: mai putin e mai bine!

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Masala de Mazare verde

Matar Masala

Aloo Matar

Aloo Matar

Buzunarele cu Mazare

Matar ki Kachauri

Mushroom Peas Curry

Mushroom Peas Curry

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,904 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031