Hing (Asafoetida)

Alte denumiri: Asafoetida, Asafetida, Hingu, Heeng

Hingul este o rasina cu un miros foarte puternic si intens, respingator, care va “parfuma” definitiv recipientul in care e pastrat. La gust seamana pe departe cu usturoiul.

Este folosit pe larg in bucataria indiana, in special la mancarurile ce contin linte, naut sau fasole pentru ca e un condiment foarte bun anti-flatulent. Intrucat are un miros extrem de intens, nu este folosit ca atare (sub forma de rasina) decat rareori, ci intr-un amestec special, cu faina de orez. De asemenea, se foloseste des in Tarka, intrucat atunci cand e trecut prin ulei fierbinte, isi schimba aroma. Nu se foloseste decat in cantitati foarte mici, mirosul intens se disipa la gatit, si nu lasa gust neplacut in gura, ca usturoiul.

Cu Hingul nu va fi cu siguranta “dragoste la prima degustare”, ci e un gust care necesita acomodare cu timpul. Insa are efecte foarte bune atat pentru digestie cat si pentru sanatatea cailor respiratorii.

Din punct de vedere Ayurvedic: VK- P+ (adica echilibreaza/scade Vata si Kapha si mareste/agraveaza Pitta). Cum va ajuta aceasta informatie? Simplu: persoanele cu predominanta Vata si Kapha (in corpul fizic, emotii si mental) pot folosi Hing foarte frecvent, zilnic, in vreme ce persoanele cu predominanta Pitta ar trebui sa se abtina sau sa foloseasca foarte rar (in nici un caz vara) intrucat pentru ei Hing duce la dezechilibre, adica da nastere la boli.

Unii specialisti in Ayurveda considera ca Hing/Asafoetida este cel mai bun condiment pentru Vata intrucat actioneaza impotriva formarii gazelor in exces (care este o problema specifica persoanelor cu predominanta Vata), reduce disconfortul balonarilor si durerilor, crampelor abdominale.

Hing este eficient impotriva parazitilor intestinali si candidozei. Ajuta foarte mult femeile care au menstruatie intarziata sau dificila, dureri, anxietate, nervozitate, vertijuri, depresie, letargie ca simptome ale instalarii menstruatiei sau menopauzei.

Hingul mai este recomandat si contra durerilor de cap, tusei, astmului, artritei, paraliziei. Ajuta si intareste inima fiind recomandat pentru cei ce au palpitatii si anghina.

Nu este recomandat constitutiilor Pitta pentru ca agraveaza bila si mareste aciditatea. De asemenea, nu este recomandat celor ce practica meditatia si alte procedee spirituale intrucat este Tamasic.

In bucatarie se foloseste in mancare ca antidot pentru Leguminoase (fasole, naut, linte), cartofi, varza sau conopida care creeaza gaze.

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,290,978 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031