Aloo Matar este ceva clasic pentru bucataria indiana. Este o combinatie de cartofi cu mazare si, evident, condimente. Este des intalnita/preparata atat in casele oamenilor de rand cat si la restaurante cu pretentii, cu tipic indian, din intreaga lume.
Aloo Matar e usor de facut, insa gustul este incredibil de bun in comparatie cu simplitatea mancarii.
Veti gasi pe net zeci de site-uri care prezinta aceasta combinatie in fel si chip, singurele diferente constand in amestecul de condimente folosit si cantitatea de apa (cu sau fara).
Eu am preluat reteta de la Chez Shuchi.
timp de preparare: 30 minute
pentru 3 persoane
INGREDIENTE
1/2 kg cartofi noi micuti
1 + 1/2 cani mazare verde (proaspata sau de la borcan)
1-2 chilli verzi
1 + 1/2 lingurite chimion (Jeera)
1 varf de cutit Hing (Asafoetida)
1 lingurita sare
1/2 lingurita turmeric
1/2 lingurita Basic Garam Masala
2 lingurite pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1 lingurita Amchoor – optional
2 linguri ulei de floarea soarelui
2 linguri patrunjel verde tocat
METODA
Curatati cartofii de coaja si taiati-i in doua. Spalati mazarea in cateva ape. Pregatiti chilli verzi si condimentele.
Puneti uleiul la incalzit si cand e suficient de fierbinte puneti semintele de chimen, Hing-ul si chilli verzi tocati. Dupa cateva secunde puneti si cartofii impreuna cu turmericul. Amestecati bine si lasati sa se prajeasca 2 minute.
Apoi adaugati sarea si jumatate din coriandrul pulbere. Amestecati, acoperiti cu un capac si reduceti flacara.
Dupa aproximativ 10 minute adaugati si mazarea (daca folositi mazare de la borcan, care e semi-fiarta). Amestecati.
Daca mazarea este proaspata, atunci puneti-o in oala impreuna cu cartofii, de la inceput.
Acoperiti din nou cu capac. Gatiti inca 10 minute sau pana ce cartofii si mazarea sunt moi.
Adaugati restul de coriandru, Basic Garam Masala si Amchoor.
Mai lasati pe foc inca 3-5 minute. Inchideti flacara. Serviti cu verdeata tocata presarata deasupra.
OBSERVATIA 1: Reteta originala recomanda folosirea de cartofi noi (care contin mai multa apa decat cei obisnuiti) si nu foloseste apa. Eu am folosit cartofi normali si a fost necesar sa adaug un pic de apa ca altfel nu se faceau cum trebuie. De asemenea, am adaugat un morcov la reteta ca era prea singuratic si mi s-a facut mila de el…
OBSERVATIA 2: Mazarea din aceasta reteta trebuie sa fie bine fiarta in prealabil. Daca folositi mazare de la borcan aceasta nu mai necesita fierbere fiind suficient de moale. Insa acest lucru depinde de firma, pentru ca am avut surpriza sa cumpar un borcan cu mazare aproape nefiarta. Deci testati/gustati doua-trei bobite de mazare inainte de a le pune in oala.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aloo Matar este un Curry nu foarte potrivit pentru persoanele Vata, insa pot si ele servi o data pe saptamana datorita combinarii legumelor cu condimente – de adaugat totusi putina apa la gatit. Chiar si persoanele Vata trebuie sa consume mazare proaspata pentru ca ea curata foarte bine colonul (sediul principal al lui Vata in organism). Aloo Matar este potrivit pentru persoanele Pitta si Kapha.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.