Cand credeam ca n-o sa mai vad mazare verde anul asta, iata ca Mama Divina, in generozitatea ei, mi-a trimis o sacosa intreaga de mazare!!! Asa ca ce era sa fac decat sa gasesc tot soiul de retete noi cu care sa experimentez si sa vi le impartasesc pe cele mai bune.
Asa am dat peste aceasta reteta de Matar Masala si pentru ca pana acum nu postasem nici o reteta similara care sa contina doar mazare mi-am suflecat manecile (la figurat, ca la propriu e caldura mare si nu am maneci) si am compus aceasta minunata (si picanta) mancare. Mazarea se combina foarte bine cu condimentele tari care o fac mai usor de digerat si mai putin “gazoasa” 🙂 . Daca nu puteti manca atat de picant, dati deoparte din piperul cayenne, mai ales daca sunteti o persoana care mereu sufera de cald (tipologie Pitta).
sursa: Aromatic Cooking
timp de preparare: 45 minute
rezulta 4 portii
INGREDIENTE
2 cani mazare verde
1 ceapa medie
1 baton scortisoara
4 cuisoare
1 lingurita seminte Jeera (chimion)
1 lingurita Basic Garam Masala
1/2 lingurita sare
3 linguri ulei
verdeata
Pentru PASTA:
1 ceapa mica
2 rosii
4 catei usturoi
1 lingura ghimbir proaspat, tocat
1 lingurita piper cayenne
2 lingurite coriandru macinat (Dhania Powder)
1/2 lingurita turmeric
1/2 lingurita nucsoara
METODA
Spalati mazarea si puneti-o la fiert in apa cu sare si putin turmeric. Fierbeti pana ce bobul e moale. Scurgeti apa. Tineti deoparte.
Puneti toate ingredientele de la PASTA intr-un mixer si tocati impreuna cu 2 linguri mazare fiarta. Nu este necesar sa adaugati apa.
Intr-o oala puneti uleiul la incalzit pe flacara medie si cand e suficient de fierbinte aruncati in el semintele de Jeera + scortisoara + cuisoarele. Lasati pe foc 30 secunde amestecand continuu. Apoi puneti ceapa tocata. Tineti pe foc 2-3 minute.
Adaugati PASTA si gatiti 7-10 minute, pe foc mediu-mic, pana ce dispare complet mirosul de crud. Daca amestecul se prinde de oala, adaugati 2 linguri de apa.
Dupa acest interval adaugati si mazarea fiarta impreuna cu sarea si Garam Masala. Turnati 1 cana apa si lasati sa fiarba fara capac 5 minute sau pana ce sosul scade la consistenta dorita. Presarati verdeata tocata si serviti.
Din punct de vedere Ayurvedic: Mazarea uscata nu este un prieten prea bun pentru persoanele Vata, insa cea verde, proaspata, mai ales alaturi de aceste condimente este ok. Pitta trebuie sa dea deoparte piperul cayenne. Aceasta reteta de Matar Masala este minunata pentru persoanele Kapha.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Incredibil de aromata! Servita cu kulcha = yammi. Multumesc.